Compartimentul de psihiatrie infantilă de la Socola s-ar putea închide!
Dimensiune font:
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi riscă să rămână fără compartimentul de Psihiatrie infantilă, unde sunt tratați anual sute de copii. În prezent, aici mai există un singur medic, însă acesta se pregăteşte de pensionare. La concursul organizat pentru acest post, anul trecut, nu s-a înscris niciun candidat.
Faptul ca în Iași nu există la rezidenţiat specializare în Psihiatrie Pediatrică a creat această situație critică. Rezidențiatul de acest gen se face doar în Bucureşti, Cluj și Timişoara, iar cei care pleacă în aceste oraşe pentru nu se mai revin în Iaşi.
Până anul trecut, la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi existau doi medici specialişti în Psihiatrie Pediatrică. Unul dintre aceștia s-a pensionat, iar cel de-al doilea se pregăteşte să facă acum acelaşi lucru. Conducerea spitalului nu reușește să găsească alţi specialişti, din păcate. „Formarea în rezidenţiat a tinerilor specialişti pe această specializare se poate realiza doar la Bucureşti, Cluj sau Timişoara. De cele mai multe ori aleg să rămână acolo unde şi-au făcut rezidenţiatul. Anul trecut, la concursul organizat pentru ocuparea unui astfel de post nu s-a prezentat nimeni. Inclusiv organizarea concursului este dificilă, pentru că din comisie trebuie să facă parte şi un medic - cadru didactic în această specializare, ceea ce înseamnă că este nevoie să vină de la unul de la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Infrastructura avem pentru a face acolo o secție, dar nu găsim medici”, spune a Cristina Dobre, manager Institutul Socola Iași.
Tinerii medici care și-au ales rezidențiatele erau tentați de această specializare, însă, cum la Iași nu există, ei au ales psihiatria. „Am ales psihiatrie pentru ca de când mă știu am fost fascinată de partea asta de psihic și creier. Am avut și un modul de psihiatrie infantila de două luni, a fost fascinant și e interesant de lucrat cu copiii, dar este și greu. Aș fi luat în calcul și psihiatria de copii, dar pentru că nu exista în Iași un centru de pregătire și ar fi trebui să plec la București sau Cluj, nu aș fi vrut să fiu plecată, așa ca am optat pentru psihiatria adultului. Am luat în calcul ca variantă a unui al doilea rezidențiat, dacă se va face și la Iași”, spune dr. Miruna Ciocoiu, medic rezident psihiatrie la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
Dacă nici la concursul din octombrie nu se va înscrie nimeni, există riscul ca acest prestigious compartiment să se închidă. Dacă s-ar ajunge în această situaţie, părinţii copiilor care au nevoie de tratament de specialitate ar fi nevoiţi să se deplaseze în alte oraşe sau în clinici particulare. În ambele cazuri, costurile ar fi mult prea mari.
„Pentru a diagnostica copiii medicul psihiatru e foarte important, dacă nu se mai exista în Iași, atunci părinții ar trebui să se deplaseze în județele unde există aceste compartimente cu medici de neuropsihiatrie infantila. E dificil pentru că, oricum, procesul diagnosticării e dificil pentru familie. Ar merge la privat și costurile sunt mari, se adaugă la costurile deja mari pentru terapie, plus costurile de călătorie. Să nu uităm că medicul e important și pe parcursul terapiei. E dramatic, nu aș fi crezut că nu se poate organiza un astfel de rezidențiat și aici”, spune Carmen Gherca, părinte al unui copil diagnosticat cu autism.
În compartimentul de Psihiatrie Pediatrică de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi sunt trataţi anual peste 600 minori din toată zona Moldovei. Aceștia ajung aici cu tulburări de comportament, stări depresive sau adicţii, de cele mai multe ori pentru droguri sau probleme cauzate de faptul că au petrecut prea mult timp în mediul virtual.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau