Consilierii locali, chemaţi să voteze măsuri de primă urgență pentru oraş
Dimensiune font:
În şedinţa de mâine a Consiliului Local, municipalitatea ieşeană propune un set de măsuri de urgenţă în contextul pandemiei de COVID-19 * astfel, vor fi alocate fonduri pentru societăţile care asigură măsuri de dezinfecţie, protecţie şi transport * o altă măsură se referă la reducerea de taxe pentru agenţii economici aflaţi în dificultate * nu în ultimul rând vor fi luate decizii vizând protecţia persoanelor vulnerabile * şedința va fi organizată prin intermediul unei multisesiuni video, consilierii locali nefiind prezenți în sală, din cauza pandemiei COVID-19
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de Consiliu Local programată mâine, 31 martie, se află un important proiect de hotărâre prin care este propusă o gamă largă de măsuri de primă urgență în contextul pandemiei provocate de coronavirusul SARS-CoV-2. Astfel, față de prevederile bugetare inițiale, va fi alocată suplimentar suma de 3.800.000 de lei pentru susținerea programului de dezinfecție pe raza Municipiului Iași, precum și a măsurilor de protecție în vederea prevenirii și limitării efectelor pandemiei. Din acest fond 500.000 de lei vor fi dirijați către serviciile de salubritate, 500.000 de lei pentru subvenționarea transportului în comun, iar 100.000 de lei vor reveni Poliției Locale. De asemenea, 500.000 de lei vor fi rezervați pentru bunuri și servicii ce țin de ordinea publică și siguranța națională, 2.000.000 de lei vor acoperi cheltuielile cu asistența socială (cheltuieli pentru carantină și alte măsuri în domeniul sănătății). O altă propunere este ca din bugetul inițial alocat pentru întreținerea grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive și de agrement, suma de 500.000 de lei să fie folosită în vederea susținerii acțiunilor de combatere a răspândirii coronavirusului pe raza municipiului Iași.
Tot în cadrul măsurilor de prevenție și protecție se prevede ca voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat, care sunt implicați în gestionarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, să beneficieze de transport gratuit pe mijloacele de transport public, în baza unei legitimații vizate de Primăria Municipiului Iași, precum și de materiale de protecție (mănuși de protecție, măști de protecție). De asemenea, în proiectul de hotărâre se are în vedere încheierea unui protocol de colaborare între Municipiul Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în vederea sprijinirii cadrelor medicale din municipiu care intră în contact direct cu persoane sau pacienți susceptibili de a fi infectați cu virusul SARS CoV-2.
Reduceri de taxe pentru agenții economici aflați în dificultate
De asemenea, pentru susținerea activității economice locale, pe perioada stării de urgență se va lua măsura reducerii cu 50% a taxelor prevăzute la anexa 7.3 literele A si B din H.C.L. nr.179/24.04.2019 (taxe de transport persoane / bunuri / mărfuri în regim de taxi sau regim de închiriere, precum și taxele ce vizează acordarea autorizațiilor de transport public local).
De asemenea, comercianții de produse tradiționale vor beneficia de restituirea taxei achitate sau după caz scutire de la plata acesteia.
Mai mult, comercianții care își desfășoară activitatea în module, chioșcuri, porticuri, rulote, terase sezoniere, comercianți de flori naturale, automate, alte structuri de vânzare, frigete/frigidere/lăzi frigorifice sezoniere vor beneficia de scutirea sau reducerea taxelor prevăzute în Anexa nr.4.2, punctul 2 din H.C.L. nr.179/2019 (taxe pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare și viza anuală), datorate la bugetul local.
Reducerea va fi de 50% din taxele datorate în cazul în care aceștia și-au întrerupt parțial activitatea datorită stării de urgență și de 100% din taxele datorate în cazul în care aceștia și-au întrerupt total activitatea pe perioada stării de urgență.
Persoanele juridice care desfășoară activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locaţiei, cei care desfășoară activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise, beneficiază pe perioada stării de urgență, de scutirea la plata taxelor prevăzute în Anexa nr.4.1.2, punctele 2,3 (taxe vizând eliberarea autorizațiilor sanitare și taxele pentru emiterea sau vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activităților de alimentație publică) și Anexa nr.4.2, punctul 2 din H.C.L. nr.179/2019 (taxe pentru eliberarea autorizațiilor de funcționare și viza anuală), datorate la bugetul local.
Taxa se va recalcula proporțional cu perioada de inactivitate datorată instituirii stării de urgență.
În același set de măsuri economice, va fi inclusă și amânarea la plată a taxei de licențiere datorată de societățile de publicitate care au încheiate contracte de asociere, ca urmare a lipsei adresabilității reclamelor afișate pe panourile publicitare amplasate pe domeniul public sau privat al UAT Iași, pe perioada stării de urgență.
Recuperarea sumelor amânate la plată se va face în șase tranșe egale care decurg după trei luni de la finalizarea stării de urgență.
Persoanele juridice vor beneficia de amânarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare, pe perioada stării de urgenţă decretate.
Recuperarea sumelor amânate la plată se va face în șase tranșe egale ce decurg după trei luni de la finalizarea stării de urgență.
Măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile afectate de pandemie
De asemenea, proiectul de hotărâre prevede acordarea de sprijin persoanelor afectate în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea SARS – CoV - 2, sub toate aspectele (financiar, al stării de sănătate, ori alte situații neprevăzute), constatate ca urmare a luării în evidență de către Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială Iași – Serviciul de Beneficii de Asistență Socială.
O categorie de persoanele vulnerabile avută în vedere este formată persoanele care se află în autoizolare, pentru o perioadă de 15 zile calendaristice, fără venituri și susținători legali. În acest caz se va acorda câte un ajutor de urgență în natură pentru familie (minim două persoane), constând într-un pachet de urgență. Pachetul va cuprinde produse alimentare de strictă necesitate care să le asigure nevoile de hrană pentru o perioadă de 15 zile. Pentru persoana singură cantitatea va fi înjumătăţită.
Persoanele vârstnice cu vârsta peste 65 de ani, fără susținători legali și fără venituri, care se află în autoizolare pe o perioadă de 30 zile calendaristice cu posibilitatea prelungirii vor primi câte un ajutor de urgență în natură, pentru familie (minim două persoane), constând în două pachete de urgență ce vor cuprinde produse alimentare de strictă necesitate, care să le asigure nevoile de hrană pentru o perioadă de 30 zile. Persoana singură va primi un singur pachet pentru 30 de zile.
De asemenea, pentru persoanele fără adăpost identificate pe raza Municipiului Iași prin Direcția de Asistență Socială Iași, se va asigura cazare și masă caldă, prin Cantina de Ajutor Social
Ajutor pentru Primăria Chişinău
În fine, o măsură care va face obiectul discuțiilor în plenul ședinței de Consiliu Local vizează un ajutor extern, mai exact alocarea sumei de 200.000 lei pentru sprijinirea Primăriei Municipiului Chișinău în prevenirea și limitarea efectelor pandemiei COVID-19, sumă necesară pentru materiale de protecție și dezinfectanți. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau