Consiliul Judeţean caută sprijin pentru persoanele vulnerabile
Dimensiune font:
Programele sociale implementate la nivelul Consiliul Județean Iași au în vedere sprijinirea persoanelor vulnerabile din județ. Pe de o parte, se caută soluții pentru cele cu dizabilități sau instituționalizate, iar pe de altă parte pentru ONG-urile care se implică în sprijinirea acestor categorii sociale. Prin toate aceste demersuri, se dorește ca, în viitor, persoanele cu dizabilități să poată duce o viață normală, independentă, iar unele dintre ele să poată fi incluse în câmpul muncii. Cu pași mici dar siguri, Iașul a reușit să implementeze proiecte de finanțare pentru servicii sociale.
Unul dintre ele este inițiat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, care dorește „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate, în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”.
„Se urmărește facilitarea tranziției spre traiul independent a persoanelor cu dizabilități instituționalizate prin dobândirea de deprinderi, competențe și abilități necesare integrării sociale. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași intenționează dezvoltarea la nivelul judetului Iași, în zona Hârlău, a unor servicii pentru dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități (8 locuințe protejate cu o capacitate de maxim 10 pers/casă și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități cu o capacitate de 30 de persoane), termenul de depunere a proiectelor fiind 1 august 2022”, se arată în proiect.
Dezvoltarea de astfel de servicii sociale în comunitatea din zona Hârlău este foarte importantă pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică.
Economia socială are nevoie de sprijin
Un alt segment care necesită sprijin din partea autorităților sunt ONG-urile care se ocupă de persoanele care provin din medii defavorizate.
În prezent, județul Iași este pe locul VI la nivel național, cu un număr de 113 întreprinderi sociale active. „Cunoașterea sectorului de economie socială și a beneficiilor pe care le are comunitatea în care se înființează întreprinderi sociale, promovarea achizițiilor rezervate de la întreprinderi sociale de inserție, prezentarea modului în care se construiesc caietele de sarcini pentru astfel de contracte rezervate au fost obiectivele acestui eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași. Ne dorim ca împreună cu administrația publică locală să contribuim la dezvoltarea sectorului de întreprinderi sociale din județul nostru și să maximizăm impactul pe care acestea îl au în crearea de locuri de muncă incluzive și în dezvoltarea comunității”, a declarat președintele Fundației „Alături de voi” România, Angela Achiței. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau