Construcţiile s-au convertit în motorul economiei ieşene
Dimensiune font:
* aici, necesarul de personal a urcat la 4717 * în servicii situaţia nu-i deloc una fericită * doar cinci locuri de muncă în comerţ, 24 în HoReCa, iarăşi nimic în asigurări, tot cele 15 posturi de şofer şi 264 oportunităţi de angajare în rest * Europa vrea căpşunari
Mai bine de jumătate din cele 811 locuri de muncă disponibile acum în judeţul Iaşi sunt în domeniul construcţiilor. Necesarul de personal a urcat la 417. În afara necalificaţilor şi a inginerilor, mereu la mare căutare, e rost de lucru pentru meseriaşi specializaţi ca dulgher, electrician, electromecanic, faianţar, fierar betonist, finisor terasamente, lăcătuş construcţii metalice, macaragiu, montator pereţi şi tavane din gips-carton, şef de laborator, sudor, tâmplar, zidar, zugrav.
Dacă tot am început cu domeniile de activitate, să subliniem că în servicii situaţia nu-i deloc una fericită. Doar cinci locuri de muncă în comerţ, 24 în HoReCa, iarăşi nimic în asigurări, tot cele 15 posturi de şofer şi 264 oportunităţi de angajare în restul serviciilor.
Confecţiile sunt la nivelul clasic, e nevoie de 20 de oameni, cu unul mai mult decât săptămâna trecută. Industria stă relativ bine, sunt disponibile 65 locuri de muncă. Electrician, lăcătuş, mecanic utilaj, strungar, sudor, tinichigiu.
Nici acum fermierii nu angajează cu contract de muncă, preferă zilierii, în sănătate, doar un post de infirmieră.
În ce priveşte studiile, judeţul Iaşi are nevoie urgentă de 163 absolvenţi de facultate. La mare căutare sunt analiştii, contabilii, economiştii, experţii în achiziţii publice, trebuie un geograf, ingineri de toate felurile (CFDP, chimist, CCIA, construcţii hidrotehnice, geodez, horticultor, îmbunătăţiri funciare, instalaţii pentru construcţii, energetician).
Necalificaţii nu duc nici ei lipsă de oferte. E rost să se angajeze ca agent de pază, ajutor bucătar, ambalator manual, curier, încărcător/descărcător ori spălător de vase mari.
Situaţie palidă în Europa
Locurile de muncă postate pe platforma EURES rămân foarte puţine. Doar 227 la nivelul întregului continent, 110 dintre acestea fiind în Finlanda. Scandinavii caută cinci maşinşti CNC şi 105 căpşunari. Care sunt plătiţi rezonabil, 1,12 euro pe kilogramul cules.
Letonii tot nu găsesc cei 30 sudori, la salarii de 1.400 euro nu vine nimeni. În Germania e loc pentru un fizioterapeut, 20 măcelari, trei sudori şi patru electronişti. Danezii caută şi ei 20 sudori, dar şi un inginer proiectant.Urmează Spania, ţară care vre 15 şoferi de camion, apoi Belgia, unde trebuie macaragii, tehnicieni în reţelele de telecomunicaţii, dar şi căpşunari.
Austria tot nu găseşte cei cinci tâmplari, deşi salariul promis e unul mai mult decât decent, 3.000 euro pe lună.
Mai apar pe platformă Olanda, cu trei posturi de şofer de autobuz şi Norvegia, cu unul de supraveghetor la fermă. Atât. Situaţie palidă. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau