Cornuleţele şi sărăţelele, atestate ca produse tradiţionale din domeniul patiseriei ieşene
Dimensiune font:
* pentru a avea şanse să devină unul tradiţional, un produs trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să se facă după o metodă veche de producţie şi să se demonstreze că se face pe teritoriul judeţului nostru de cel puţin 30 de ani
Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi şi SC Cofetăria de Acasă SRL au lansat primele două produse tradiţionale din domeniul patiseriei, cornuleţele cu rahat sau cele cu gem şi nucă, şi sărăţelele cu caşcaval, cu mac sau telemea de vacă. Produsele acestea au primit atestare conform Ordinului nr. 724/1.082/360/2013, din judeţul Iaşi.
În cadrul evenimentului, participanţii au avut posibilitatea să cunoască povestea produselor, etapele de producţie şi atestare a celor două produse tradiţionale alături de aprecierea senzorială a acestora dar şi a altor produse atestate deja. „Povestea a început de la aniversarea fetei noastre, la 3 ani. Am făcut atunci ca fiecare, un tort, prăjituri. Prietenii şi rudele au apreciat gustul şi au început să ne încurajeze să deschidem o afacere, după care la finalul lui 2017 am înfiinţat firma, iar în 2018 am deschis primul laborator pe bază de comenzi. Ca orice lucru, este greu dar cu multă muncă şi dăruire reuşeşti să ajungi unde îţi propui”, au spus în timpul prezentării lor Aurelia şi Cornel Pănică, proprietarii cofetăriei unde se prepară produse tradiţionale.
La eveniment au fost prezenţi o parte dintre producătorii tradiţionali din judeţul Iaşi şi producători cu potenţial de atestare a produselor lor. „Noi avem trei sortimente de produse atestate tradiţional - ceafă de porc afumată şi coaptă, pastramă de porc coaptă şi slăninuţa afumată. Atestatele le-am obţinut anul trecut, după ce am pregătit caietul de sarcini. Reţetele le avem din biblioteci, sunt reţete vechi, care se făceau în zona noastră, cu mai mult timp în urmă. Ca ingrediente folosim carnea de porc, de provenienţă românească, folosim cimbru, foi de dafin, piper şi sare de la Cacica. Produsele am reuşit să le promovăm mai mult prin Internet, dar în mare parte sunt promovate în primul rând de la sine, după ce gustă clientul recomandă şi la alţii. După ce am obţinut atestatul, afacerea a crescut undeva cu 20 de procente ca vânzări, plus că mai avem o facilitate, produsele atestate tradiţional sunt purtătoare de 5 % de TVA, iar materia primă o cumpărăm cu 9%. Deci, este un avantaj”, a spus Marius Fungu, de la Fabrica de Fum. Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau