Coronavirusul mută în online spectacolele de teatru şi de operă
Dimensiune font:
Instituţiile de spectacole au fost primele care şi-au închis porţile imediat ce au apărut şi în România cazuri de coronavirus. Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Opera Naţională Română Iaşi au fost primele care au coborât cortina, urmate de Teatrul Luceafărul, Ateneul Naţional din Iaşi, Ansamblul Floric „Constantin Arvinte”, Casa de Cultură a Studenţilor şi de muzee. Firește, instituțiile au înregistrat pierderi, care continuă a fi cuantificate. „Suspendând reprezentațiile teatrale nu se mai fac încasări din vânzări bilete, deci veniturile proprii din această sursă vor fi inexistente. Nici închirierea sălilor nu se mai face, toate reuniunile numeroase fiind amânate din rațiunile cunoscute. Unele teatre, precum Unteatru din București, fac live streaming pe bază de cumpărare a unui bilet. Unteatru e o companie independentă, deci are nevoie mare de încasări. Acest soi de tele-teatru e o soluție de avarie, pentru că teatrul e o artă vie, care presupune prezența concomitentă a artiștilor și a publicului. În plus, live streaming, o practică pe care am utilizat-o și noi pentru anumite evenimente în anii precedenți la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, presupune niște cheltuieli pe care instituțiile de stat nu le au prevăzute în buget”, a spus Oltiţa Cântec, directorul Teatrului „Luceafărul”. Deocamdată, echipa repetă pentru o nouă producție, respectând toate indicațiile impuse de autorități. „E o situație temporară, nu trebuie să ne pierdem încrederea că vom depăși acest moment foarte dificil la nivel global”, a completat Oltiţa Cîntec. La streaming a apelat şi Opera Naţională Iaşi, care a aseară a debutat în acest demers online cu opera Indiile Galante, de Jean Philippe Rameau, regizată de Andrei Șerban. „Este vorba despre o prețioasă bijuterie din colecția noastră, cu care am debutat în urmă cu nouă ani, la inaugurarea noii săli de spectacole. Dată fiind perioada dificilă pe care o traversăm cu toții, ne dorim să fim în continuare cât mai aproape de toți iubitorii de operă şi vom transmite online spectacole extraordinare din repertoriul nostru”, au precizat Operei. Spectacolul a putut fi văzut pe siteul instituţiei, începând cu ora 18.30.
Spectacol reprogramate, încasări amânate
Când a anunţat închiderea sălii, Teatrul Naţional a precizat şi că este posibilă returnarea contravalorii biletelor. „Până în acest moment, există foarte puține cereri de restituire a contravalorii biletelor, majoritatea spectatorilor preferând să folosească tichetele la reprezentațiile reprogramate. Publicul a înțeles situația și este alături de noi în continuare, optând pentru această soluție, de a rezerva biletul pentru datele când va fi posibilă vizionarea spectacolelor noastre”, a spus directorul artistic al instituţiei, Daniel Busuioc, reamintind că toate spectacolele suspendate în martie au fost reprogramate în aprilie.
În această lună, la Iaşi ar fi trebuit să aibă loc Festivalul de Folclor „Constantin Arvinte”, la care au fost invitate să participe 12 ansambluri profesioniste din toată ţara. Din păcate, situaţia actuală a impus amânarea acestei manifestări. Cât priveşte pierderile, din fericire, lunile cu aduc încasări importante ansamblului sunt cele de vară. În această perioadă erau programate doar concerte cu intrare liberă, care evident au fost amânate. Prin contract, ansamblul trebuie să obţină anual 40.000 de lei din venituri proprii, din vânzarea de bilete, iar concertele fiind programate în vară.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau