Corul de copii al Iașului, câștigător la Festivalul-concurs „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei
Dimensiune font:
Corul de copii al Iașului, câștigător la Festivalul-concurs „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei
Corul de copii al municipiului Iași, dirijat de Raluca Zaharia, și-a mai trecut o stea în palmares. Vocile calde ale copiilor și măiestria îndrăgitei dirijoare au fost răsplătite cu primul loc pe podiumul Festivalului-concurs național de muzică corală religioasă ortodoxă „Buna Vestire”, desfășurat în comuna suceveană Fundu Moldovei.
În competiție au intrat zece coruri, iar juriul a decis că interpreții de la Iași merită Premiul I. Distincția este cu atât mai valoroasă cu cât este prima obținută de acest cor la un concurs de profil.
Festivalul de la Fundu Moldovei este un eveniment cu tradiție. Înființat în 1991, a fost organizat annual și a reunit cântece şi poezii religioase, cu scopul valorificarea tradiţiilor comunei, ridicării vieţii spirituale și susținerea educaţiei moral-religioasă. Prima ediţie a Festivalului Buna Vestire s-a desfăşurat la data de 29 martie 1991, la iniţiativa lui loan lacob, directorul Căminului Cultural Fundu Moldovei. Încă de la începuturi, festivalul a avut parte de sprijinul preoţilor parohiilor ortodoxe din comună: preotul Modest Babici, de la Parohia Ortodoxă „Sfântul Dumitru" din Fundu Moldovei, preotul Gheorghe lenachi, de la Parohia Ortodoxă din satul Botuş, preotul Petru Vamvulescu, de la Parohia Ortodoxă din satul Colacu.
Manifestarea a crescut de la an la an şi a căpătat caracter naţional prin participarea a numeroase formaţii de renume din multe judeţe ale ţării. Festivalul constituie un prilej de etalare ale unor forme de artă populară prin expoziţiile de costume şi ţesături, ouă îmchistrite, icoane pe lemn şi pe sticlă, sculptură în lemn. „Aici, la Fundu Moldovei aş spune ca s-a creat deja o tradiţie, o cultură corală. Trebuie acum să fim atenţi să o dezvoltăm. Tradiţia este ca un copac. Dacă nu-l uzi la timp şi nu-i dai ce trebuie, nu se dezvoltă armonios. Ce frumos va fi când peste vreme se va vorbi despre formaţiile academice de la Fundu Moldovei. Lângă tradiţia culturală orală, anonimă, stă folclorul atât de bogat care exstă aici în zonă, dublat la celalalt pol de muzica religioasa ortodoxă”, a spus prof. univ. dr. Viorel Munteanu, fost rector al Universităţii de Arte „George Enescu” laşi, unul dintre președinții juriului.
„Emoțiile ne-au condus către premiul întâi la primul concurs la care participăm. Am depășit virozele și mai ales, pandemia.
Copiii care au participat, cu vârste între 10 și 14 si-au arătat dorința de a ne bucura împreună de o excursie care a fost încununată de aplauzele juriului și publicului sucevean. Suntem recunoscători că Ateneul Național Iași ne-a susținut participarea și le mulțumim organizatorilor pentru primirea călduroasă. Felicitări copiilor! Succes pe mai departe în cântul coral!”, a fost mesajul dirijorului Raluca Zaharia.
Corul de copii al municipiului Iași a fost înființat în anul 2020, pe timp de pandemie, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe micii artiști și pe dirijoarea Raluca Zaharia să-i dovedeasca valoarea. Vocile cristaline ale copiilor au răsunat pe toate scenele Iașului, în aplauzele unanime ale publicului.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau