Cum a ajuns capitala Moldovei în Cartea Recordurilor şi cum a pierdut un frumos record, abia stabilit
Dimensiune font:
Românii au reuşit, de-a lungul anilor, să bată diverse recorduri, care mai de care mai interesante sau ciudate. Astfel, au reuşit să ajungă chiar şi în Cartea Recordurilor, unde şi-a făcut loc şi Iaşul. Capitala Moldovei deţine, în acest moment, două recorduri foarte interesante şi a pierdut un altul la puţin timp după stabilirea lui. Nu mulţi sunt cei care ştiu că, pe lângă celebrul tei al lui Eminescu, capitala Moldovei mai are un arbore foarte bătrân, cu o poveste extrem de interesantă.
Este vorba despre copacul cunoscut ca „Părul lui Sticea", care se află în judeţul Iaşi, comuna Ciohorăni. Conform informaţiilor şi studiilor făcute asupra acestui exemplar, se pare că el există de peste 600 de ani. Acest arbore a intrat, în urmă cu aproximativ trei ani de zile, în „World Record Academy”, ca fiind cel mai vechi pom fructifer care încă este rodnic din lume. Astfel, oamenii de ştiinţă au aflat, în acel moment, că arborele ar avea nu mai puţin de 613 ani. Totodată, localnicii susţin că numele pe care îl poartă arborele provine chiar de la cel care l-a plantat. O dovadă a acestui lucru este faptul că părul trăieşte şi astăzi în faţa porţii casei în care locuiesc descendenţi ai lui Sticea. „Părul lui Sticea” a devenit un simbol pentru comuna Ciohorăni. Astfel, autorităţile locale susţin că acesta va fi inclus într-un important ghid turistic. Totodată, pomul este tratat cu mare grijă de către autorităţi, pentru ca viaţa lui să fie prelungită pe cât posibil. „Acest păr există, în comună la noi, şi putem spune că este o emblemă. El a fost prezentat şi în cartea Arborii Anului, în 2021, când a fost clasat pe poziţia a noua la nivel naţional. De exemplu, Teiul lui Eminescu s-a aflat pe poziţia a treia. Acest pom a fost analizat şi de către o echipă de specialişti de la Grădina Botanică din Iaşi. Astfel, s-a stabilit vârsta acestuia”, a declarat Simion Ticu, primarul comunei Ciohorăni.
Campioni la împărţit sarmale
Municipiului Iaşi i s-a atribuit un record interesant pe data de 9 octombrie 2020: „Cele mai multe porţii de sarmale de varză servite”. Acest record a fost stabilit chiar de sărbătorile oraşului, în timpul pelerinajului de la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2019. În acel an, organizatorii evenimentului au preparat şi au împărţit oamenilor prezenţi peste 60.000 de sarmale.
Un alt record interesant a fost stabilit în Iaşi, în anul 2012. Atunci, peste 12.000 de lampioane au fost lansate simultan în aer. Totul s-a petrecut sub privirile reprezentanţilor de la Cartea Recordurilor. În acea zi, peste 30.000 de persoane au participat la evenimentul organizat în centrul Iaşiului, în faţa Palatului Culturii. Recordul ieşenilor a fost bătut, un an mai târziu, în Filipine. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau