Daruri de Moș Nicolae, pentru 70 de copii din parohia Satu Nou
Dimensiune font:
În prag de decembrie, ce bucurie mai mare poate fi pentru un copil decât gândul că nu este uitat, că se află și el pe listele de daruri care au anulat năzbâtiile din timpul celor douãsprezece luni care s-au scurs de la ultimele sărbători de iarnă? Și ce bucurie mai mare pentru oamenii mari din jurul lui decât să-l vadă fericit și cu ochii râzând?
Un astfel de moment au trăit 70 de copii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Satu Nou, comuna Belcești, care, în prag de sărbători, au primit daruri oferite de Asociația „Kre@tivis”, din Iași. A fost un moment foarte frumos, de care cei mici s-au bucurat foarte mult. „Avem nevoie de astfel de prieteni care susțin educația, mai ales în timp de pandemie, o perioadă în care marea majoritate a școlilor au avut cursuri online. Uneori este dificil, mai ales în mediul rural, unde elevii fie că nu au avut tablete, fie au avut, dar nu au avut semnal, sau le-au avut pe amândouă, dar le-a lipsit o cameră în care să fi putut desfășura actul educațional. Sunt familii cu mulți copii care, pe vreme de iarnă, nu-și permit să încălzească toate camerele din casă, din lipsa banilor, iar de aici pot veni unele probleme. Ca urmare, orice cadou primit de copii este un dar de suflet și de stimulare a lor în același timp”, a spus părintele Andrei Florariu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae" din Satu Nou, care a apreciat activitatea desfășurată împreună cu cei de la Asociația Kre@tivIS.
Vizita voluntarilor a fost un moment de binecuvântare pentru copiii din parohie, un moment în care ei au simțit că sunt apreciați, iubiți. În biserica unde au fost împărțite darurile s-au aflat și copii cu venituri precare, dar și dintre cei cu rezultate foarte bune la învățătură. „Ne-am dorit să știe cu toții că suntem alături de ei, că îi prețuim și-i încurajăm ca pe viitor să se implice cât mai mult în educație. Avem și copii participanți la olimpiade, unul dintre ei ajuns chiar la o fază națională a unui astfel de concurs. Este o bucurie pentru noi, pentru parohia noastră, să facem activități împreună cu asociația din Iași și-i mulțumim că, de pe harta localităților unde ajunge, a ales Belceștiul, o așezare modestă, cu oameni primitori, sufletiști, cu drag de a face bine”, a mai spus preotul Andrei Florariu.
Cu ajutorul donatorilor care au susținut campania, micuții au primit dulciuri, mănuși, fulare, căciuli, fructe, jocuri și jucării, toate învăluite într-o imensă dragoste. „Această campanie pentru copiii din parohia coordonată de părintele Andrei Florariu este una specială pentru mine. Din aceste locuri se trag bunicii mei din partea tatălui. Susținerea educației în această comunitate, prin stimularea și încurajarea copiilor să participe activ la actul educațional, este scopul principal și comun al Asociației Kre@tivIS și al membrilor parohiei Sfântul Nicolae, fapt care mă bucură foarte mult”, a mărturisit Geanina Enache, co-fondator al asociației.
Muzeul parohiei, o lecție vie de istorie
La eveniment a asistat și preotul Vasile Florariu, fostul paroh, acum senior retras întru reculegere și binecuvântare, tatăl părintelui Andrei Florariu, care i-a întâmpinat cu mare dragoste pe toți cei aproape 70 de copii care au umplut biserica. „Așa sunt sărbătorile și așa este frumos, să avem toți copiii aproape”, a apus preotul Vasile Florariu, apoi i-a invitat pe oaspeți să viziteze Muzeul parohiei, amenajat prin truda oamenilor satului și îngrijit de Maria Formagiu, fostă profesoară de religie.
Muzeul este o bijuterie în sine, un loc unde podoabele ce vorbesc despre istoria locului sunt foarte prețuite. „Cele mai de preț lucruri sunt o icoană veche de 150 de ani și o piesă dintr-un costum popular, o pereche de pantaloni din șiac care i-a aparținut tatălui meu”, a spus Maria Formagiu. Muzeul vorbește despre viața așezării, despre meseriile oamenilor din zonă. Un loc aparte ocupă războiul de țesut, un obiect despre care copiii timpului 2.0 nu știu mare lucru, dar și despre lămpile conductorilor de tren, despre care nici cei mai vârstnici nu au aflat mare lucru fiindcă nu le-au văzut și nici folosit. Erau utile în timpuri nu foarte vechi, dar destul de îndepărtate astfel încât să devină istorie. Barizuri, costume populare, un harapnic adus tocmai de la Botoșani, covățele, țoale de cordele și covoare țesute manual, alături străchini și ulcele completează spațiul muzeului din Satu Nou. Există și obiecte ce țin de modernitate, cum ar fi un radio sau o mașină de cusut de-o vârstă cu jumătatea de veac, care dau o culoare specială așezământului și care fac deliciul copiilor care trec pragul și care cunosc totul despre fashion, dar mai puțin despre cei care au cusut hainele fie cu acul, fie cu mașinile de epocă.
„În muzeu mă simt ca într-o poveste, revin mereu cu drag pentru că mă poartă în timp. Nu peste mult timp voi așeza și eu darul meu, imediat ce vom oferi surprizele pregătite celorlalți copii din parohie, pentru sărbătoarea de Crăciun”, a adăugat Geanina Enache, ca o promisiune pentru copiii care se delectau cu portocalele primite, în curtea bisericii.
În satele din jurul Iașului, sărbătorile se pregătesc în tihnă și se trăiesc altfel. Acolo, timpul parcă se scurge mai încet, oferind răgaz fiecăruia să se bucure de toate tainele Crăciunului.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau