Daruri de Moș Nicolae, pentru 70 de copii din parohia Satu Nou

x1
x2
x3
x4
x5
x6
x7
x8

Dimensiune font:

| 06-12-2021 07:40


În prag de decembrie, ce bucurie mai mare poate fi pentru un copil decât gândul că nu este uitat, că se află și el pe listele de daruri care au anulat năzbâtiile din timpul celor douãsprezece luni care s-au scurs de la ultimele sărbători de iarnă? Și ce bucurie mai mare pentru oamenii mari din jurul lui decât să-l vadă fericit și cu ochii râzând?
Un astfel de moment au trăit 70 de copii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Satu Nou, comuna Belcești, care, în prag de sărbători, au primit daruri oferite de Asociația „Kre@tivis”, din Iași. A fost un moment foarte frumos, de care cei mici s-au bucurat foarte mult. „Avem nevoie de astfel de prieteni care susțin educația, mai ales în timp de pandemie, o perioadă în care marea majoritate a școlilor au avut cursuri online. Uneori este dificil, mai ales în mediul rural, unde elevii fie că nu au avut tablete, fie au avut, dar nu au avut semnal, sau le-au avut pe amândouă, dar le-a lipsit o cameră în care să fi putut desfășura actul educațional. Sunt familii cu mulți copii care, pe vreme de iarnă, nu-și permit să încălzească toate camerele din casă, din lipsa banilor, iar de aici pot veni unele probleme. Ca urmare, orice cadou primit de copii este un dar de suflet și de stimulare a lor în același timp”, a spus părintele Andrei Florariu, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae" din Satu Nou, care a apreciat activitatea desfășurată împreună cu cei de la Asociația Kre@tivIS.
Vizita voluntarilor a fost un moment de binecuvântare pentru copiii din parohie, un moment în care ei au simțit că sunt apreciați, iubiți. În biserica unde au fost împărțite darurile s-au aflat și copii cu venituri precare, dar și dintre cei cu rezultate foarte bune la învățătură. „Ne-am dorit să știe cu toții că suntem alături de ei, că îi prețuim și-i încurajăm ca pe viitor să se implice cât mai mult în educație. Avem și copii participanți la olimpiade, unul dintre ei ajuns chiar la o fază națională a unui astfel de concurs. Este o bucurie pentru noi, pentru parohia noastră, să facem activități împreună cu asociația din Iași și-i mulțumim că, de pe harta localităților unde ajunge, a ales Belceștiul, o așezare modestă, cu oameni primitori, sufletiști, cu drag de a face bine”, a mai spus preotul Andrei Florariu.
Cu ajutorul donatorilor care au susținut campania, micuții au primit dulciuri, mănuși, fulare, căciuli, fructe, jocuri și jucării, toate învăluite într-o imensă dragoste. „Această campanie pentru copiii din parohia coordonată de părintele Andrei Florariu este una specială pentru mine. Din aceste locuri se trag bunicii mei din partea tatălui. Susținerea educației în această comunitate, prin stimularea și încurajarea copiilor să participe activ la actul educațional, este scopul principal și comun al Asociației Kre@tivIS și al membrilor parohiei Sfântul Nicolae, fapt care mă bucură foarte mult”, a mărturisit Geanina Enache, co-fondator al asociației.
Muzeul parohiei, o lecție vie de istorie
La eveniment a asistat și preotul Vasile Florariu, fostul paroh, acum senior retras întru reculegere și binecuvântare, tatăl părintelui Andrei Florariu, care i-a întâmpinat cu mare dragoste pe toți cei aproape 70 de copii care au umplut biserica. „Așa sunt sărbătorile și așa este frumos, să avem toți copiii aproape”, a apus preotul Vasile Florariu, apoi i-a invitat pe oaspeți să viziteze Muzeul parohiei, amenajat prin truda oamenilor satului și îngrijit de Maria Formagiu, fostă profesoară de religie.
Muzeul este o bijuterie în sine, un loc unde podoabele ce vorbesc despre istoria locului sunt foarte prețuite. „Cele mai de preț lucruri sunt o icoană veche de 150 de ani și o piesă dintr-un costum popular, o pereche de pantaloni din șiac care i-a aparținut tatălui meu”, a spus Maria Formagiu. Muzeul vorbește despre viața așezării, despre meseriile oamenilor din zonă. Un loc aparte ocupă războiul de țesut, un obiect despre care copiii timpului 2.0 nu știu mare lucru, dar și despre lămpile conductorilor de tren, despre care nici cei mai vârstnici nu au aflat mare lucru fiindcă nu le-au văzut și nici folosit. Erau utile în timpuri nu foarte vechi, dar destul de îndepărtate astfel încât să devină istorie. Barizuri, costume populare, un harapnic adus tocmai de la Botoșani, covățele, țoale de cordele și covoare țesute manual, alături străchini și ulcele completează spațiul muzeului din Satu Nou. Există și obiecte ce țin de modernitate, cum ar fi un radio sau o mașină de cusut de-o vârstă cu jumătatea de veac, care dau o culoare specială așezământului și care fac deliciul copiilor care trec pragul și care cunosc totul despre fashion, dar mai puțin despre cei care au cusut hainele fie cu acul, fie cu mașinile de epocă.
„În muzeu mă simt ca într-o poveste, revin mereu cu drag pentru că mă poartă în timp. Nu peste mult timp voi așeza și eu darul meu, imediat ce vom oferi surprizele pregătite celorlalți copii din parohie, pentru sărbătoarea de Crăciun”, a adăugat Geanina Enache, ca o promisiune pentru copiii care se delectau cu portocalele primite, în curtea bisericii.
În satele din jurul Iașului, sărbătorile se pregătesc în tihnă și se trăiesc altfel. Acolo, timpul parcă se scurge mai încet, oferind răgaz fiecăruia să se bucure de toate tainele Crăciunului.
Maura ANGHEL
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
ApaVital trece Prutul
25/01/2022 00:00

  Primul contract de lucrări din cadrul proiectului privind extinderea conductelor de alimentare cu apă potabilă din statia de tratare Chirita in Republica Moldova a fost semnat, chiar de Ziua Unirii P ...

Doar 81 dintre cei 257 asistați social ieșeni sunt apți de muncă
25/01/2022 00:00

    La finele acestei săptămanii, consilierii locali vor trebuie să se pronunţe asupra planului de acţiune vizand repartizarea orelor de muncă către beneficiarii de veit minim garantat. Aceş ...

Mica Unire, „celebrată” la Iaşi cu marşuri neautorizate şi multă cerneală!
25/01/2022 00:00

Iaşul a avut parte, ieri, de două celebrări ale Micii Uniri. Una organizată de autorităţile locale şi care a ţinut cont de contextul epidemiologic actual şi alta gandită de actori politici sau repreze ...

13 farmaciile din Iaşi oferă servicii de testare gratuită COVID-19
25/01/2022 00:00

În momentul de fată, cei ce vor să se testeze gratuit pentru a vedea dacă sunt bolnavi de COVID-19 se pot adresa unui număr de aproape 140 de farmacii din tară, după ce lista lor a fost actualizată ...

Tribunalul Iași, ineficient la redactarea hotărârilor
24/01/2022 23:59

Conducerea Tribunalului Iaşi a dat publicităţii, in cursul zilei de luni, bilanţul de activitate pentru 2021. Fată de anii precedenţi, in ce priveşte numărul dosarelor noi, creşterea e de 9%, Tribunalu ...

 O ieşeancă a solicitat la DSP certificat verde pentru hamster
24/01/2022 23:59

* mii de ieseni au sunat in pandemie la Directia de Sănătate Publică (DSP) Iasi si au solicitat ajutorul in anumite situatii * dacă unii au avut nevoie de informatii privind certificatul verde, carantinarea ...

Cuţitarul din Prigoreni rămâne cu condamnarea de patru ani
24/01/2022 23:59

Băuse aproximativ 10 sticle de bere, barul tocmai se inchisese, aşa că s-a oprit pe terasă pentru a termina cele două sticle deja plătite şi neincepute. La fel au procedat Andrei M.(26 de ani) şi Cristi ...

 Piatra-Neamț s-a înfrățit cu sectorul Ciocana, din Chișinău
24/01/2022 21:44

Primarul Andrei Carabelea a citit ieri, in cadrul sedintei festive a Consiliului Local Piatra Neamt, dedicată implinirii a 163 de ani de la Unirea din 24 Ianuarie 1859, Acordului de infrătire a municipiului P ...

 Un băcăuan a fost încătușat după ce a urcat beat la volan de două ori în aceeași zi
24/01/2022 21:43

* in plus, acesta nu avea nici permis de conducere si a provocat scandal la locuinta concubinei La sfarsitul săptămanii trecute, politistii din Moinesti au fost sesizati, prin apel la 112, despre faptul că, ...

VIDEO: Cine este tânărul care l-a stropit cu cerneală pe Simion în Piața Unirii
24/01/2022 18:47

Bărbatul care l-a stropit cu cerneală pe George Simion in Piaţa Unirii din Iaşi a fost găsit de către poliţiştii ieşeni şi dus la cea mai apropiată secţie de poliţie, unde a fost audiat, impreună ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei