De luni, grevă generală în învăţământul preuniversitar
Dimensiune font:
* Liderii USLIP Iaşi îi roagă pe părinţi să nu trimită luni copiii la şcoală deoarece nu vor avea loc activităţi didactice şi nici de altă natură * cu toate acestea, profesorii au obligaţia de a veni la şcoală, deși nu vor ţine cursurile normale * nemulţumiri şi ameninţări cu proteste sunt şi în alte sectoare * asistenţii, infirmierii şi medicii se pregătesc şi ei de grevă
Au fost peste 7.500 de angajaţi din învăţământul preuniversitar ieşean, membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, care au participat la greva de avertisment de miercuri. Asta înseamnă că participarea a fost mult mai numeroasă decât au anticipat iniţial liderii sindicali. Adică, peste 90% de salariaţi din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi au protestat ca un preambul la greva generală de luni. „Cred că mergem undeva peste 95 %. Am constatat, cel puțin ieri, că un număr covârșitor de membri de sindicat au participat la greva de avertisment. A fost un exercițiu de solidaritate și unitate atât la nivel local la nivelul județului Iași, dar și la nivel național. Protestele noastre pe care le cunoașteți de până acum, vin ca urmare a unui fond de nemulțumire generală din cauza nerespectării de către guvernanți a legilor în vigoare. Nu știu dacă mai trebuie să fac un istoric al acestor nemulţumiri care sunt încă de prin 2016 -2015. Aș spune chiar că în 2016 colegii noştri au mai beneficiat de o tăiere de salariu, atunci când s-a scos acel sport pe care noi, ulterior, am reușit să îl reparăm când era prim-ministru Dacian Cioloș”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
Revendicările celor din învăţământul preuniversitar sunt legitimate chiar de şeful statului. Fost profesor de fizică, preşedintele României, Klaus Iohannis, sublinia într-un discurs că necesitatea majorării salariilor în educaţie este o componentă importantă a performanţei în sistemul educaţional.
Apel la părinţi, să ţină copiii acasă
În contextul declanşării grevei generale de luni, presiunea pe părinţi şi copii creşte în şcoli şi licee şi chiar în grădiniţe.
Liderii USLIP Iaşi îi roagă pe părinţi să nu trimită luni copiii la şcoală deoarece nu vor avea loc activităţi didactice şi nici de altă natură. Cu toate acestea, profesorii au obligaţia de a veni la şcoală, dar nu vor ţine cursurile normale. „Atenţionăm, şi rugăm părinţii, să găsească soluţii pentru ziua de luni. Ştim că că nu e uşor dar trebuie să ne înţeleagă şi pe noi. Şi noi avem familii, şi noi avem copii, părinţi. Avem şi noi de un trai decent. Din păcate, aceste drepturi le-am obţinut doar prin astfel de acţiuni de protest”, a spus Ion Ivaşcu, vicepreşedinte USLIP Iaşi.
Elevii şi părinţii, victime colaterale
Astfel, elevii şi copiii devin victime colaterale ale acestui protest.
Pe lângă stresul creat mai ales asupra elevilor din clasele terminale din gimnaziu şi liceu, care vor trebui să susţină examene, şi părinţii îşi văd locurile de muncă afectate. Mulţi dintre ei nu nu au cu cine să îşi lase copiii pe perioada grevei celor din învăţământul preuniversitar. Ei îşi fac griji că această grevă se va prelungi până la sfârşitul anului şcolar, ceea ce ar provoca îngheţarea anului şcolar iar elevii riscă să rămână cu mediile neîncheiate.
Reprezentanții USLIP Iași sunt pesimiști. Nu consideră că lucrurile se vor îndrepta. Luni, 22 mai 2023 este grevă generală în România, pe termen nelimitat, până când guvernanții vor accepta negocieri corecte și vor înțelege care sunt drepturile de care trebuie să beneficieze dascălii din învățământul românesc. „Dacă ne uităm un pic la Legea 153/2017, observăm că în grila de salarizare pe o scală de la 1 la 12, învățământul este clasat între 1,54 și 2,71. Suntem plasați pe o treaptă inferioară a salarizării. Ne dorim ca noua lege a salarizării să fim clasați pe o treaptă superioară, astfel încât să avem și noi în învățământ o salarizare decentă”, a spus Ion Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași.
Se încing spiritele şi în Sănătate
Greva din Educaţie nu este singura problemă din societatea românească. Reprezentanţii federaţiilor sindicale din Sănătate ameninţă şi ei că din iunie intră în grevă.
Iulian Coizanul, membru în Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas a declarat că în cazul în care guvernanţii nu vor soluţiona revendicările celor din acest domeniu, pe 23 mai va fi pichetat Ministerul Sănătăţii, pe 8 iunie va fi grevă avertisment de două ore, iar de pe 15 iunie se va intra în grevă generală.
Sindicaliştii solicită asigurarea condiţiilor de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea salariilor şi sporurilor tuturor angajaţilor din acest domeniu.
Printre revendicările celor din sistemul de Sănătate mai sunt plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană având ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor; deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE sunt alte revendicări. Laura RADU, Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau