Detectivii particulari, între infidelități și liceeni capricioși

1detectivi 1

Dimensiune font:

| 24-08-2022 06:55

A fi detectiv particular înseamnă, în esență, chiar mult mai mult decât ni se prezintă prin intermediul cinematografiei, a literaturii sau a presei. Dacă acolo ni se  prezintă imaginea unor oameni îmbrăcați în negru, care merg cu pălărie aplecată deasupra ochilor, care filmează îndeaproape scene tumultuoase și care vin la ușile apartamentelor, ca să îi confrunte pe cei urmăriți, realitatea este, însă, dictată de cuvântul ,,discreție”. Iată că, tot într-o manieră discretă, l-am abordat pe Ion Bacioi, unul dintre cei mai renumiți detectivi particulari din România, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului.

După lungi discuții despre ceea ce presupune meseria de detectiv, am înțeles că acea imagine a oamenilor care strică familii și care abuzează de viața particulară a celor supravegheați este departe de a fi una adevărată. Misiunea detectivilor este, așa cum ne-a mărturisit și domnul Bacioi, aflarea adevărului: „Fiecare persoană care vine la noi are o nelămurire, o incertitudine asupra soțului, a copilului, a angajaților și nu numai. Și atunci noi facem niște verificări, să vedem ce fac ei de fapt”.

 

„Cele mai frecvente cazuri sunt cele cu infidelități, deși în ultima vreme au început să fie pe o poziție egală cu cele ale adolescenților. Tot mai mulți părinți vin la noi să ne angajeze pentru copiii lor. În special cei din liceu ridică foarte multe probleme în familie”, precizează detectivul ieșean Ion Bacioi.

 

Pentru a „demitizaideile din jurul acestei ocupații, este necesară întâi o înțelegere a procesului. Clientul ia contact cu detectivul, care îl ajută să își expună problema, iar apoi se semnează un contract care asigură buna funcționare a demersului și siguranța datelor personale. După, detectivul cere de la client informații suplimentare despre situația în cauză și îl consiliază pe acesta cum să se comporte, pentru a nu se da de gol. De aici începe executarea propriu-zisă a contractului, îndeplinirea misiunii, la care clientul poate contribui activ. La final, se predă raportul de investigații, iar clientul este proprietar al tuturor informațiilor, întrucât detectivul particular nu mai are niciun drept asupra lor.

Cum rămâne cu instalarea de microfoane, de camere ascunse sau cu întâlnirea și confruntarea persoanei suspectate? Aceste aspecte rămân parte din filme, întrucât realitatea cere discreție și siguranță pentru toți cei implicați. ,,Știu cum este imaginea noastră la televizor, dar noi nu facem așa. Niciodată nu vom veni să confruntăm în realitate subiectul care a fost supravegheat. Poate interveni un conflict foarte mare, se poate întâmpla ceva foarte rău, chiar până la moarte, iar atunci devii tu responsabil pentru persoana aceea. Noi predăm un raport care are ștampilă, are semnătura administratorului, iar toate rezultatele se bazează pe niște probe” a explicat Ion Bacioi.

„Tot mai mulți părinți vin la noi să ne angajeze pentru copiii lor”

Dar cine apelează, totuși, la detectivii particulari? Ce fel de cazuri ajung la ei? ,,Cele mai frecvente cazuri sunt cele cu infidelități, deși în ultima vreme au început să fie pe o poziție egală cu cele ale adolescenților. Tot mai mulți părinți vin la noi să ne angajeze pentru copiii lor. În special cei din liceu ridică foarte multe probleme în familie. După, mai sunt cazurile cu identificare de bunuri, imobile în special. Dacă cineva vrea să își cumpere o casă, preferă să vină la noi, pentru că îi oferim mult mai multe informații legate de istoricul casei, când a fost construită, dacă există datorii, de câte ori a fost vândută, dacă a murit cineva acolo. Detectivul îți oferă mult mai multe informații despre imobil decât îți dă un agent imobiliar. Ultima categorie ar fi societățile comerciale. Aici sunt contracte mai mari, mai valoroase. Fiecare firmă își identifică ce probleme are, la care noi putem să îi ajutăm. Mai sunt și cazurile de dispariție de persoane, mai rare, dar există”, a declarat Ion Bacioi.

În cee ace privește raportul dintre femeile și bărbații care apelează la detectivi particulari, acesta este de 50-50, iar suspiciunile se adeveresc în aproximativ 70% dintre cazuri.

Astfel, se pare că cei mai alarmați sunt părinții, care nu reușesc să gestioneze și să înțeleagă comportamentul schimbat al propriilor copii. În asemenea situații, angajarea unui detectiv particular cât mai curând pare să fie cea mai favorabilă soluție, pentru că acesta poate scoate la suprafață informații care să îi salveze de la viitoare posibile tragedii.

Despre tinerii vizați, Ion Bacioi ne spune că ,,au comportamentul schimbat, lipsesc mult de la școală, pleacă seara târziu de acasă fără să anunțe. „Din păcate, aducem informații foarte periculoase. Adolescenții intră în anturaje riscante, cu jocuri de noroc, cu droguri. Părinții nu cunosc atât de bine fenomenul, iar noi venim cu informații care îi lasă șocați. Copilul lor, care are mereu ordine și note bune, este de fapt un consumator de droguri. Modul de abordare al tinerilor este foarte periculos, cum cad ei în plasă. Avem sute de ore de stat pe la porțile liceelor din Iași și am văzut cum se întâmplă. Traficanții vin la liceu, îți dau întâi gratuit o porție de droguri, să încerci, să vezi cum este. Apoi elevul găsește niște bani să mai cumpere o doză, mai găsește pentru încă una, două, trei, dar a patra oară nu mai are de unde. Și când ei te prind că nu mai ai bani, îți fac propuneri, îți dau una gratis și una pe care să o vinzi. Ușor, pas cu pas, se intră în anturajul acesta și te trezești că ești și consumator de droguri, și traficant”, mărturisește Ion Bacioi.

 

Alături de adolescenți, printre persoanele cele mai vizate de detectivi, de această dată pentru cazurile de infidelități, se numără doctorii, bărbații cu vârste cuprinse între 48 și 55 de ani și... femeile care practică videochat.

 

Sunt foarte mulți clienți străini care se îndrăgostesc de femeile care fac videochat. Ele cer foarte mulți bani, promit iubire și tot felul de gesturi frumoase, dar la un moment dat dispar. Mulți ne angajează ca să vedem care sunt ocupațiile lor, dacă într-adevăr e așa cum declară ele sau dacă, de fapt, mai au pe altcineva”, precizează detectivul ieșean.

Desigur, respectarea legii în exercitarea acestei profesii este foarte importantă. Nu oricine poate fi urmărit, și nu în orice loc. Realizarea unor fotografii care să dovedească fapta este esențială, însă acestea nu pot fi făcute oriunde, și nu oricui. „Tot ce ține de spațiul public este ok. Tot ce înseamnă intimitatea omului, într-un apartament, după ușă, deja nu mai este legal. Dar se poate demonstra foarte bine și ușor chiar și respectând legea, nu e nevoie de microfoane ascunse prin case, de camere minuscule care să filmeze. Supravegherea aduce foarte multe informații despre un om. Am învățat, în timp, să îmi dau seama de o persoană și de caracterul ei numai după mers. Stau în spatele omului, îi studiez mersul, atitudinea, ținuta, și îmi dau seama ce fel de om poate fi. Din experiență, anticipez cam ce poate să facă. Există și categorii de persoane pe care noi  nu avem voie să le urmărim, în mod special din Ministerul Public – procurori, judecători, polițiști, funcționari de la primar în sus, ambasadori etc.”, mai spune Ion Bacioi.

 

Pentru perioade mai scurte, facem oferta în funcție de numărul de ore. Dacă e vorba de o zi întreagă de supraveghere, oferta e de 1.500 de lei pe zi. E nevoie de măcar două mașini, măcar doi oameni în mașină. Sunt și cazuri pe care le evit. În momentul în care, din întrebări și răspunsuri, văd că un client ne angajează pentru a se răzbuna pe subiect, refuz”, mărturisește Ion Bacioi.

 

Deși viața unui detectiv particular sună, cu siguranță, interesant, munca depusă este una semnificativă și extenuantă. ,,Avem cam 4-5 contracte pe lună. Mai mult nici nu putem duce, chiar dacă solicitările vin. Efortul e mare. Supravegherea se face de când persoana e încă în pat, dimineața, și până ajunge în pat, noaptea. În mod normal trebuie să stai încă jumătate de oră după ce și-a aprins televizorul, sau a închis lumina la dormitor, să te asiguri că într-adevăr nu o să mai iasă. E o muncă foarte solicitantă și, mai ales în zilele noastre, e foarte greu. Eu doar asta fac, nu mai am și alte activități. Alții nu sunt implicați atât de mult. Am o societate comercială pe care o administrez, are venituri, o promovez. Și îmi place mult ceea ce fac. Nu iert nimic, nu fac înțelegeri pe sub masă. M-am dedicat foarte mult și îmbin foarte multe tehnici de supraveghere. Am aparate foarte bune cu care să adun probe, în special pe timp de noapte, care să permită o distanță cât mai mare între mine și subiect și care să poată focaliza imediat. Prețurile variază în funcție de perioada pe care clientul vrea să o supravegheze. Pentru perioade mai scurte, facem oferta în funcție de numărul de ore. Dacă e vorba de o zi întreagă de supraveghere, oferta e de 1.500 de lei pe zi. E nevoie de măcar două mașini, măcar doi oameni în mașină. Sunt și cazuri pe care le evit. În momentul în care, din întrebări și răspunsuri, văd că un client ne angajează pentru a se răzbuna pe subiect, refuz” a mărturisit Ion Bacioi.

În Iași, acum 2 ani erau atestați 125 de detectivi particulari, dar între timp s-au mai închis din firme. Cererea este, însă, mare, iar oamenii apelează și la detectivi din alte județe. Există, de asemenea, Patronatul Detectivilor Particulari din România, unde se organizează, de câteva ori pe an, întâlniri cu toți detectivii care sunt membri. Aici au oportunitatea să își împărtășească experiențele și să se cunoască. Pentru un detectiv, clientul este egal cu cel supravegheat, iar amândoi beneficiază de același respect. Reușita în acest domeniu este inevitabilă dacă se acționează cu prudență, răbdare și discreție, întrucât, așa cum a afirmat și Ion Bacioi, ,,Cu cât secretul este mai bine ținut, cu atât și garanția succesului este mai mare”.

Alexandra-Cristina DIMITRIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
A fost găsită o dronă în Botoșani, pe malul Prutului / Este posibil să fi fost folosită în transportul ţigărilor de contrabandă
19/11/2024 05:48

O dronă neinmatriculată a fost găsită, in cursul dimineţii de duminică, pe malul raului Prut, in zona localităţii Ripiceni, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvant al Serviciului Teritor ...

Patru bărbați au bătut un bătrân de 79 de ani și l-au forțat să scoată bani de la bancomat
19/11/2024 05:40

Politistii au arestat patru bărbaţi din judeţul Suceava după ce au talhărit un bătran in varstă de 79 de ani. Inculpatii l-au bătut si l-au fortat să scoată bani de la bancomat. Potrivit Inspectoratu ...

A fost declanșată operațiunea de curățare de droguri a școlilor ieșene
18/11/2024 23:55

* 110 persoane au ajuns, luni, la audieri, 70 dintre acestea fiind doar consumatori * multi tineri, inclusiv minori, au fost luati direct de la scoală * cel mai mic consumator documentat are in jur de 13 ani, ...

Un ieşean s-a făcut detectiv de nevoie: menajera îl fura sistematic
18/11/2024 23:40

 De voie, de nevoie, Vasile P., un instărit cetăţean al comunei ieşene Gorban, a trebuit să se şcolească in meseria de detectiv, viaţa sa privată devenind asemenea unui film poliţist, unul din ac ...

Un şofer s-a lăudat poliţiştilor cu cantitatea de alcool băută în zorii zilei
18/11/2024 23:38

În majoritatea covarşitoare a cazurilor, şoferii prinşi in ofsaid neagă, iniţial, că ar fi consumat alcool. Invocă oţetul, murătorile, chiar dulciurile. Iar atunci cand recunosc, susţin ca a fos ...

Mediciniștii ieșeni uimesc lumea! Cea mai mică inimă artificială din lume va fi testată pe un animal!
18/11/2024 23:05

Inventia studenţilor Universităţii de Medicină si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi, reprezentand cea mai mică inimă artificială din lume, a starnit un val de uimire la finala competiţiei mondi ...

Optimismul lui Frederiksen și statisticile „reci”, la CSM Iași 2020
18/11/2024 19:06

După zece etape disputate, echipele din Liga Florilor au intrat in vacanta de toamnă. Aceasta se datorează faptului că, in perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2024, echipa natională de senioare va p ...

14 morminte preistorice, descoperite pe șantierul SRU
18/11/2024 19:04

În cadrul cercetărilor arheologice de pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenţă (SRU) din Iaşi, cercetătorii Institutului de Arheologie al Academiei Romane, filiala Iaşi, au descoperit ...

Există alegeri și după turul I prezidențiale!
18/11/2024 19:01

Dorian OBREJA Cer ingăduinta să aloc primele randuri unei confesiuni: sunt aproape sigur că nu voi mai comenta următoarele randuri de alegeri din Romania, după cele din acest an,  indiferent de felul ...

Marile universități cer revizuirea sistemului de finanțare
18/11/2024 19:01

 * membrii Consortiului Universitaria consideră că se impune o regandire a filosofiei care stă la baza alocării finantării in domeniu, prin luarea in considerare a numărului fizic de studenti si cadr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei