Dezastru la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni
Dimensiune font:
Personalul este insuficient, nu există nici medici, nici psihologi * grupurile sanitare nu sunt racordate la reţeaua de apă, în saloane este o mizerie de nedescris * în plus, nici situaţia cheltuielilor nu este foarte clară
Deputatul Tudoriţa Lungu, vicepreşedintele PNL Bacău, a atras atenţia asupra unor probleme grave constatate de Centrul de Resurse Juridice la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni. Parlamentarul face referire la condiții de trai inumane, dormitoare cu geamuri sparte, uși și ferestre care nu se închid, toalete neracordate la rețeaua de apă, țevi ruginite, paturi metalice vechi, pereți murdari, scorojiți sau cu tencuiala căzută, chiuvete cu baterii defecte și din care apa curge direct pe pardoseală, dulapuri mici și deteriorate, băi din care lipsesc săpunul, hârtia igienică sau prosoapele. „Aceasta este realitatea în care trăiesc, în județul Bacău, 187 de persoane cu probleme neuropsihice, la 30 de ani de la Revoluție”, a spus deputatul Tudoriţa Lungu.
Problemele au ieşit la iveală în urma unui control efectuat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Centrul nu deține licență, personalul este insuficient, cei 187 de asistați fiind deserviți de 123 de cadre medicale și personal auxiliar. Nu există nici medici şi nici alţi specialişti, iar 12 asistați nu au niciun grad de handicap, deși beneficiarii trebuie să fie persoane adulte cu dizabilități confirmate de certificate. În plus, 42 de asistați ai centrului provin din alte județe, iar autoritățile locale din județele de origine nu decontează cheltuielile aferente, așa cum prevede legea. Centrul se află în subordinea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socialşă şi Protecţia Copilului, unde nu se cunosc nici măcar cheltuielile făcute pentru această unitate. Și contractul încheiat de DGASPC Bacău pentru acordarea de servicii psihologice le-a stârnit suspiciuni inspectorilor, care au constatat că fișele pacienților nu sunt semnate de psihologi, nu cuprind informații referitoare la evoluția beneficiarilor, consemnările sunt adesea formale și nu există evidențe din care să reiasă dacă psihologii s-au prezentat sau nu la terapie și cât timp au petrecut în centru.
„Este incredibil ceea ce se întâmplă, în 2020, la Răcăciuni, la câțiva kilometri de noi, cum sunt tratați niște oameni care și așa au fost nedreptățiți de soartă”, se arată într-un comunicat de presă. Neregulile au fost semnalate de către Mădălina Turza, președintele ANDPDCA. De aceste probleme sunt răspunzători Daniela Țîțaru, directoarea DGASPC Bacău, care și-a suspendat de curând contractul de management, dar și președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, fost director al DGASPC. „Starea aceasta nu poate rămâne așa, consilierii județeni trebuie să intervină, trebuie să vedem ce fonduri au fost alocate, dacă au fost alocate, ce s-a întâmplat cu banii și ce putem face pentru a schimba fundamental lucrurile pentru persoanele cu dizabilități internate acolo”, a declarat Tudorița Lungu.
Mihai VANCEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau