Discursuri politice, concerte, ceai și poale-n brâu, la sărbătoarea Unirii Principatelor

1unirea

Dimensiune font:

| 22-01-2024 09:45

Cei 165 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române vor fi sărbătoriţi pe 24 Ianuarie, în Piaţa Unirii din Iași. Aşa cum ne-au obişnuit, reprezentanții Primăriei, ai Prefecturii și cei de la Brigada 13 Mecanizată vor organiza o ceremonie militară. Nu va lipsi nici slujba religioasă. În peisaj îşi vor face apariţia politicienii locali, dar şi cei „de la centru”.

Sunt aşteptaţi să vină la Iași, pe 24 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. În Piaţa Unirii, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi nu doar discursuri politice, ci şi concerte, plăcinte şi ceai. „Invităm toţi ieşenii, într-o zi plină de semnificaţie şi istorie, la o serie de manifestări pregătite pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua Unirii Principatelor Române. Se împlinesc 165 de ani de la înfăptuirea unirii şi ne dorim să sărbătorim împreună acest moment deosebit de important pentru Iaşi şi România. În cadrul ceremoniei militare vor participa militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 53 Comando Smaranda Brăescu Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Colegiul Liceal Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi "Petru Rareş Fălticeni", a transmis Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.

Peste 330 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila pe strada Cuza Vodă. „În funcţie de condiţiile meteorologice, ne dorim ca parada să fie completată cu un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. Seara va avea loc tradiţionala Ceremonie de Retragere cu Torţe, începând cu ora 18,00 pe traseul Muzeul Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Strada Palat - Palatul Culturii, a completat prefectul judeţului Iaşi”, a spus prefectul. 

Președintele Iohannis  n-a confirmat prezența

De la Primăria Iaşi au fost trimise invitaţii atât la Palatul Cotroceni, premierului şi preşedinţilor Camerei Deputaţilor. Au confirmat doar premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred Simionis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Desigur, politicienii şi liderii de partide nu vor rata ocazia de a se afişa în public, mai ales că este an electoral.

La manifestările din Piaţa Unirii sunt aşteptaţi să participe şi câţiva dintre miniştri, dar şi şefi de instituţii din Iaşi şi alte judeţe. „Tribuna evenimentului este o tribună deschisă, care de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi până în zilele noastre a fost o zonă de refulare a mesajelor politice şi, ca de fiecare dată, a arătat că România e o ţară cum nu e alta pe Pământ", a spus primarul Mihai Chirica.

Măsuri de securitate suplimentare

Pentru că anul acesta este aşteptat un număr semnificativ de participanţi, mai ales într-un context naţional şi internaţional complicat, vor fi aplicate restricţii de circulaţie. „Circulaţia rutieră şi a mijloacelor de transport public în zona centrală va fi restricţionată miercuri, 24 ianuarie, în funcţie de necesităţi, măsurile fiind luate de Poliţia Rutieră, cu sprijinul Poliţiei Locale. Poliţia Municipiului, Jandarmeria şi Poliţia Locală vor dirija autovehiculele participanţilor din alte localităţi spre parcări dedicate, pe Splai Bahlui sau în alte locuri care fi comunicate organizatorilor în timp util. Accesul în zona evenimentelor din Piaţa Unirii va fi controlat de forţele de ordine. Este interzis accesul cu materiale contondente. De asemenea, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri este interzis”, a spus primarul Mihai Chirica.

 De asemenea, vor fi luate măsuri de ordine publică suplimentară. „Vom fi foarte atenţi la persoanele care intră în Piaţa Unirii, să nu poarte obiecte contondente. Acestea vor fi interzise. Sunt condiţii mai speciale care se manifestă în ultima perioadă atât la nivel naţional cât şi internaţional. Accesul se va face controlat, începând cu orele 9,00-9,30. Aşteptăm cât mai mulţi români să ni se alăture la manifestarea dedicată întregii naţiuni. România s-a născut la Iaşi, toată lumea ştie acest lucru, iar noi avem onoarea să găzduim primul eveniment important de la începutul fiecărui an. Facem apel la toţi participanţii să respecte şi să păstreze atmosfera sobră şi civilizată potrivită celebrării unui act istoric fundamental, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, să se abţină de la manifestări de natură politică şi de la mesaje şi sloganuri care incită la ură şi discriminare de orice fel”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Cei care vin pe 24 Ianuarie în Piaţa Unirii vor primi plăcinte şi ceai cald. Voluntarii Primăriei Municipiului Iaşi vor împărţi şi steguleţe şi cocarde tricolore. „Pe 24 ianuarie 2024 Iaşul va deveni centrul de interes al întregii ţări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. În urmă cu 165 de ani, prin Unirea Principatelor, românii au decis să iasă de sub vremuri, pentru a edifica o ţară mare, frumoasă şi prosperă. În anul 1859, Iaşul - înţelegând misiunea sa istorică - a renunţat la statutul oficial de Capitală a Moldovei pentru a pune bazele statului român. România s-a născut şi a crescut la Iaşi. De la reformatorul Cuza Vodă la Ferdinand Întregitorul, Iaşul a arătat tuturor că România şi românii merită orice sacrificiu”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Evenimentele dedicate Unirii Principatelor încep de marți

Evenimentele organizate pentru a fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859, încep de marţi, 23 ianuarie, de la ora 13.00, când va avea loc inaugurarea Muzeului de Istoria Naturală. În clădirea monument istoric s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, şi  a fost reabilitată de Primăria Municipiului Iaşi cu fonduri europene.

Tot marţi, 23 ianuarie, de la ora 15.00, Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi va găzdui manifestarea ştiinţifică "Armata şi Intelligence în înfăptuirea şi menţinerea Unirii din 1859", organizată de Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, sucursala Moldova, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi municipalitatea ieşeană.

Miercuri, 24 ianuarie, manifestările programate în Piaţa Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc precum Martina Dumitraşcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ştefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ştefan Deaconiţa, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” şi Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenţi. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârşit de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi, ieşenii urmând să asculte şi un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţiei Sale Iosif Păuleţ, Episcop Romano-Catolic de Iaşi.

Horă și masa populară

După discursurile oficialităţilor prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară.

Intonarea „Horei Unirii” şi hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de „masa populară”, ieşenii fiind invitaţi la ceai şi plăcinte „poale'n brâu”.

Slujba şi depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iaşiului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Tot pe 24 ianuarie, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, de la ora 11.00, la conferinţa „La început a fost Kogălniceanu... Din biografia unui geniu politic”, susţinută de prof. univ. dr. Dumitru Vitcu. Invitat special al acestei zile cu profunde semnificaţii pentru istoria românilor este dr. Dumitru Vitcu, profesor universitar, istoric, cercetător ştiinţific, membru asociat al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române - Filiala Iaşi.

 Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Asociaţia „Mihail Kogălniceanu” Iaşi. Intrarea la acest eveniment este liberă. În deschidere, publicul va avea ocazia să se bucure de un moment muzical, coordonat de Raluca Zaharia.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează, de la ora 17, în Sala Dublei Alegeri,  conferinţa „Miniştrii de externe ai Principatelor Unite”, susţinută de prof. univ. dr. Mihai Cojocaru, şi  Conferinţa „Unirea Principatelor şi Puterile Europene”, susţinută de prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române.

Tot în cadrul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor va fi lansat catalogul „Cuza 150”, co-editat de Editura MNIR Bucureşti şi Editura Palatul Culturii Iaşi. Volumul documentează conceptul amplei expoziţii cu acelaşi titlu, organizate de Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul Naţional al Bucovinei şi Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale, în anul 2023, la împlinirea a 150 de ani de la moartea făuritorului României moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Manifestările dedicate celor 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească se vor încheia la ora 18,00, când pe traseul Piaţa Unirii - Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi şi a forţelor Ministerului Afacerilor Interne. Laura RADU, Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
19/11/2024 23:40

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
19/11/2024 23:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei