Doi botoșăneni cu „boala instalatorului”, aduși la Iași, în stare gravă
Dimensiune font:
Doi botoșăneni, de 41 și 47 de ani, au fost aduși ieri de urgență la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, unde au fost diagnosticați cu leptospiroză. Această boală rară, care apare în momentul în care o persoană ia contact cu paraziți purtați de șobolani sau șoareci, poate fi letală dacă nu este tratată la timp.
Primul pacient, un bărbat în vârstă de 74 de ani din județul Botoșani, a ajuns inițial la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, prezentând mai multe simptome precum febră, frisoare și o stare generală alterată. Simptomele au început să apară cu cinci zile înainte să ajungă la spital, iar situația pacientul s-a agravat între timp. Din aceste motive, bărbatul a fost dirijat de la Spitalul „Sf. Spiridon” către Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Copou, prezentând și insuficiență renală și hepatică.
Bărbatul locuia într-o zonă rurală și a avut contact cu paraziți purtați de șoareci. Acest lucru, combinat cu afecțiunile de care suferă, l-au adus într-o stare extrem de gravă, având nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Din fericire, a răspuns la tratamentul aplicat de doctorii ieșeni, cu antibiotice, recuperându-și atât funcția renală cât și pe cea hepatică.
Un agricultor, în stare gravă
Al doilea pacient care a fost transportat la Iași este un agricultor în vârstă de 41 de ani, tot din județul Botoșani. Timp de două săptămâni, acesta a prezentat febră și a ajuns inițial la Unitatea de Primiri Urgențe din Botoșani. Deoarece avea și insuficiență renală, medicii au decis să-l direcționeze către Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Cadrele medicale au constatat că și acest bărbat avea leptospiroză. După ce i-a fost aplicat tratamentul necesar, la care a început să răspundă, pacientul a fost transportat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. „Ne confruntăm în mod deosebit cu astfel de cazuri, în preajma primăverii și a toamnei, cu aproximativ 10-20 de cazuri pe an. Colaborăm strâns cu colegii de la Boli Infecțioase, într-o abordare multidisciplinară care implică medici infecționiști, gastroenterologi și nefrologi. Unii pacienți pot necesita hemodializă acută sau dializă hepatică din cauza afectării hepatice. Totuși, dacă tratamentul cu antibiotice este inițiat rapid și diagnosticul este pus la timp, evoluția este favorabilă, pacienții răspunzând bine la antibioterapie și recuperându-și complet funcțiile hepatice și renale”, a declarat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Leptospiroza este o boală contagioasă, care se poate transmite prin contactul cu pielea sau rănile deschise. Cunoscută și sub denumirea de „boala instalatorului”, aceasta afectează frecvent persoanele care lucrează în canale sau subsoluri de blocuri, unde pot intra în contact cu contaminări provenite de la șoareci și șobolani. Leptospiroza poate fi fatală, cauzând afectare multiorganică, în special hepatică severă, și insuficiență renală acută, necesită internare și tratament adecvat. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau