EXCLUSIV Asfaltarea unui kilometru de drum comunal costă un milion de lei

Dimensiune font:

| 14-07-2015 15:26
Un milion de lei - atât costă, în medie, un kilometru de drum comunal asfaltat din judeţul Iaşi * de la începutul anului şi până în prezent, zeci de comune pompează sume uriaşe în asfaltările drumurilor * ceea ce trebuie observat este diferenţa de preţ pe kilometrul de drum asfaltat de la o comună la alta, stabilită de diverse firme plătite din bani publici

De la începutul anului, zeci de primării ieşene au pregătit proiecte de modernizare prin asfaltare a drumurilor comunale în care urmează să investească milioane de lei, fie din fonduri europene, fie prin programe naţionale. Costurile pe kilometru de drum nu variază cu mult de la o comună la alta, deşi sunt mulţi factori care decid preţul de pornire a unei licitaţii. Făcând o medie a preţului estimat de primării pentru asfaltarea drumurilor comunale în ultimele două luni, reiese un cost mediu de un milion de lei pe kilometru de drum asfaltat în judeţul Iaşi.

În calitate de inginer, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi, Daniel Minciună, spune că, într-adevăr, acesta este preţul mediu pentru costul unui kilometru de drum comunal. „Sunt foarte mulţi factori care stabilesc costul pe kilometru al unui drum. Contează mult tipul de drum, capacitatea portantă şi lăţimea drumului. Apoi intervin costurile de transport al materialelor, care depinde de distanţa parcursă până la locul şantierului. De exemplu, la Hălăuceşti, primarul spunea că va face un drum comunal cu 100.000 euro, fiind un cost mic. Însă costurile de transport sunt mici, având posibilitatea transportului pe linia ferată şi lucrează cu oameni pe baza legii 416. Apoi, depinde câte poduri şi podeţe sunt întâlnite pe drumul ce urmează să fie asfaltat, precum şi de alţi factori. În general, cam acesta este costul mediu al unui kilometru de drum comunal în Iaşi. Evaluarea preţurilor trebuie făcută corect, altfel se poate ajunge în situaţia în care nimeni să nu se prezinte la licitaţie şi să se piardă banii”, a explicat Daniel Minciună.

În comuna Roşcani, asfaltarea unui kilometru de drum este evaluată la un milion de lei. Primăria comunei caută firme pentru execuţia de lucrări la asfaltarea drumului comunal DC 7, pe o suprafaţă de 4,5 kilometri şi cu un cost estimat de cinci milioane lei. Potrivit contractului de lucrări, asfaltarea va dura 22 de luni. „În prezent, datorită contaminării pietruirii, nu mai sunt asigurate condiţiile normale necesare desfăşurării traficului rutier, ceea ce are un efect defavorabil condiţiilor de circulaţie. Sunt distruse podeţele de evacuare a apei colectate de şanţurile laterale drumului, iar în zonele de intersecţie cu drumurile laterale nu sunt podeţe care asigură continuitatea scurgerii apelor”, spun reprezentanţii primăriei. În total, pe suprafaţa destinată asfaltării sunt 21 podeţe degradate.

Faţă de comuna Roşcani, în alte localităţi kilometrul de drum este mai ieftin. De exemplu, anul acesta, Consiliul local Lungani va investi 3,7 milioane lei pentru asfaltarea DC 90A, lucrări care se vor derula pe o perioadă de 12 luni. În cadrul proiectului sunt vizate mai multe drumuri săteşti, însumând 5,3 kilometri. Astfel, preţul estimat al asfaltării unui singur kilometru de drum în Lungani este de doar 0,69 milioane lei. Întrebat cum a reuşit să evalueze drumul atât de ieftin şi dacă a vorbit cu inginerii care au făcut expertiza tehnică, primarul comunei, Gheorghe Pricopie, a răspuns că nu ştie despre ce este vorba, deşi primăria a lansat licitaţia pe SEAP. „Nu ştiu despre ce drum e vorba. Nu am vorbit cu nimeni. Mie ce îmi iese?” a răspuns sictirit primarul Pricopie.

Gheorghe Pricopie

Îi amintim edilului că, drumul vizat pentru asfaltare trece prin satul Zmeu, cel care asigură accesul locuitorilor la instituţiile administrative, economice, educaţionale din comuna Lungani şi, totodată, permit accesul la terenurile arabile şi la gospodării. „Întreţinerea periodică, prin balastare, a drumurilor locale, fără execuţia unui sistem rutier modern, nu ar rezolva probleme de fond. Degradările vor apărea la scurt timp datorită stagnării apelor în şanţuri şi a hidraulicii defectuoase a podeţelor”, se precizează în caietul de sarcini al proiectului.

La Drăguşeni, preţul kilometrului de asfaltat diferă de la un drum la altul

În comuna Drăguşeni, două drumuri comunale urmează să fie asfaltate. Pentru cel din satul Frenciugi, a fost estimat un cost de 1,7 milioane lei pentru asfaltarea pe o lungime de 1,9 kilometri, ceea ce înseamnă o valoare medie de 0,89 milioane lei pe kilometru de drum asfaltat. În paralel, va fi asfaltat drumul din satul Drăguşeni, cu o valoare estimată la 2,4 milioane lei pe o suprafaţă de 2,4 kilometri, adică exact un milion de lei pe kilometru asfaltat. „Am urmărit foarte atent cum s-au făcut calculele şi expertiza tehnică, am vorbit cu inginerii, pentru că suntem o comună săracă şi orice ban pe care îl avem este investit cu atenţie. Între cele două drumuri este o diferenţă de preţ pentru că aici depinde de amplasament, de porţiuni de drum drept ori drum ce se întinde pe coline, de numărul de podeţe şi de lăţimea lor”, a declarat primarul comunei,  Viorel Ciubotaru. Potrivit proiectului tehnic, ambele drumuri nu pot susţine traficul rutier, iar porţiunile pietruite sunt în stare avansată de degradare.

Viorel Ciubotaru

În schimb, primăria comunei Româneşti urmează să asfalteze un drum comunal de 4,1 kilometri cu un preţ estimat la 3 milioane lei. Asta înseamnă 0,73 milioane lei pe kilometru de asfalt iar preţul poate fi mai mic după finalizarea licitaţiilor „Situaţia precară a drumurilor comunale şi săteşti din comună a creat o serie de efecte negative. Majoritatea drumurilor comunale şi săteşti sunt drumuri de pământ care sunt impracticabile, mai ales în perioada anotimpurilor cu cantităţi mari de precipitaţii”, spun inginerii care s-au ocupat de evaluarea tehnică a drumurilor din Româneşti.

În perioada următoare, primăria comunei Probota va executa lucrări de modernizare prin asfaltare a drumurilor DC 956, DC 314, DC 304, DC 1972, DC 769, DC 131 şi DC 964, cu o lungime totală de 4,5 kilometri şi o valoare estimată a contractului de 4,3 milioane lei.

 Vezi şi Primarii din judeţ, taxaţi dur de prefect

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

14:33

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei