Exportul paralel şi preţurile mici întreţin criza unor medicamente
Dimensiune font:
De ceva vreme, din farmacii lipsesc o serie de medicamente, situaţie care a creat panică printre pacienţi. Printre altele, este vorba despre Sintrom, Serroflo, Mydocalm, Caduet, Micardis, pentru care în unele farmacii sunt chiar şi liste de aşteptare. Cauzele sunt multiple, însă soluţiile foarte puţine şi ţin de conlucrarea dintre Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, Agenţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente, de reglarea politicilor naţionale a medicamentelor, care se lasă aşteptate.
„Este evident că nu este vorba despre o singură problema, criza medicamentelor fiind generată de mai multe cauze. Pe de o parte este dată de aceste modificările de preţ -- la anumite intervale de timp se recalculează preţul, care este stabilit ca o medie europeană”, a spus Gabriela Tătărîngă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. În funcţie de produs, preţul trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu media aritmetică a celor mai mici 3 preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie. Dacă preţul este mic, uneori importatorului nu-i mai convine să aducă acel medicament în România. Poate nici producătorul nu-şi mai doreşte să vină pe piaţa farmaceutică la un preţ mic. „Mi-au spus colegii mei că , spre exemplu, o cutie de Enap (un medicament antihipertensiv – n.r.) costa în jur de 13 lei, iar acum este 4 lei pentru 20 de comprimate, ceea ce mi se pare foarte puţin. În cei 4 lei sunt incluse costul medicamentul, costurile de producţie, de ambalaj, de transport. Probabil că producătorului sau importarului nu-i mai convine să vină pe piaţa din România. Modificările de preţ ar putea fi o cauză”, a punctat Gabriela Tătărîngă.
„Exportul paralel nu poate fi controlat”
Teoretic, modificări de preţ se anunţă în timp util pentru că farmaciştii au de ţinut în mână şi partea economică a profesiei: „Una este să ai 20 de cutii dintr-un produs şi alta este să ai 200 de cutii. Când scade preţul sunt nişte pierderi”. Aceste modificări de preţ sunt anunţate de către ministerul de resort. Anul trecut, s-a anunţat că lista medicamentelor va fi publicată pe 1 mai, însă termenul a fost amânat pentru 1 iunie şi a trecut la septembrie, fiind publicată abia pe 1 ianuarie 2019. „O altă cauză ar putea fi este exportul paralel care, din păcate, nu poate fi controlat. Este vorba despre exportul intracomunitar, care este legal. Aceste raţiuni economice generează şi acest aspect. Eu, ca şi depozit, cumpăr de la producător o anumită cantitate de medicamente. La mine în ţară, produsul are un anumit preţ şi este exportat la valori mult mai mari. Nu că nu sunt de acord cu partea economică, dar ar trebui ca acest export să fie corelat cu saturarea pieţei interne. Dacă în România am piaţa asigurată pentru un anumit medicament şi există şi un exces, într-adevăr, decât să-mi expire şi să nu poată fi utilizat de pacienţii români, prefer să ajut bolnavi din alte ţări. Însă problema nu se pune aşa -- cei care fac acest lucru nu au această raţiune, nu gândesc ca noi, în beneficiul bolnavului. Este sau nu este pe piaţă, ei fac exporturi ceea ce duc la decalaje”, a explicat Gabriela Tătărângă.
În ecuaţie ar putea intra Agenţia Naţională a Medicamentului, care are pe site o rubrică destinată medicamentelor deficitare, însă mai departe nu a mers, neavând nici pârghiile necesare pentru a interveni în activitatea unui producător sau importator. Încă se fac exporturi pentru medicamente pentru care pacienţii se luptă să le aibă. Farmaciştii tot timpul se plâng de acest export paralel care nu poate fi controlat.
O altă cauză ar fi o discrepanţă cum este cazul „Sintrom”, un anticoagulant. Produsul a intrat pe piaţa din România, însă la nivelul ministerului nu s-au finalizat foarte repede negocierile de preţ şi s-a creat o pauză în vânzarea lui.
Înlocuitorii nu sunt mereu o soluţie
Câte priveşte soluţiile, răspunsurile se lasă aşteptate. „Noi, ca farmacişti, nu putem influenţa exportul paralel. Modificările de preţ sunt în apanajul ministerului şi politicilor medicamentului stabilite la nivel naţional. Foarte mulţi colegi de-ai mei spun că o soluţie ar fi limitarea modificărilor de preţ. Cred că ar fi bine să existe şi un control mai riguros pe mai multe paliere, dar şi o conlucrare minister, producători şi importatori. Există o situaţie la nivel naţional referitor la cât se produce, cât se importă. Nu ştiu cum farmacistul, ca şi profesionist, poate gestiona această lipsă a medicamentelor. Uneori te lupţi cu morile de vânt ca să poţi ajuta un pacient”, a recunoscut Gabriela Tătărîngă.
Din păcate, aceste discontinuităţi ale medicamentelor duc la dezechilibre pentru bolnavi, mai ales cei cronici. În momentul în care unui bolnav cronic îi lipseşte medicamentul pe care îl folosea în mod obişnuit poate apărea decompensarea, iar înlocuitorii nu sunt mereu o soluţie. „Dacă eu sunt cronic şi iau un anumit medicament, în mod constant de la aceeaşi firmă şi în aceeaşi concentraţie, şi la un moment dat apelez la un înlocuitor cu aceeaşi substanţă activă şi în aceeaşi concentraţie, s-ar putea să nu obţine acelaşi efect. Este normal pentru că există diferenţe de biodisponibilitate, vorbim de un alt producător, de o altă reţetă. În plus, intervine şi efectul psihologic legat de faptul că nu ai folosit acel medicament care ţi-a făcut bine o perioadă îndelungată de timp”, a conchis Gabriela Tătărângă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.
Maura ANGHEL
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau