Exportul paralel şi preţurile mici întreţin criza unor medicamente

Dimensiune font:

| 06-03-2019 05:53

 

În unele farmacii s-au creat liste de aşteptare pentru anumite produse care nu se găsesc în depozite * în alte situaţii, ministerul de resort nu a stabilit preţulmedicamentului, care astfel nu poate fi vândut * farmaciştii spun că soluţia nu este la ei, ci la Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului

 

 

De ceva vreme, din farmacii lipsesc o serie de medicamente, situaţie care a creat panică printre pacienţi. Printre altele, este vorba despre Sintrom, Serroflo, Mydocalm, Caduet, Micardis, pentru care în unele farmacii sunt chiar şi liste de aşteptare. Cauzele sunt multiple, însă soluţiile foarte puţine şi ţin de conlucrarea dintre Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, Agenţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente, de reglarea politicilor naţionale a medicamentelor, care se lasă aşteptate.

Este evident că nu este vorba despre o singură problema, criza medicamentelor fiind generată de mai multe cauze. Pe de o parte este dată de aceste modificările de preţ -- la anumite intervale de timp se recalculează preţul, care este stabilit ca o medie europeană”, a spus Gabriela Tătărîngă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi. În funcţie de produs, preţul trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu media aritmetică a celor mai mici 3 preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie. Dacă preţul este mic, uneori importatorului nu-i mai convine să aducă acel medicament în România. Poate nici producătorul nu-şi mai doreşte să vină pe piaţa farmaceutică la un preţ mic. „Mi-au spus colegii mei că , spre exemplu, o cutie de Enap (un medicament antihipertensiv – n.r.) costa în jur de 13 lei, iar acum este 4 lei pentru 20 de comprimate, ceea ce mi se pare foarte puţin. În cei 4 lei sunt incluse costul medicamentul, costurile de producţie, de ambalaj, de transport. Probabil că producătorului sau importarului nu-i mai convine să vină pe piaţa din România. Modificările de preţ ar putea fi o cauză”, a punctat Gabriela Tătărîngă.

Exportul paralel nu poate fi controlat”

Teoretic, modificări de preţ se anunţă în timp util pentru că farmaciştii au de ţinut în mână şi partea economică a profesiei: „Una este să ai 20 de cutii dintr-un produs şi alta este să ai 200 de cutii. Când scade preţul sunt nişte pierderi”. Aceste modificări de preţ sunt anunţate de către ministerul de resort. Anul trecut, s-a anunţat că lista medicamentelor va fi publicată pe 1 mai, însă termenul a fost amânat pentru 1 iunie şi a trecut la septembrie, fiind publicată abia pe 1 ianuarie 2019. „O altă cauză ar putea fi este exportul paralel care, din păcate, nu poate fi controlat. Este vorba despre exportul intracomunitar, care este legal. Aceste raţiuni economice generează şi acest aspect. Eu, ca şi depozit, cumpăr de la producător o anumită cantitate de medicamente. La mine în ţară, produsul are un anumit preţ şi este exportat la valori mult mai mari. Nu că nu sunt de acord cu partea economică, dar ar trebui ca acest export să fie corelat cu saturarea pieţei interne. Dacă în România am piaţa asigurată pentru un anumit medicament şi există şi un exces, într-adevăr, decât să-mi expire şi să nu poată fi utilizat de pacienţii români, prefer să ajut bolnavi din alte ţări. Însă problema nu se pune aşa -- cei care fac acest lucru nu au această raţiune, nu gândesc ca noi, în beneficiul bolnavului. Este sau nu este pe piaţă, ei fac exporturi ceea ce duc la decalaje”, a explicat Gabriela Tătărângă.

În ecuaţie ar putea intra Agenţia Naţională a Medicamentului, care are pe site o rubrică destinată medicamentelor deficitare, însă mai departe nu a mers, neavând nici pârghiile necesare pentru a interveni în activitatea unui producător sau importator. Încă se fac exporturi pentru medicamente pentru care pacienţii se luptă să le aibă. Farmaciştii tot timpul se plâng de acest export paralel care nu poate fi controlat.

O altă cauză ar fi o discrepanţă cum este cazul „Sintrom”, un anticoagulant. Produsul a intrat pe piaţa din România, însă la nivelul ministerului nu s-au finalizat foarte repede negocierile de preţ şi s-a creat o pauză în vânzarea lui.

Înlocuitorii nu sunt mereu o soluţie

Câte priveşte soluţiile, răspunsurile se lasă aşteptate. „Noi, ca farmacişti, nu putem influenţa exportul paralel. Modificările de preţ sunt în apanajul ministerului şi politicilor medicamentului stabilite la nivel naţional. Foarte mulţi colegi de-ai mei spun că o soluţie ar fi limitarea modificărilor de preţ. Cred că ar fi bine să existe şi un control mai riguros pe mai multe paliere, dar şi o conlucrare minister, producători şi importatori. Există o situaţie la nivel naţional referitor la cât se produce, cât se importă. Nu ştiu cum farmacistul, ca şi profesionist, poate gestiona această lipsă a medicamentelor. Uneori te lupţi cu morile de vânt ca să poţi ajuta un pacient”, a recunoscut Gabriela Tătărîngă.

Din păcate, aceste discontinuităţi ale medicamentelor duc la dezechilibre pentru bolnavi, mai ales cei cronici. În momentul în care unui bolnav cronic îi lipseşte medicamentul pe care îl folosea în mod obişnuit poate apărea decompensarea, iar înlocuitorii nu sunt mereu o soluţie. „Dacă eu sunt cronic şi iau un anumit medicament, în mod constant de la aceeaşi firmă şi în aceeaşi concentraţie, şi la un moment dat apelez la un înlocuitor cu aceeaşi substanţă activă şi în aceeaşi concentraţie, s-ar putea să nu obţine acelaşi efect. Este normal pentru că există diferenţe de biodisponibilitate, vorbim de un alt producător, de o altă reţetă. În plus, intervine şi efectul psihologic legat de faptul că nu ai folosit acel medicament care ţi-a făcut bine o perioadă îndelungată de timp”, a conchis Gabriela Tătărângă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

Maura ANGHEL

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei