Expoziţie cu obiecte şcolare din perioada comunistă, la Iaşi
Dimensiune font:
* sunt expuse toate obiectele care compuneau universul şcolar din perioada comunistă, de la bănci până la uniforme, obiecte de recuzită, rechizite şcolare, manuale, chiar şi jucării din acea perioadă * din expoziţie nu lipseşte trompeta, cea cu care erau chemaţi elevii în careu, ori celebrul tablou cu poza tovarăşului Ceauşescu, nici catalogul clasei
La Palatul Culturii a fost inaugurată ieri expoziţia „Şcoala românească în perioada comunistă”, pentru a marca 30 de ani de la înfiinţarea uneia dintre cele mai mari organizaţii sindicale româneşti - USLIP Iaşi.
Vizitatorii pot vedea o sală de clasă, cu elevi pionieri şi şoimi ai patriei, cu ghiozdane, rechizite şi manuale şcolare. Expoziţia este organizată până pe 10 aprilie, pentru a marca 30 de ani de activitate a sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar, USLIP. „Sunt 30 de ani de luptă sindicală, 30 de ani de succese în activitatea pe care noi o desfăşurăm. Ne-am propus ca momentul acesta să fie marcat într-o manieră mai artistică prin această expoziţie pe care noi o oferim cadou tuturor locuitorilor municipiului Iaşi. Sunt mult exponate inedite, autentice, din perioada de dinainte de 1990. Mă refer la tot ce compunea acel univers şcolar din perioada comunistă, de la bănci până la uniforme, obiecte de recuzită, rechizite şcolare, manuale, avem şi jucării din acea perioadă. Credem că merită vizitată această expoziţie tocmai pentru a rememora acele vremuri, care, de ce nu, poate fi identificată cu propria copilărie”, a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.
Tot ceea ce se află în expoziţia „Şcoala românească în perioada comunistă” va fi donat Palatului Culturii. „Cred că fiecare dintre noi, ajunşi la o anumită vârstă, retrăim acele momente. De fapt, această mini-expoziţie este adresată celor tineri. Foarte multe generaţii nu ştiu ce s-a întâmplat atunci, cum era nivelul învăţământului. Poate că ar fi corect să se spună că nu au fost doar lucruri rele, să subliniem şi ce a fost bun în acea perioadă. Nu a fost uşor ca obiectele să ajungă în această expoziţie. Nu e uşor să găseşti bănci de atunci, abecedare care să aibă pe prima pagină chipul lui Ceauşescu. Această donaţie se adaugă obiectelor din cadrul Muzeului de Istorie”, a spus Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Naţional Muzeal Moldova Iaşi.
Mihai Chirica: „Fără educaţie totul este deşertăciune”
Pentru primarul Mihai Chirica această expoziţia este „foarte interesantă, foarte provocatoare şi totodată un prilej de a face o incursiune în timp”. „Mărturisesc că de pe acel manual am învăţat şi eu în clasa a X-a. L-am redeschis şi m-am uitat cu mare bucurie. E grozav de interesant să ne amintim că utilizând aceste manuale România era un model de educaţie europeană şi internaţională. La vremea aceea, modelul românesc a fost exportat. Japonia a fost una dintre ţările care a vrut să afle cum de reuşeşte România să performeze atât de bine în educaţie. După 30 de ani de la Revoluţia română, împreună cu USLIP, România s-a transformat. Nu putem să aducem elemente de negaţie. Dimpotrivă, foarte multe lucruri s-au întâmplat, şi trebuie apreciate ca atare”, a spus primarul Mihai Chirica. El a criticat clasa politică din ultimii 30 de ani pentru că nu a avut politici publice şi sociale coerente care să vizeze o îmbunătăţire a sistemului de educaţie românesc. „Am regăsit o clasă politică de orice parte a eşicherului politic, de stânga – dreapta, centru, care de fiecare dată a vorbit doar cuvinte laudative despre nivelul educaţiei, necesitarea de a o promova, de a face cât mai mult pentru dânsa dar niciuna dintre ele nu a dat o şansă reală aşa cum spune legea. Ca în orice activitate, subfinanţarea nu poate să aducă rezultate. Cred că o consecinţă a lipsei de educaţie sunt performanţele din clasa politică pe care o avem. Nivelul de analfabetism, pe care l-am regăsit până la cel mai înalt nivel, este un rezultat firesc al nivelului de subdezvoltare a educaţiei româneşti prin subfinanţare. Cred că România a cunoscut unul dintre cele mai scăzute niveluri de educaţie de-a lungul istoriei sale post decembriste, şi asta studiind şi nivelul de abandon şcolar, nivelul comparativ al situaţiei şcolare a elevului român cu alţi elevi ai Europei, care ne arată că mai avem foarte multe de făcut. Degeaba avem o clasă frumoasă, luminoasă şi spaţioasă, dacă nu avem o lege care să oblige elevul să stea până în clasa a X-a la cursuri. Familia, statul, administraţia, elevul, toată lumea trebuie să se implice pentru ca din generaţiile care se vor naşte de acum încolo să avem de unde alege, şi să îi alegem în primul rând pe cei care să ne conducă, să ne poată crea un viitor stabil, să ne poată garanta o ţară puternică şi din punct de vedere economic şi din punct de vedere social, şi să ne poată garanta că viitorul acestei naţiuni nu este compromis. Fără educaţie totul este deşertăciune”, a spus primarul Mihai Chirica.
Maricel Popa: „Dorinţa noastră este ca, până în toamnă, toate şcolile să fie modernizate”
Pentru preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a spus că învăţământul şi sănătatea sunt doi dintre cei mai importanţi poli de dezvoltare a unei comunităţi. „Pentru noi, reprezintă foarte mult şi de fiecare dată trebuie să insistăm şi să punem umărul, mai ales administraţia locală şi judeţeană, pentru dezvoltarea acestei infrastructuri. În 2016, când am devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, nu am crezut că există 284 de obiective şcolare în judeţ care, aşa cum toată lumea ştie, aveau toaletele în spatele curţii, insalubre. În prezent, din cele 284 de şcoli, 210 au deja toaletele în incintă, au încălzire centrală, apă, canalizare. S-au schimbat acoperişuri, au fost schimbate ferestrele... Dorinţa noastră este ca, până în toamnă, toate şcolile să fie modernizate”, a spus Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean.
Pe 10 martie 1990, la Colegiul Național din Iași, în efervescența post-revoluționară se năștea Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași. În prezent, organizaţia are peste 8.500 de angajați în sistem, atât personal didactic, auxiliar, cât şi personal nedidactic. Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau