Fermele de măgărițe, noile investiții din zootehnia Iașului

magarite1-IS

Dimensiune font:

| 28-07-2024 11:51

 * cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale nutritive și terapeutice, câștigă din ce în ce mai mult teren și în România * acest produs rar și prețios este considerat un adevărat elixir datorită compoziției sale bogate în vitamine, minerale și enzime benefice pentru sănătate * un litru de lapte costă între 100 și 150 de lei, iar beneficiile sunt numeroase * în județul Iași există trei astfel de feme, la Butea, Țigănași și Dobrovăț

În ultimii ani, interesul pentru laptele de măgăriță a crescut exponențial, determinând tot mai mulți antreprenori să investească în ferme de măgărițe. România nu are multer ferme, cele mai multe fiind poziționate în centru și zona de vest, la Iași fiind doar trei – la Butea, Țigănași și Dobrovăț.

Investiția într-o fermă de măgărițe nu este deloc ușoară. Costurile inițiale pentru achiziția animalelor, amenajarea adăposturilor, asigurarea hranei și a îngrijirii veterinare sunt considerabile. În plus, măgărițele produc o cantitate relativ mică de lapte, de aproximativ 0.5-1 litru pe zi, ceea ce face ca prețul acestuia să fie destul de ridicat. În România, prețul unui litru de lapte de măgăriță variază între 100 și 150 de lei, în funcție de calitatea și proveniența acestuia.

Pe lângă costurile financiare, antreprenorii se confruntă și cu provocări legate de managementul animalelor și de obținerea certificărilor necesare pentru a putea vinde laptele pe piață. Este necesară o cunoaștere aprofundată a nevoilor măgărițelor, dar și a legislației în vigoare, pentru a putea menține un standard înalt al produsului final.

Elixirul la sticlă

Prima fermă a fost deschisă în comuna Butea de către Claudiu Ciot, în 2021, cu banii câștigați la muncă în străinătate.  Plecată la drum cu 27000 de lei, investiția a presupus nu doar achiziționarea animalelor, cu și amenajarea unui grajd. Acum, ferma are 22 de măgărițe și trei masculi. „Aceste animăluțe sunt foarte cuminți, jucăușe și extrem de curioase. Le plac foarte mult morcovii, cubulețele de zahăr, dar și pâinea. Ferma noastră vine în ajutorul consumatorilor cu lapte 100% proaspăt și natural. Unicul lapte asociat cu laptele matern (în proporție de 96-98%) este foarte benefic organismului. Acest lapte se consuma crud (nepasteurizat) deoarece prin fierbere își pierde din proprietăți”, a explicat Claudiu Ciot. Comenzile se fac prin intermediul siteului, un litru de lapte costă 100 de lei, sumă la care se adaugă și transportul de 20 de lei. Există și varianta achiziționării de sticle de 500 de ml. Livrările se fac doar în week-end.

Anul trecut, Alin Gabriel Axinte, un student la Facultatea de Zootehnie, a pus la bătaie 8000 de euro și a deschis o fermă de măgărițe la Țigănași. Cel mai valoros lapte este produs în primele trei luni de la fătare, când proprietățile sale sunt de patru ori mai mari, ajungând la prețuri de până la 150 de lei pe litru. În comuna Dobrovăț se află o altă fermă de măgărițe, iar comenzile se pot face fie online, fie telefonic. Un litru costă 100 de lei, existând și varianta sticlelor de 0,3 l, la 35 de lei, sume la care se adaugă transportul de 35 de lei.

Beneficii pentru sănătate

Laptele de măgăriță este recunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, datorită compoziției sale unice. Acesta este bogat în vitamine, minerale și alte substanțe nutritive esențiale care contribuie la bunăstarea generală a organismului. Conține o cantitate impresionantă de vitamina C, de aproximativ 60 de ori mai mult decât laptele de vacă, fiind astfel un puternic antioxidant care ajută la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este o sursă importantă de vitamina A, benefică pentru sănătatea ochilor, pielea și sistemul imunitar, precum și de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a dinților, și vitamina E, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de măgăriță sunt numeroase. Conținutul ridicat de vitamina C și lactoferrină ajută la întărirea sistemului imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor. Vitamina E și acizii grași omega-3 și omega-6 contribuie la menținerea pielii hidratate și elastice, fiind adesea utilizat în produsele cosmetice pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire. De asemenea, laptele de măgăriță este mai ușor de digerat decât cel de vacă, datorită conținutului scăzut de cazeină, fiind o alternativă excelentă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergii la proteinele din laptele de vacă.

Proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii, datorate prezenței lizozimului și lactoferrinei, ajută la protecția și vindecarea infecțiilor și inflamațiilor. Conținutul de calciu și vitamina D contribuie la menținerea sănătății oaselor și prevenirea osteoporozei. Antioxidanții din laptele de măgăriță ajută la combaterea radicalilor liberi și la detoxifierea organismului, prevenind astfel îmbătrânirea prematură și apariția bolilor cronice. În plus, acizii grași esențiali ajută la reducerea colesterolului și la menținerea sănătății cardiovasculare.

În ciuda prețului său mai ridicat, beneficiile pe care le oferă îl fac o investiție valoroasă pentru sănătatea pe termen lung.

 Maura ANGHEL

Laptele de măgăriță reprezintă o nișă promițătoare pe piața românească a produselor bio și naturale. Deși provocările sunt numeroase, oportunitățile oferite de acest business sunt pe măsură.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:45

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Prețul energiei termice va exploda!
29/07/2024 10:05

* in acest moment, pretul de producere, distributie si furnizare a energiei termice pentru consumatorii casnici din municipiul Iasi este de 278,18 lei MWh, pretul propus de ANRE fiind de 635,35 lei MWh * pretul ...

Viitorul drum de acces către Aeroport începe să prindă contur
29/07/2024 10:05

Mai multe suprafete de teren necesare realizării obiectivului de investitii „Proiectare strada Aeroportului” urmează să fie trecute din domeniul public al municipiului Iasi in domeniul public al ...

Un ieşean şi-a invitat prietenul la o partidă de sex în grup cu iubita lui
29/07/2024 09:22

* femeia n-a suportat umilinţa şi le-a făcut plangere penală pentru viol * pe cei doi ii pandeşte o condamnare dură Greu de spus ce a avut in cap Vasile I., atunci cand, la doar două ore după miezul no ...

O nouă ediție a „Festivalului Familiei”, în Parcul Expoziției
29/07/2024 08:50

Primăria Municipiului Iasi (PMI) va incheia un acord de parteneriat cu Arhiepiscopia Iasilor pentru organizarea pe 8 septembrie a unei noi editii a „Festivalului Familiei”, eveniment de marcare a i ...

Porcii Iaşului nu mai au ficaţi, vacile sunt fără limbă
29/07/2024 08:49

Îmi recomandă, acum cateva zile, un nutriţionist că, pentru probleme de sănătate, cel mai bun aliment este carnea de porc. Eu aveam poftă şi de limbă de vită cu varză. Plec foarte optimist să c ...

Procurorii ieşeni au ratat ținta doar de cinci ori, în acest an
29/07/2024 06:59

* de la inceputul anului, pe rolurile instanţelor ieşene au fost inregistrate 19.049 dosare penale * s-au pronunţat 1.733 sentinţe, in 555 cazuri e vorba de condamnări * doar cinci inculpaţi au fost achit ...

Biciclist adus cu elicopterul la UPU
29/07/2024 06:56

Un bărbat de 50 de ani a fost adus la Spitalul „Sf.Spiridon” de către un echipaj aeromedical SMURD. Cei care au sunat la 112 spun că bărbatul a căzut de pe bicicletă in timp ce mergea prin sat ...

Ani la rând, mama a dat fiului bani de droguri. Apoi a refuzat şi a încasat-o
29/07/2024 06:55

Daniel a ajuns acum la varsta de 27 de ani şi este consumator de droguri de mai bine de un deceniu. Un nărav costisitor, iar el n-a avut şi nici nu are vreo sursă de venit. N-are nici casa lui, stă la maic ...

Bugetul Iașului, rectificat cu peste 50 milioane de lei
29/07/2024 06:55

Potrivit proiectului de hotărare propus spre dezbatere si aprobare plenului Consiliului Local, miercuri, 31 iulie, la capitolul venituri, bugetul general urmează să fie suplimentat cu suma de 50,7 milioane d ...

Anamaria Marinca va deveni Cetățean de onoare al municipiului Iași
28/07/2024 16:47

Actrita Anamaria Marinca, cunoscută publicului romanesc din „4 luni, 3 săptămani si 2 zile”, in regia lui Cristian Mungiu, lungmetraj distins cu premiul „Palme d’Or” la Festival ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei