Filarmonica Iași, 80 de ani de la înființare
Dimensiune font:
Filarmonica „Moldova” Iași deschide noua stagiune cu un concert-simbol, care va fi dirijat de către maestrul Cristian Mandeal. Celebrul dirijor a sosit la Iaşi pentru a lua parte la o ediție specială – „Aniversare 80”, un concert vocal-simfonic în care vor predomina lucrări de Ludwig van Beethoven. „Deschidem această importantă şi frumoasă stagiune aniversară, în care Filarmonica va celebra 80 de ani de la înfiinţare şi de la primul concert dirijat de maestrul George Enescu, la 9 octombrie 1942. Aniversarea 80 este un prilej de sărbătoare pentru muzicieni, pentru melomani şi iubitorii de artă, dar şi pentru oraşul Iaşi”, a spus Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii „Moldova” Iaşi.
Concertul va avea loc vineri, 8 octombrie, de la ora , pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, care se va umple de muzica orchestrei și de vocile pline ale artiștilor lirici.
„În istoria asta de 80 de ani probabil că jumătate am parcurs-o şi eu. Pentru mine a fost una
dintre cele mai extraordinare evenimente să am onoarea de a fi invitat la Filarmonica din Iaşi.
Am devenit, spre fericirea mea, un oaspete permanent. La Iaşi veneam de două ori pe an.
Pentru mine, filarmonica și orchestra ei au fost şi rămân unele dintre cele mai
minunate ansambluri muzicale din România. Se cântă aici mai bine la instrumente de
coarde decât oriunde în altă parte în România. Este un merit enorm. Domnul Bujor Prelipceanu are un merit special - a fost un vârf de lance al întregului compartiment. Între timp, şi suflătorii au evoluat foarte mult. Există tot timpul modele, exemple, în ceea ce înseamnă suflatul la nivel superior. Corul este cu totul şi cu totul remarcabil. A rămas un stâlp de nădejde al Filarmonicii. Sunt fericit că mi s-a acordat mie deschiderea acestei stagiuni la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii. Mă mişcă în mod cu totul şi cu totul deosebit”, a mărturisit maestrul Cristian Mandeal.
Deschiderea stagiunii vinre și cu o veste frumoasă pentru ieșeni – în premieră, corul Filarmonicii va fi condus de o femeie. Este vorba despre Consuela Radu-Țaga, lector la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.
Pe urmele lui Enescu
De-a lungul vremii, numele Iașului și al României au fost permanent legate de viața muzicală europeană (între evenimentele deosebite merită menționate concertele lui Franz Liszt, din anul 1847 din actuala Casă Balș).
În 1860 a fost înființată Școala de Muzică și Declamațiune, transformată patru ani mai târziu în Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică, iar în 1868 - Societatea Filarmonică Română din Iași, considerată a fi primul pas către constituirea ansamblurilor muzicale profesioniste cu activitate permanentă.
Cu un program conținând Uvertura Flautul fermecat de Mozart, Simfonia Eroica de Beethoven, un antract din Rosamunde de Schubert, uvertura la opera Maeștrii cântăreți din Nürnberg de Wagner și încheind cu Rapsodia a doua de Enescu, debuta la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Național din Iași sub bagheta maestrului George Enescu - cel care a vegheat permanent asupra destinului muzical al Iașului -, concertul inaugural al Filarmonicii Moldova din Iași. „Urez Filarmonicii Moldova să trăiască veacuri pentru a-și îndeplini preafrumoasa misiune ce îi este încredințată”, avea să scrie maestrul George Enescu, în Cartea de aur a Filarmonicii.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau