Florarii din piețele ieșene se plâng de lipsa clienților
Dimensiune font:
Deși acum câțiva ani piețele erau pline de tarabe cu flori, astăzi găsim cel mult cinci producători într-o piață. Ghivecele cu flori rămân zile întregi pe tarabe. Cele mai multe dintre acestea sunt crizanteme și, deși sunt cunoscute drept plante rezistente, multe dintre ele ajung să se usuce și să nu fie cumpărate niciodată.
Majoritatea florarilor fac asta încă din copilărie și nu își închipuie cum și-ar putea câștiga pâinea altfel, nici nu era nevoie până acum câțiva ani. Cu toate astea, vremurile s-au schimbat, iar oamenii au încetat să mai frecventeze piețele pentru a cumpăra flori. În schimb, deși în supermarketuri prețurile sunt mai ridicate, iar florile sunt de la producătorii din afară, oamenii s-au obișnuit să treacă cu vedere și să cumpere de acolo.
Într-o astfel de piață de flori am întâlnit-o pe doamna Maria, trecută de 50 de ani și cu o familie de întreținut, așteptând de ore bune să vândă un ghiveci cu flori. Știe că vânzările merg din ce în ce mai prost, dar nu își închipuie ce altceva ar putea face, la urma urmei, asta a făcut toată viața ei. „Nu mai e vânzare, sunt floral de mulți ani, dar nu merită. Înainte nu era chiar așa, dar de vreo doi - trei ani e din ce în ce mai rău. E aproape ora 12 și nu am vândut nicio floare. Presupun că pe viitor lumea o să se lase de meseria asta și o să rămână supermarketurile la putere. Dacă nu avem vânzare nici în zilele când începe școala, de 8 martie sau când se oferă flori, ce pretenții să mai avem în restul zilelor? Însă, noi suntem învățați cu meseria asta și mergem așa înainte”, a declarat aceasta.
După ore de așteptare, doamna Maria are primul client. Entuziasmată, face tot posibilul să vândă cele două ghivece cu crizanteme galbene la care se tot uită o clientă. Ea le-a crescut, chiar în grădina ei, așa cum a învățat din tinerețe, când să fii florar era o meserie profitabilă.
Alături e o altă tarabă cu flori, unde două doamne așteaptă plictisite. Nu își doresc să discute, ziua se duce, iar ele nu au vândut aproape nimic. Întrebată dacă încurajează tinerii ieșeni să se apuce de această meserie, una dintre ele îmi răspunde: „Nici nu vreau să stau la discuții, dacă nu e niciun client, credeți că mai am chef de ceva? Cum să încurajez tinerii ieșeni să își facă propria producție când noi stăm cu orele și nu vindem nimic”.
La câțiva metri distanță se află altă tarabă cu flori, tot crizanteme. Doamna Ioana, cu cei aproape 60 de ani ai săi, nu știe cum să-și mai mențină răbdarea. „Uitați cum stau florile și se usucă pentru nu le cumpără nimeni. Noi am rămas din copilărie cu meseria asta și nu avem serviciu, nu avem de ce să ne apucăm la vârsta asta. Nu merită să vii de dimineață în piață și să vinzi flori. Uitați cum stăm și așteptăm la o oră - două un client. În urmă cu 10 ani era altceva, dar acum s-au înmulțit toate supermarketurile și nu ne mai merge. Se vând mai mult florile din import. Însă noi, producătorii locali, mai puțin”, a declarat aceasta.
An de an, din cauza numărului mic de clienți, tot mai mulți florari ajung să se reprofileze. Își doresc un trai mai bun și nu găsesc altă soluție. Astfel, producătorii de flori care aleg să își vândă producțiile în piețele ieșene sunt în continuă scădere. Anca POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau