Gala SFR 12, fără invitatul special. Maestrul Ion Caramitru are probleme de sănătate
Dimensiune font:
Gala de deschidere a SFR 12 s-a desfăşurat fără Ion Caramitru, cel căruia îi este dedicată această ediţie. Organizatorul Festivalului Serile Filmului Românesc, Andrei Giurgia, a anunţat cu doar câteva ore înainte de Gală că marele maestru este grav bolnav. Caramitru ar fi trebuit să fie prezent miercuri seară în Piaţa Unirii la deschiderea oficială a festivalului. În timpul Galei ar fi trebuit să primească din partea organizatorului SFR o distincţie pentru întreaga activitate.
În semn de omagiu, organizatorii au decis să deschidă SFR cu o proiecţie în aer liber. Filmul "Ştefan Luchian" în care Caramitru interpretează un rol magistral, este o producţie din 1981 care poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu.
"Domnul Caramitru, din păcate, nu vreau să cred că suntem năpăstuiţi de soartă, nu va putea face deplasarea la Iaşi pentru că ieri a făcut temperatură de 40 grade. Nu s-a ştiut ce se întâmplă cu domnia sa. Toată familia a intrat în criză. Este internat la spital în acest moment, la Bucureşti. Se pare că a fost vorba de o infecţie gravă, severă în sânge de la un virus. E în revenire, e în investigaţii medicale. Am încercat ieri (marţi-n.r) un dialog cu domnia sa. Îi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă şi îi pare rău. El va fi internat în următoarele patru zile. Nu va putea face o deplasare la Iaşi. Toată lumea este optimistă şi bucuroasă pentru că nu este ceva grav. Nu e COVID-19 şi nu sunt alte probleme. Festivalul merge mai departe. Suntem alături de domnul Caramitru. Cu siguranţă, dacă va putea va intra în legătură directă cu noi în perioada următoare. Vom face în fiecare seară acest lucru pentru a vă transmite gândurile lui bune. Pentru noi ca organizatori este complicat să munceşti un an de zile în jurul unui personaj şi la un moment dat să se întâmple ce s-a întâmplat dar mă bucur că domnul Caramitru este bine", a declarat Andrei Giurgia, organizatorul SFR.
Proiecţia a fost făcută în prezenţa actriţei Maria Ploae, ambasadoarei SFR, Irina-Margareta Nistor şi regizorului Nicolae Mărgineanu. Filmul a împlinit anul acesta 40 de ani de la lansare.
„Locurile astea îmi sunt foarte dragi. Am filmat aici cu foarte mulţi ani în urmă pe urma paşilor lui Eminescu, Creangă şi Veronica Micle. Foarte dragi îmi sunt oamenii de aici. Sunt onorată de invitaţia de a participa la acest festival. Au trecut mulţi ani de când am filmat "Ştefan Luchian". L-am filmat la un an şi jumătate de la naşterea primului copil. A fost ca o recompensă pentru mine. Îmi era dor să fac film. După părerea mea este un film foarte frumos, am o amintire foarte vie. Abia am aşteptat să îl revăd", a spus actriţa Maria Ploae.
Nu este prima dată când organizatorii SFR se confruntă cu o astfel de problemă. La ediţia din acest an este prezent actorul Horaţiu Mălăele. Ediţia SFR din 2020 i-a fost dedicată, dar nu a fost prezent pentru a-şi ridica premiul din cauză că s-a îmbolnăvit cu COVID-19.
"Anul acesta, pentru că anul trecut nu a reuşit să vină la noi pentru că noul coronavirus a făcut multe probleme, domnul Horaţiu Mălăele vine la Iaşi. Vine cu o surpriză. Va susţine şi un spectacol la Teatrul Naţional. La anul îi vom înmâna premiul şi domnului Caramitru", a anunţat Giurgia.
În ciuda acestui impediment atât organizatorul Festivalului SFR cât şi autorităţile locale se străduiesc să organizeze cât mai bine acest eveniment care transformă Iaşiul într-o capitală a cinematografiei româneşti.
"Este unul dintre cele mai plăcute evenimente organizate pe timp de vară în municipiul Iaşi. SFR reprezintă o poveste de dragoste. Nu vorbim despre asfinţitul filmului, nici măcar de o şcoală a memoriei faţă de actorii din toate timpurile, trecuţi sau prezenţi, aflaţi la începutul sau la sfârşitul carierei lor, ci este un motiv de răsărit pentru filmului românesc. An de an confirmă la nivel naţional aducând premii, ceea ce s-a întâmplat în acest an. E o datorie faţă de şcoala cinematografică românească, faţă de actori, faţă de institutele superioare de actorie pe care România le are inclusiv la Iaşi, şi o datorie faţă de cultura românească pe care ar trebui să o susţinem peste tot. Faptul că de 12 ani am organizat 12 ediţii, fapt confirmat şi de media naţională, nu numai cea de profil, arată că românii au amintiri frumoase dar şi aşteptări de la cinematografia românească, motiv pentru care vă doresc mult succes în acest an", a spus primarul Mihai Chirica.
De anul acesta şi Consiliul Judeţean Iaşi se va alătura organizării festivalului de film românesc organizat de ARTIS. Promisiunea a fost făcută de preşedintele CJ Costel Alexe de faţă cu marii artişti ai scenei româneşti.
"Sunt convins că în anii ce vor urma vom reuşi să facem mai mult pentru acest important festival. SFR este unul din brandurile culturale pe care le are Iaşiul. Mă bucur foarte mult că redevenim partener al acestui eveniment cultural. Rolul administraţiei publice este să asigure logistica şi finanţarea. De restul lucrurilor se vor ocupa organizatorii festivalului, cărora le mulţumesc pentru că au reuşit să aducă la Iaşi mari actori care ne-au marcat copilăria. România are astăzi cineaşti de valoare, o şcoală cinematografică foarte bună iar publicul ieşean e iubitor şi de teatru şi de film", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Laura RADU, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau