Gripa se răspândește în spitalele din Iași
Dimensiune font:
Sezonul rece aduce foarte multe cazuri de gripă și viroze respiratorii, iar acest lucru este resimțit și în spitalele din Iași. Conform cadrelor medicale, foarte mulți dintre pacienții care ajung la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon” prezintă simptome specifice gripei de tip A sau B. Astfel, reprezentanții spitalului ieșean au luat o măsură importantă și au anunțat că toți pacienții care ajung în UPU vor fi testați.
În județul Iași, autoritățile sanitare semnalează o creștere alarmantă a infecțiilor respiratorii, ceea ce determină suprasolicitarea unităților medicale. Comparativ cu săptămâna precedentă, numărul cazurilor a crescut semnificativ (457 de cazuri de gripă clinică raportate), afectând în special grupele vulnerabile, precum copiii și vârstnicii. Medicii atrag atenția asupra importanței respectării măsurilor de prevenție și a consultării rapide în cazul simptomelor de gripă. „Trebuie să știm că diagnosticul de gripă A sau B impune izolarea pacientului, însă acest lucru este dificil de realizat în secțiile de tratament. De aceea, am decis ca, începând de astăzi, toți pacienții să fie testați pentru gripă înainte de a fi internați în spital”, a spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
Sute de ieșeni, în spital din cauza infecțiilor respiratorii acute
Conform statisticilor, în perioada 20 – 26 ianuarie 2025, în Iași au fost înregistrate nu mai puțin de 7.289 de cazuri de infecții respiratorii acute. Din acest total, 478 de pacienți au necesitat internare și tratament de specialitate. Cele mai des întâlnite cauze ale internărilor au fost infecțiile virale ale căilor respiratorii superioare, pneumoniile și gripa. Totodată, în perioada menționată anterior au fost confirmate și șase cazuri de gripă tip A, nefiind raportate decese.
Cadrele medicale susțin că cele mai afectate grupe de vârstă au fost copiii între 5 și 14 ani, care prezintă frecvent pneumonii și infecții respiratorii acute. Totodată, adulții cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani sunt diagnosticați, cel mai frecvent, cu gripă de tip A sau tip B.
Ne apropiem de perioada critică
Conform medicilor infecționiști, sezonul gripal durează până în luna martie. Finalul sezonului rece reprezintă perioada critică întrucât, atunci, capacitatea de apărare a organismului este scăzută. Astfel, specialiștii susțin că cea mai eficientă metodă de imunizare este, în continuare, vaccinarea. „De ce trebuie să facem acest vaccin? Nu doar pentru că spun infecționiștii acest lucru. Este vorba despre un vaccin care de acum și-a demonstrat eficacitatea, de-a lungul anilor. Datorită lui nu facem gripă sau nu facem forme severe de gripă. Totodată, este un vaccin care ne ajută să trecem cu bine peste sezonul rece, din noiembrie până în luna martie. Posibilitatea cea mai de temut este de a face gripă undeva la sfârșitul sezonului, asta înseamnă sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, când capacitatea de apărare a organismului este scăzută și pot apărea și complicații”, a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.
Câți ieșeni s-au vaccinat antigripal
Aproape 58.000 de ieșeni s-au vaccinat antigripal până pe data de 28 ianuarie 2025, majoritatea beneficiind de vaccin compensat parțial sau integral. Vaccinarea antigripală este esențială pentru protecția împotriva gripei și poate fi făcută la medicul de familie sau în farmacii, iar prețul variază între 65 și 70 de lei pentru cei care nu beneficiază de compensare. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau