Hoţul care a devalizat cutia milei de la Hadâmbu a primit trei ani de închisoare
Dimensiune font:
* tânărul a fost identificat cu ajutorul camerelor de supraveghere instalate în mânăstire * după furt, a avut tupeul să stea la taclale cu unul dintre preoţi * el mai fusese condamnat pentru două infracţiuni: conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi o spargere la o mânăstire din judeţul Buzău * tânărul e specializat în dat atacuri la lăcaşurile de cult, iar acum aşteaptă sentinţele în alte patru dosare
În marea lor majoritate, în cazurile de furt în care paguba e mică şi recuperată parţial sau integral se dau pedepse cu suspendare, cel mult amendă penală. Cele cu executare sunt excepţii, astfel de sentinţe fiind pronunţate doar când e vorba de recidivă, dar nici atunci nu se dă mai mult de doi ani. Alin Ginel Gadaraşcu a înhăţat un an în plus, deoarece e specializat în furturi din biserici, "cutia milei" atrăgându-l mereu ca un magnet.
Tânărul în vârstă de 29 de ani a venit, în vara trecută, tocmai de la Zalău ca să fure de la Mânăstirea Schitu Hadâmbului. A venit cu trenul până la Iaşi, iar de aici a luat o maşină de ocazie până la Hadâmbu. Era îmbrăcat cu pantaloni scurţi de culoare bleu, tricou alb, iar în spate ducea un rucsac în care avea eficientul său şperaclu. A ajuns în curtea mânăstirii pe 29 iunie 2020, în jurul orei 13.00, începând o plimbare de recunoaştere, intrând în discuţii destul de banale cu doi preoţi. Deşi aceştia s-au mirat de ţinuta lui Alin Ginel, deloc adecvată unei astfel de vizite, nu i-au reproşat nimic şi nici n-au bănuit ce avea să se întâmple.
O oră mai târziu, intuind că nu-i nimeni în biserică, sălăjanul a pătruns în clădire şi s-a dus chitit la cutia milei pe care a deschis-o în doar câteva secunde. A înşfăcat şomoiogul de bancnote, nu s-a încurcat cu monezile şi a încercat să le bage în rucsac. Din cauza grabei, a scăpat pe jos jumătate din ele, dar s-a aplecat, le-a cules şi le-a înghesuit în buzunarele de la pantaloni, apoi a ieşit de-acolo supermulţumit.
N-a bănuit niciun moment că ar exista camere de supraveghere
Afară, în curte, a stat iarăşi la taclale cu preoţii, le-a povestit despre impresiile sale, după care le-a spus la revedere şi a plecat. Tot cu o maşină de ocazie până în Iaşi. Ajuns în oraş, a făcut o greşeală imensă. În loc să se urce în primul tren către Ardeal, s-a cazat la Hotelul Astoria, plătind 160 lei pentru o noapte. Nu ştia că Mânăstirea Hadâmbu e dotată cu camere de supraveghere. Iar cei doi preoţi, care sesizaseră furtul, au sunat imediat la postul de poliţie din Ciurea, agenţii au venit, au studiat imaginile suprinse, au consultat baza de date şi astfel l-au identificat pe hoţ, deoarece avea cazier, după spargerea dată la Mânăstirea Sfânta Treime din Podul Bulgarului, judeţul Buzău, în 2019.
Poliţiştii din Ciurea au cerut sprijinul IPJ Iaşi, iar în acţiunea de prindere a hoţului au fost cooptaţi şi agenţii de la Poliţia TF. Decizie foarte inspirată, întrucât Alin Ginel a fost înhăţat a doua zi, în zori, pe peronul Gării de Nord. La percheziţia din momentul reţinerii, asupra lui s-au găsit: un portofel maro în care se aflau mai multe carduri bancare, un pachet de Kent, o brichetă, 35 lei, 5 euro, un laptop Dell şi un telefon Samsung A40, aparatele fiind cumpărate de la amanet, din banii furaţi din cutia milei, chitanţa de la Hotel Astoria şi, evident, şperaclul. Probe suficiente pentru a ajunge în arestul preventiv.
Hoțul pretinde că a furat... de foame
Pe baza dovezilor obţinute de poliţiştii, procurorul de caz a terminat rechizitoriul foarte rapid, astfel încât, pe 20 iulie, Alin Ginel a fost trimis în judecată. Pe parcursul procesului, acesta a încercat tot soiul de tertipuri pentru a ieşi de după gratii. Mai întâi, a cerut să fie pus în libertate pentru a putea să se împace cu preoţii de la Hadâmbu. Solicitare respinsă de magistraţi. Apoi, a invocat că e bolnav cu capul. Expertiza făcută de IML l-a contrazis, astfel încât în data de 5 februarie 2021 au avut loc dezbaterile de fond.
În faţa judecătorilor, inculpatul a venit cu o versiune de-a dreptul halucinantă. A recunoscut că a deschis cutia milei, însă a susţinut că acolo se aflau doar 12 lei, nu 2.000 cum suţineau cei de la Hadâmbu. Şi a furat de nevoie, îi era foame, nu avea ce să mănânce. După un moment de consternare, judecătorii l-au întrebat cum se face că nu avea bani de mâncare, dar a găsit 160 lei ca să se cazeze la Astoria. Alin Ginel s-a blocat şi n-a mai ştiut ce să răspundă.
Sentinţa a fost dată joia trecută, instanţa a ţinut cont şi de trecutul infracţional al tânărului (conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi spargerea de la Mânăstirea Sfânta Treime din Podul Bulgarului, astfel încât s-a decis ca sălăjanul să execute o pedeapsă de trei ani închisoare şi să plătească o amendă penală de 2.500 lei.
Însă, nu acesta e epilogul. Condamnatul va sta, cel mai probabil, încă mulţi ani în puşcărie. Pe rolul instanţelor din ţară mai sunt încă trei dosare de furt calificat din lăcaşuri de cult. Unul la Mânăstirea Sf.Ilie din Dealu Mare, judeţul Maramureş, altul la Mânăstirea Strâmba de lângă Jibou şi un al treilea la Parohia Romano-Catolică din Târgu Lăpuş. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau