Iașul mizează pe turismul ecumenic
Dimensiune font:
Autoritățile locale vor să facă investiții în infrastructura turistică din județul Iași. Acestea spun că există un potențial foarte mare în zonă și vor să îl valorifice: turismul cultural, turismul ecumenic, ecoturismul, turismul
balnear, turismul de afaceri și evenimente, turismul rural și agroturismul. În ciuda faptului că ar putea fi atrași turiști din țară și străinătate, Iașul mai are de făcut îmbunătățiri în ceea ce privesc locurile de cazare.
Județul Iași se situează pe locul IV la nivel regional în ceea ce privește numărul de spații de cazare. Tot pe același loc se află și structurile de primire turistică, aceasta deținând 13% din totalul locurilor de cazare disponibile, cu doar 3 puncte procentuale mai puțin decât județul Bacău, care ocupă locul III. Pe de altă parte, se poate remarca un potențial crescut al județului Iași din punct de vedere al numărului de turiști. Aici, Iașul ocupă locul III la nivel regional, cu 3,5% mai puțini turiști comparativ cu județul Neamț, care este clasat pe locul II, cu 143.951 turiști, în medie, pe an. Din punctul de vedere al tipurilor de turiști, străinii ocupă o pondere de 11% din total.
Capacitatea de cazare
Din punctul de vedere al structurilor de primire turistică din județul Iași, la nivelul anului 2021 existau 82 de unități, cu 4,65% mai puține decât în anul 2020, dintre care: 30 de hoteluri, 20 de pensiuni agroturistice, 19 pensiuni turistice, patru hosteluri și câte două unități tip motel, vilă turistică și cabană turistică.
S-a constat că turismul a fost unul dintre cele mai afectate segmente în perioada pandemiei. „Analiza numărului de turiști a fost efectuată evolutiv, pentru a identifica și modul în care pandemia COVID-19 a impactat industria turistică. Astfel, se constată o scădere dramatică a numărului de turiști în anul 2020 comparativ cu anul 2019, scădere cu 57,90% (în mărime absolută - 197.965 turiști). Această scădere nu face decât să confirme impactul negativ pe care criza de sănătate declanșată la începutul anului 2020 a avut-o asupra sectorului turistic național, regional și local, precum și necesitatea implementării unor măsuri de redresare a palierului turistic”, se arată în statistici.
Turismul cultural
Județul Iași beneficiază de un patrimoniu construit spectaculos, fiind înregistrate 1.630 de monumente de patrimoniu construit, ceea ce poziționează județul pe locul al doilea pe plan național, după București.
Palatul Culturii , Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” - ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, Turnul Goliei sunt doar câteva dintre punctele turistice care atrag zeci de mii de curioși. De asemenea, județul Iași se remarcă prin complexitatea și frumusețea muzeelor care se regăsesc
pe teritoriul acestuia, dintre acestea remarcându-se Complexul Național Muzeal „Moldova“ Iași, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei şi Tehnicii „Ștefan Procopiu”, Muzeul de Artă sau Muzeul Etnografic al Moldovei
Turismul ecumenic (religios)
Componentă a turismului cultural, turismul ecumenic este foarte căutat de vizitatorii județului Iași. „Formă de turism care există de secole și care mai păstrează încă unele trăsături în privința pelerinajului propriu-zis, turismul religios reprezintă un fenomen complex care se află în continuă transformare și diversificare, păstrându-și însă elementul de bază care l-a consacrat: religia”, se arată în studiile efectuate la nivelul județului Iași.
Principalele obiective de interes vizitate sunt Mănăstirea Galata (1582-1584), Mănăstirea Frumoasa (1586), Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” (1635), Mănăstirea Podgoria Copou (1638), Mănăstirea Golia (1650-1660), Mănăstirea Cetățuia (1668-1672), Mănăstirea Bucium (1853), Biserica Armenească (secolul al XIV-lea), Biserica „Sf. Nicolae Domnesc" (1491-1492), Biserica Sfântul Sava (secolul al XVI-lea), Biserica Bărboi (1613-1615), Biserica Talpalari sau Biserica Banu.
Turismul rural și agroturismul
Tot mai mulți turiști autohtoni și străini doresc să se cazeze în casele localnicilor, atrași de posibilitatea descoperirii mediului, de modul de viață autohton, precum și de activitățile sportive din natură. Oferta de agrement în turismul rural cuprinde de echitația, drumețiile pedestre, cicloturismul, pescuitul și vânătoarea, vizitele la stâne, degustarea unor produse specifice bucătăriei locale. „Județul Iași cuprinde numeroase arii protejate de interes local și național, cu un impact pozitiv asupra calității vieții locuitorilor. Printre cele mai cunoscute, enumerăm: pădurile Ciric, Socola, Pădurea Brândușa-Ticău-Cârlig (cu un potențial ridicat de valorificare a zonelor de agrement, eleșteiele Jijiei și Miletinului, lunca Siretului Mijlociu, Pădurea Bârnova, Pădurea Miclești (arii speciale avifaunistice, contribuind la diversitatea peisagistică și facilitând practicarea pescuitului sportiv), siturile Natura 2000 (cu un potențial ridicat de valorificare”, susțin autoritățile. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau