Iaşul, în pericol de a rămâne fără bani de asistenţa socială!
Dimensiune font:
* pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap a fost alocată de la buget o sumă de patru ori mai mică faţă de necesar, iar căminului pentru persoane vârstnice i-au fost repartizaţi de 20 de ori mai puţini bani faţă de suma corespunzătoare funcţionării * şi fondurile necesare finanţării sistemului de protecţie a copilului au fost diminuate, Iaşul primind doar 26,8 milioane lei, dintr-un necesar de 182 milioane lei
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este la un pas de colaps din cauza problemelor de finanţare a activităţii de asistenţă socială. Fondurile repartizate din cotele defalcate de TVA prin legea bugetului de stat sunt insuficiente.
„Pentru cheltuieli de funcţionare a serviciilor sociale organizate şi administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, suma necesară este de 182 milioane lei, din care 134 milioane lei reprezintă fondurile necesare finanţării sistemului de protecţie a copilului. Judeţul Iaşi a primit însă doar 26,8 milioane lei. Situaţia nu e singulară. Pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap au fost repartizate 10,5 milioane lei din 47,5 milioane lei, cât era necesar, adică a fost alocată prin buget o sumă de patru ori mai mică. Şi ca şi cum nu ar fi fost îndeajuns, căminului pentru persoane vârstnice i-a fost repartizată suma de 33.000 lei, faţă de cele 621.000 lei solicitate. De 20 de ori mai puţin”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.
În ceea ce priveşte capitolul dezvoltare, şeful de la CJ a atras atenţia că DGASPC Iaşi are nevoie de 876.000 lei pentru realizarea unor documentaţii tehnice şi dotări, studii de fezabilitate, etc pentru proiecte realizate cu fonduri locale. De alte 12,6 milioane lei este nevoie pentru proiectele europene aflate în implementare: proiectul pentru recrutarea de asistenţi maternali - Team up, proiectul Venus cu privire la protecţia victimelor violenţei domestice sau proiectul care prevede închiderea Centrului de Plasament Bogdăneşti.
Pentru cele cinci proiecte cu fonduri europene care se află în evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, DGASPC are nevoie de 896.000 lei şi alte 200.000 lei pentru cele din Programul de Interes Naţional.
În judeţul Iaşi, beneficiază de o măsură specială de protecţie 3.117 copii şi tineri (745 în plasament rezidenţial în centre, 1.400 ocrotiţi de 747 asistenţi maternali profesionişti, 887 în plasament la rude sau alte familii. Centrele de zi pentru copii asigură asistenţă pentru 304 minori. În ceea ce priveşte persoanele adulte, centrele rezidenţiale pentru persoanele cu handicap găzduiesc 628 de beneficiari. Căminul pentru persoane vârstnice de la Mirceşti are 15 rezidenţi, iar centrul de zi de la Galata asigură asistenţa pentru 20 de beneficiari. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau