Iaşul, vicecampion național la accesarea de fonduri europene!
Dimensiune font:
Până la 30 septembrie 2021, pentru perioada bugetară 2014-2020, Iaşul a atras 7.915.987.182 lei din 358 contracte * cei mai mulţi bani, 1,9 miliarde lei, provin din cele 18 contracte semnate în cadrul POIM, la care se adaugă 1,45 miliarde lei pe POR * la nivel naţional, Iaşul a devansat alte judeţene cu experienţă în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, printre care Clujul şi Constanţa
Sumele cu care România a contribuit la bugetul UE s-au reîntors, prin finanţări de programe şi proiecte, în toate ţările Uniunii. Referitor la România, în perioada 2014-2020, judeţele care au atras cele mai multe fonduri sunt Ilfov, Iaşi, Constanţa, Cluj, Dolj, Bacău, în timp ce la polul opus se situează Teleorman, Covasna, Ialomiţa, Călăraşi şi Neamţ.
Conform hărţii finanţării din fonduri europene până la 30 septembrie 2021, pentru perioada bugetară 2014-2020, Iaşul a atras 7.915.987.182 lei din
358 contracte. Cei mai mulţi bani, 1,9 miliarde lei provin din cele 18 contracte semnate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), un program care răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel național în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele. Elaborarea studiului de fezabilitate pentru podul peste Prut la Ungheni, suplimentarea capacităţilor de operare pentru pista de decolare aterizare şi platforma de staţionare a aeronavelor de la Aeroportul Iaşi, sistemul integrat de management integrat al deșeurilor în județul Iaşi, dar mai ales proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judetul Iaşi sunt doar patru din cele aceste contracte, de fapt cele cu valorile cele mai mari. Tot pe POIM mai este finanţat un proiect cu impact major pentru ieşeni - Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iași. Restul contractelor au fost depuse de agenţi economici precum Antibiotice, Kosarom, Delgaz Grid, precum şi de unităţi medicale care au solicitat fonduri pentru lupta anti-COVID.
Cele mai multe proiecte au fost depuse prin POR
Alţi 1,45 miliarde lei au ajuns în judeţul Iaşi pe filiera celor 202 proiecte depuse în cadrul Programul Operaţional Regional, care finanţează drumurile județene, șosele de centură, pasaje rutiere, poduri, infrastructura de sănătate (spitale regionale, ambulatorii, centre de intervenție integrate). Trebuie menţionat faptul că valoareea totală a proiectelor depuse în cadrul POR trece de 4 miliarde lei, suma amintită anterior reprezentând doar contribuţia Uniunii Europene. Aici este inclusă construirea Spitalului Regional Iaşi, toate proiectele care au presupus înlocuirea liniei de tramvai în oraş. achiziţia de tramvaie, creşterea calităţii serviciilor medicale de specialitate prin extindere, modernizare şi dotare ambulatoriu integrat în incinta I.R.O. Iaşi, îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Iaşi la servicii medicale de urgenţă, reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi, eficientizare energetică Spital Clinic de Recuperare Iaşi şi consolidarea, reabilitarea, modernizarea şi echiparea clădirii corpului E a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Programe mai puţin mediatizate, dar foarte importante
Programul Operațional Capital Uman (POCU) este un program mai puţin cunoscut în rândul ceţăţenilor, însă este esenţial pentru dezvoltarea comunităţilor atât timp, cât, datorită lui, se reduc disparităţi de dezvoltare economică şi socială dintre România şi statele membre ale UE. În exerciţiul financiar 2014-2020, prin POCU, judeţul Iaşi a atras 179 milioane lei de la UE. Sunt 43 de proiecte depuse prin POCU, cu o valoare totală de de 211 milioane lei, beneficiari fiind Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, o serie de ONG-uri care activează în zona asistenţei sociale şi unităţi şcolare din comunele judeţului.
Programul Operațional Competitivitate (POC) susține investiții care răspund nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) și în Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC). Aceste intervenții orizontale în economie și societate generează creștere și sustenabilitate. Judeţul Iaşi apare în centralizatorul fondurilor europene cu 48 de proiecte, a căror valoare totală este de 490 milioane lei, dintre care 318 milioane reprezintă finanţare neramburasabilă. Pe acest program, au accesat fonduri, printre alţii, UAIC Iaşi, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Universitatea Ştiinţele Vieţii, comunele Ciurea, Sineşti, Plugari, Româneşti, Deleni, Bivolari, Dobrovăţ, Vlădeni, Oţeleni, Aroneanu şi Lungani, precum şi diferite firme private.
În fine, 8,2 milioane lei provin pe filiera fondurilor POCA - Programul Operațional Capacitate Administrativă, care sprijină modernizarea administrației pentru servicii publice competitive și de calitate. Sutn doar trei proiecte, două depuse de Primăria Paşcani şi unul de Primăria Iaşi (Îmbunătățirea capacității de planificare prin actualizarea documentelor strategice și creșterea calității serviciilor furnizate de municipiul Iași).
Un alt program de finanţare este POAT – Programul Operaţional de Asistenţă Tehnică, însă, aici, nicio entitate din judeţul Iaşi nu a depus proiecte. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau