Ieșenii își riscă subvențiile APIA, incendiind miriștile
Dimensiune font:
* autorităţile spun că nerespectarea normelor privind protecţia, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA
În ciuda frigului pătrunzător, locuitorii satelor din judeţul Iaşi au început să pregătească terenurile pentru culturile de primăvară. entru a curăţa terenurile de vegetaţia uscată, oamenii au incendiat vegentaţia. Însă flăcările au scăpat de sub control.
Pompierii au lucrat la foc continuu în acest sfârşit de săptămână. Şi la propriu, şi la figurat. Ei au fost solicitaţi să intervină la stingerea mai multor incendii izbucnite pe câmp.
Astfel, în Ruginoasa, unde flăcările au ars aproximativ 4 hectare de vegetaţie uscată şi stuf, iar la Războieni, comuna Ion Neculce, au ars aproximativ 3 hectare de stufăriş şi vegetaţie uscată. Alte incendii mari au s-au produs şi la vegetaţia uscată din Vlădeni şi din satul Iecuşeni, comuna Victoria.
Pompierii ieşeni aduc la cunoştinţă că arderea vegetaţiei uscate este strict interzisă.
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, cetăţenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecţia mediului care interzic arderea vegetaţiei uscate.
Autorităţile spun că nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA. „Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile se poate sancţiona cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 lei şi 2.500 lei. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, spun cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Un regim sancționator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau