Ieşenii nu au unde se adăposti în cazul unui atac aerian!

1buncar1
1buncar2

Dimensiune font:

| 01-02-2022 12:16

Iaşul are 124 de adăposturi antiaeriene, toate funcţionale, însă lipsite de dotări esenţiale cum ar fi instalaţiile de ventilaţie sau sanitare * în scenariul, ipotetic, că mâine ar avea loc un atac aerian, cel mult 5% din populaţia oraşului s-ar putea refugia în spaţii care, de regulă, au fost folosite până acum pe post de boxe alimentare * în ultimii 7-8 ani, municipalitatea ieşeană a dorit să reglementeze statul acestor spaţii şi, mai ales, igienizarea lor, însă totul a fost lăsat la mâna locatarilor blocurilor care găzduiesc astfel de adăposturi

 

 Într-un context politic extrem de delicat, marcat atât de tensiuni, dar şi de incertitudini, mulţi cetăţeni se întreabă ce s-ar întâmpla într-o situaţie reală şi unde ar putea să se adăpostească în caz de dezastru sau, mai grav, atac aerian. Înainte de 1989, în şcoli sau fabrici, se făceau cursuri prin care ieşenii erau instruiţi cum să se comporte în cazul unui atac, fiind indicate şi adăposturile în care s-ar putea refugia în caz de alertă. Însă odată cu trecerea timpului, s-a pus accent doar pe situaţii de urgenţă generate de calamităţi sau dezastre naturale, pe considerentul că, spre deosebire de alte zone geografice, Europa Centrală ar fi cumva ferită de conflicte armate. Cumva, rolul adăposturilor antiaeriene din oraş a fost trecut în plan secundar, la fel ca şi starea „buncărelor” din subsolurile unor blocuri, lăsate de izbelişte  sau ţinute sub cheie de administratorii blocurilor care le găzduiesc.

Lipsesc dotările esenţiale

Conform specialiştilor în protecţie civilă din cadrul Primăriei Iaşi, în oraş sunt în acest moment 123 de adăposturi antieriene, plus un centru de comandă. „Unele au 150 de metri pătraţi, altele 75. Toate sunt funcţionale”, au transmis aceştia. Evident, numărul buncărelor şi mărimea lor induc faptul că, raportat la populaţia municipiului, un procent insignifiant de cetăţeni s-ar putea adăposti în eventualitatea unui atac aerian. Maxim cinci procente la o populaţie de 400.000 de suflete. O altă problemă ţine de dotarea adăposturilor. „Adăposturile trebuie dotate cu filtre. Sunt necesare trei astfel de filtre, iar preţui unui singur filtru este 2.000-3.000 de euro. Finanţarea pentru dotarea adăposturilor, nu numai a celor din Iaşi, revine statului român, prin instituţiile abilitate”, mai spun specialiştii în protecţie civilă.

Simple cosmetizări cu var şi vopsea

Şi normele ISU fac referire dotările adăposturilor de protecţie civilă  pentru a putea funcţiona în condiţii optime. Vorbim aici de instalaţii de iluminat, de încălzire, de aerisire şi sanitare. Fiind vorba de spaţii situate la subsolurile unor blocuri, prima responsabilitate le revine asociaţiilor de proprietari.  Lucru care, de altfel, le-a fost adus la cunoştiinţă. „Noi am solicitat asociaţiilor să reglementeze acest lucru. Parte dintre ei s-au conformat, iar ca dovadă, a scăzut numărul sesizărilor prin care ni se aducea la cunoştiinţă faptul că ar fi mizerie în subsoluri ”, afirmă reprezentanţii Biroului Asociaţii proprietari din cadrul Primăriei Iaşi.

Însă potrivit administratorilor, adăposturile au avut parte doar de cosmetizări „Chiar anul trecut a venit o echipă şi s-a făcut curăţenie pe aici. De obicei, cam asta se face: curăţenie şi văruirea pereţilor”, a spus administratorul unui bloc de pe B-dul Independenţei la subsolul căruia se află un astfel de adăpost.

Lăcate pe uşi

Altfel, conform legii, care dă voie ca pe timp de pace, aceste buncărele să poată fi folosite ca spaţii de depozitare tip boxe, acestea sunt ţinute sub cheie de diverşi proprietari. Iar acolo unde nu s-au adunat borcane de murături sau acareturi, tot există lacăte, oamenii temându-se că oamenii străzii s-ar putea găsi adăpost în... adăpostul antiaerian! Este un alt motiv pentru care locurile unde s-ar afla buncărele sunt ţinute la secret. Singurele elemente care indică faptul că v-aţi putea afla în apropierea unui astfel de adăpost sunt simbolurile grafice de pe clădiri: un triungi albastru într-un pătrat portocaliu sau litera A într-un cerc. Însă puţini ieşeni le cunosc semnificaţia...

Un singur buncăr veritabil

Există, însă, şi exemple de bună practică. În 2008, fostul viceprimar Radu Botez a investit aproximativ 30.000 de euro pentru realizarea unui adăpost la subsolul unui bloc aflat în vecinătatea sediului Poliției Rutiere din Iaşi.

Spaţiul a fost special amenajat cu ventilaţie şi aerisire, dar şi ieşire de siguranţă, iar pereţii au o lățime de peste 40 de centimetri. Fostul oficial al Primăriei Iaşi a repetat cu diverse ocazii că, pe atunci, legislaţia din România prevedea şi realizarea unui astfel de spaţiu.

La sirene, Iaşul stă bine

Cumva complementare adăposturilor antiaeriene, sirenele de alarmare sunt singurul capitol la care Iaşul stă bine. Sunt 17 astfel de sirene, toate electronice, rodul unui efort financiar de administraţiei locale. Din fericire, au fost auzite, în special miercurea şi doar în urma uner excerciţii a celor de la ISU. Pentru conformitate şi strict pentru necunoscători, o prealarmare aeriana este semnalată acuistic cu 3 sunete a câte 32 secunde, cu pauză de 12 secunde între ele, o alarmă aeriană are 15 sunete a câte 4 secunde, cu pauză de 4 secunde între ele, iar încetarea alarmei constă într-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durată de 2 minute. Lucian STATE

 

* * *

 

Cel mai mare buncăr civil din România se află la Botoşani, un loc sigur unde oamenii se pot adăposti în caz de război. Este vorba despre o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi care este un centru de comandă, pregătit special pentru situaţii de urgenţă.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
02/11/2024 10:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Un omagiu meșteșugurilor străvechi pe Esplanada Palatului Culturii
02/11/2024 09:15

Asociatia „ART-Mestesugurile Prutului” din Iasi, alături de Primăria Municipiului Iasi, vă invită la cea de-a XIV-a editie a manifestării „Mesteri si mestesuguri traditionale din Moldova& ...

Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei