In memoriam Constantin Brehnescu

Constantin-Brehnescu-regizor-artistic

Dimensiune font:

| 22-05-2023 14:37

 

Era în anul 1951, când tânărul Constantin Brehnescu a trecut pragul Teatrului de Păpuși de Stat, strămoșul Teatrului Luceafărul de azi. Instituția fusese înființată cu doar un an înainte, la 1 martie 1950, și își desfășura activitatea într-o sală mică din curtea Bisericii Catolice de pe strada Ștefan cel Mare. A devenit discipolul profesorului şi regizorului Manole Al. Foca, distins pedagog al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi, un apropiat al poetului Mihail Codreanu. Constantin Brehnescu a activat de atunci fără întrerupere în echipa teatrului care se adresează publicului tânăr. Arta teatrului este un domeniu din care nu se iese la pensie, așa încât regizorul a rămas în continuare un artist activ al echipei de la Luceafărul.  

Constantin Brehnescu este unul dintre artiștii dedicați, a căror viață se confundă benefic cu cea a instituției. Numele său a figurat pe afișul a sute de spectacole jucate în Iași, în țară și în străinătate. Cariera și viața sa se identifică cu o bună parte a istoriei teatrului pe care l-a slujit mai bine de șapte decenii.

Regizorul Constantin Brehnescu a fost una dintre mințile creative care au imaginat sute de spectacole, jucate în mii de reprezentații în toate colțurile lumii. A scris volume de amintiri, texte originale și dramatizări, multe dintre ele reunite între coperte de carte, toate puse în scenă, a făcut regie, scenografie. A experimentat continuu. A fost primul artist din România care a renunțat la paravan (Chirița la păpuși, 1967). Prin acest spectacol de autor (scenariu, regie, scenografie) prezentat la Bucureşti în sala studio a Teatrului Nottara în cadrul unui colocviu, Constantin Brehnescu promovează o modalitate inedită de afirmare a mijloacelor de expresie în teatrul de animaţie. Conform viziunii sale, spectacolul păpuşăresc este o lume deschisă unor combinaţii atractive, o îmbinare unitară între păpuşărie, actorie, expresivitate corporală, muzică. Metamorfozele scenice create la vedere oferă publicului spectator de toate vârstele disponibilităţi de a se simţi mult mai implicat în procesul de creaţie, participarea lui la spectacol fiind maximă. Lista inovațiilor lui Constantin Brehnescu este mult mai lungă. În spiritul acestui concept de creaţie, critica de specialitate afirmă că regizorul Constantin Brehnescu a contribuit în cea mai mare măsură la definirea profilului artistic al Teatrului pentru Copii şi Tineret din Iaşi – oferindu-i personalitate, originalitate, în contextul vieţii teatrale naţionale şi nu numai.

În Siria, la Damasc, a fost solicitat să monteze cel dintâi spectacol al unui teatru nou înființat acolo (1975). Spectacolele sale au călătorit în India, Pakistan, Franța, Italia, Belgia, Italia, Turcia, SUA, Germania, Austria, fiind răsplătite cu aplauze și cronici elogioase.

A fost invitat să lucreze și în alte teatre din ţară: Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Opera Română Iaşi, Teatrul de Păpuşi Botoşani, Teatrul de Animaţie Bacău, Teatrul de Păpuşi Alba-Iulia, Teatrul de Păpuşi Braşov, Teatrul Fantasio Constanţa, Teatrul de Păpuşi Brăila, Teatrul de Păpuşi Galaţi. A participat la numeroase colocvii internaţionale de teatru în Rusia, Georgia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Franţa, Austria, Italia.

Demnă de menționat este și colaborarea cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi, prin susţinerea de cursuri şi ateliere pentru disciplina Arta mânuirii păpuşii şi marionetei (1999-2004).

Ca o recunoaștere a meritelor sale artistice, Constantin Brehnescu a fost distins în 2004 cu medalia Meritul Cultural clasa I și, în 2022, i-a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iași.

Constantin Brehnescu constituie o parte importantă a istoriei Teatrului Luceafărul din Iași, la a cărui activitatea și prestigiu national și international a contribuit cu toate resursele sale artistice. Generații întregi de copii și tineri s-au emoționat la spectacolele imaginate de domnia sa și și-au modelat personalitatea urmărind personajele de la rampă.

Dum lin către stele!

Înmormântarea va avea loc miercuri, ora 11, la Cimitirul „Sfântul Vasile”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Majorat cu final tragic: un tânăr de 18 ani a fost ucis, după mai multe glume cu un alt băiat
16/11/2024 17:19

Un tanăr de 18 ani a murit, in noaptea de vineri spre sambătă, după ce a fost injunghiat in zona toracică de un alt tanăr cu care a avut o altercaţie. Scandalul a izbucnit la o petrecere de majorat organ ...

Învață-mă să folosesc telefonul mobil!
16/11/2024 14:52

O campanie de alfabetizare si incluziune digitală derulată de Biblioteca Judeteană „Gh. Asachi” Iasi cu sprijinul voluntarilor Vino cu device-ul personal (telefon sau tabletă) la sediul Bibliot ...

„Povești în zbor cu zmeie și zei” – un nou atelier D.I.C.E. la Palatul Culturii
16/11/2024 14:50

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi, prin Sectia Mediere culturală, Proiecte, Marketing si cu sprijinul activ al Muzeului Etnografic al Moldovei, desfăsoară un nou atelier in perioada 20 noi ...

Dublă lansare de carte la Palatul Culturii
16/11/2024 14:48

  Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 17.00, la Palatul Culturii, in sala „Henri Coandă”, evenimentul de dublă lansare ...

Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei