Începe pelerinajul la Sfântă!
Dimensiune font:
* la sfârşitul acestei săptămâni începe pelerinajul de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, a cărei prăznuire este pe 14 octombrie * racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă în Curtea Mitropolitană pe 8 octombrie * pelerinii care vin la Iaşi se vor putea închina la raclă până duminică, 16 octombrie, inclusiv * Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva transformă Iaşul în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din Europa
Ritualul de scoatere a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va începe sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 6,00. Tot atunci racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi purtată în procesiune pe străzile din jurul Mitropoliei, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea mitropolitană.
Credincioşii din ţară şi străinătate pot veni la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Parascheva până pe 16 octombrie. Pentru că această dată este într-o zi de duminică sunt şanse mari ca racla să fie reintrodusă abia spre seară în Catedrala Mitropolitană. Decizia va fi luată şi în funcţie de numărul de pelerini care stau la rând. „Sărbătorile de anul acesta sunt dedicate Anului omagial al rugăciunii în viaţa bisericii şi a creştinului. Este şi anul comemorativ a celor trei sfinţi sihaştri: Grigorie Palama, Simeon Noul Teolog şi Paisie Velicikonscki de la Neamţ. Durata sărbătorilor va fi până pe 15 octombrie, dar fiind weekend cu siguranţă se va prelungi şi duminică, pe 16 octombrie. De obicei în weekend vin foarte mulţi credincioşi la catedrală. Ei vin în fiecare zi, dar la sfârşitul săptămânii afluxul este mult mai mare”, ne-a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşlor.
Pentru prima dată în ultimii doi ani, autorităţile vor renunţa la o serie de restricţii impuse în perioada pandemiei de COVID. Cu toate acestea, nu vor lipsi gardurile de protecţie.
Credincioşii care vin anul acesta la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfntei Parascheva vor avea prilejul să se închine şi la moaştele Sf Paisie de la Neamţ. Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când s-a născut.
În fiecare seară, pelerinii care vor sta la rând vor primi din partea asociaţiilor neguvernamentale, a societăţii civile şi a Primăriei, ceai şi câte o gustare.
De asemenea, pe toată perioada pelerinajului vor fi echipe ale Ambulanţei, Crucii Roşii şi SMURD care vor acorda asistenţă medicală în zone special amenajate. Paza şi siguranţa publică va fi asigurată de Gruparea Mobilă de Jandarmi de la Bacău.
Pentru ziua de 14 octombrie, când e prăznuit Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în dreptul altarului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pe esplanada dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi amenajată o scenă. Acolo va fi oficiată Slujba Liturgică, începând cu ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă. Ceremonialul religios va putea fi urmărit şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în diferite zone, sau de pe transmisiile live sau radio. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau