Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală

1renuntari

Dimensiune font:

| 20-09-2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, în cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre păgubiţi au fost de acord să-şi retragă plângerile prealabile

Ziua de miercuri, 18 septembrie 2024, a intrat în istoria Judecătoriei Paşcani datorită numeroaselor soluţii de „renunţare la urmărirea penală”. E vorba de nu mai puţin de 12 cazuri de furt calificat, fapte petrecute în urmă cu ceva ani. Cel mai vechi datează din 2019, cel mai nou fiind din 2022. Cu toate eforturile depuse de poliţişti, doar un singur autor a fost identificat, dar acesta era chiar vecinul părţii vătămate, cei doi s-au împăcat, hoţul de circumstanţă rămânând cu cazierul curat.

Obiectele furturilor, dintre cele mai diverse...

Vecinul i-a înapoiat capacul de WC şi aspiratorul. A scăpat, astfel, de proces

Cum spuneam, din cele 12 dosare soluţionate, miercuri, cu renunţarea la urmărirea penală, într-un singur caz făptaşul a fost depistat. E vorba de Andrei V., locuitor al unui sat din apropiere de Paşcani, care a forţat, în două rânduri, gospodăria vecinului Ioan I. Prima dată, la începutul anului 2021, când Andrei a scos, dintr-o anexă a casei lui Ioan, mai multe haine, o saltea şi o bucată dintr-o sobă. N-a putut-o dezmembra pe toată, s-a mulţumit doar cu un fragment.

Următorul atac n-a fost nici el prea mănos, doar un aspirator vechi şi un capac de WC, intens folosit.

Întreaga pagubă a fost estimată la aproximativ 2.000 lei, s-au recuperat doar obiectele sustrase cu ocazia celui de-al doilea raid. De fapt, doar acesta a fost dovedit a-l fi avut autor pe Andrei. Precedentul, cu hainele, salteaua şi bucata de sobă, a rămas cu A.N. (autori necunoscuţi).

Motivarea instanţei: „în concret, nu există un interes public în continuarea urmăririi penale, ţinând cont că ele, consecinţele faptelor sunt minore, nu au fost comise printr-un mod de operare care să denote prin el însuşi o periculozitate sporită a faptei, nu a produs consecinţe grave pentru persoana vătămată şi pentru societate, de poziţia persoanei vătămate, care a declarat faptul că nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză, iar eforturile organelor de cercetare penală pentru desfăşurarea procesului ar fi vădit disproporţionate prin raportare la valoarea relativ mică a prejudiciului”.

Un generator electric, lăsat de izbelişte, în casa scării şi capacile de la roţile maşinii

Am mai scris şi în alte rânduri că, deseori, hoţii dovedesc o imaginaţie debordantă şi fură cele mai neaşteptate lucruri. De pildă, în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2022, păşcăneanul Ioan T. a rămas fără generatorul electric. Îl ţinea, de ani de zile, în casa scării, în dreapta uşii apartamentului său. Nu s-a gândit nicio clipă că ar exista cineva în stare să fură aşa ceva. Pentru că generatorul respectiv are peste 30 kg, e greu manevrabil şi necesită multă putere pentru a-l coborî pe scări.

Poliţiştii n-au găsit niciun indiciu care să-i ducă la descoperirea făptaşului/făptaşilor, victima s-a plictisit de aşteptare şi a dat declaraţie cum că nu mai doreşte continuarea urmăririi penale. Magistraţii n-au avut încotro, au ţinut cont de doleanţa sa.

La fel au stat lucrurile şi în privinţa furtului de la o societate comercială din oraş. În noaptea de 1 februarie 2022, autori necunoscuţi  au sustras capacele ornamentale de la roţile unui autoturism parcat pe strada unde se află sediul firmei.

Un rotopercutor cu burghie şi nouă borcane cu brânză

Nu s-a putut face nicio legătură între cele două infracţiuni comise în noaptea de 22 spre 23 octombrie 2019, pare să fi fost o simplă coincidenţă temporală. Mai întâi, o spargere a beciului unui anume Georgian E., hoţii au plecat de-acolo cu un rotopercutor cu burghie şi nouă borcane cu brânză frământată, valoarea estimată a prejudiciului fiind de 700 lei.

Următorului atac i-a căzut victimă Liliana V. Din curtea gospodăriei ei s-au „evaporat” două biciclete pentru adulţi. Destul de uzate, proprietara apreciind că, la un loc, bicicletele n-ar face mai mult de 400 euro.

Nu s-a recuperat nimic, n-a fost identificat niciun hoţ: „deşi s-au făcut eforturi din partea organelor de urmărire penală, nu s-a reuşit identificarea autorilor faptei”. În plus, „nu există un interes public în continuarea urmăririi penale, raportat la conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, împrejurările concrete de săvârşire a faptei şi la urmările produse”. Aşadar, renunţare la urmărirea penală.

27 arbori tăiaţi, puţin peste un metru cub de material lemnos

În alte trei dosare din cele închise miercuri de către Judecătoria Paşcani e vorba de tăieri ilegale de arbori şi furt de material lemnos. De fapt, nişte copăcei cam vai de mama lor. Părţile vătămate, Ocolul Silvic Podu Iloaie şi Ocolul Silvic Paşcani. Prima dată, s-au furat trei arbuşti, în volum total de 0,126 metri cubi. La preţul de piaţă, nu s-ar obţine nici 50 lei.

Din Codrii Paşcanilor, recolta a fost niţel mai mare. Tot nişte „crengi”, dacă avem în vedere că, din 24 copăcei, s-a strâns abia un metru cub de material lemnos. În valoare de 195 lei.

Faptele datează din a doua jumătate a anului 2022, s-au făcut investigaţii intense, dar nici urmă de hoţ. Aşa că, sătui să tot aştepte rezultatele anchetelor, cei doi pădurari au plătit din banii lor contravaloarea prejudiciilor, au declarat că nu mai doresc continuarea cercetărilor şi nu mai au nicio pretenţie. Asta s-a şi întâmplat.

Al treilea dosar chiar stârneşte hohote de râs. Oamenii legii (poliţişti, procuror) s-au chinuit mai bine de un an ca să dea de urmele unui hoţ ce tăiase un arbust dintr-o pădure a Ocolului Silvic Podu Iloaie şi plecase cu el. Anchetă degeaba, niciun spor. Prejudiciul, infim: 20 lei. Nici cât un pachet de ţigări.

N-au tentat bijuteriile ori toaletele femeilor. Ci chestii mult mai prozaice: un suport de circular, o bormaşină şi două covoare

Ultimele patru dosare soluţionate, miercuri, cu „renunţarea la urmărirea penală” au ca părţi vătămate patru femei. Doamnele n-au rămas fără bijuterii scumpe ori haine de firmă, au fost deposedate de bunuri mult mai prozaice, ce ar proveni, mai degrabă, din atelierul unui meşteşugar. Excepţie face Magda I., care a rămas fără capacele de la roţile maşinii, în rest e vorba de scule şi aparate.

Aurica Ţ. s-a trezit, în dimineaţa de 27 martie 2023, că i-a dispărut din curte suportul metalic pentru circular. În plângerea depusă la poliţie, l-a evaluat la 300 lei. Irinei P. îi place mai mult în atelier, decât în bucătărie. Are, în magazia de lângă casă, un banc de lucru, bormaşină, fierăstraie şi altele din astea. Are bormaşină, că şi-a cumpărat una nouă. Cea veche i-a fost furată acum doi ani. Nu se ştie nici acum de către cine. Atunci i-au dispărut şi alte scule, paguba fiind de aproape 2.500 lei. Cu trecerea timpului, Irina s-a plictisit aşteptând şi nu mai doreşte continuarea urmăririi penale.

În fine, ultima victimă care şi-a luat adio de la gândul recuperării bunurilor furate e Gabriela P. Femeia uitase în spatele casei două covoare, a rămas fără ele într-o noapte, acum cinci ani, nici urmă de hoţ. A procedat ca şi Irina, magistraţii şi procurorii au fost în ton cu ele. Prejudicii mici, nu există interes public, răufăcătorii au scăpat.

***

În concluzie, România e tărâmul ideal pentru micile găinării, micile furtişaguri. În urmă cu ceva vreme, am detaliat despre soarta lejeră a hoţilor de supermarket. Prinşi uşor, sentinţe simbolice. Dar cei care operează în alte zone, unde nu sunt camere de supraveghere, cei care nu se lăcomesc şi reuşesc să scape neprinşi în prima lună, scapă pentru totdeauna. Prin hotărâri judecătoreşti. Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Sănătatea mintală a copiilor, pusă tot mai mult în pericol
22/11/2024 08:44

* „Sunt foarte multe cazuri de ADHD, de autism, de anxietate in randul copiilor. Vorbim de depresie, de tentative suicidare. A crescut in ultimii ani numărul copiilor cu tentative suicidare… Să n ...

Apavital SA investește peste 74 milioane lei pentru reducerea pierderilor de apă
22/11/2024 07:51

  * operatorul iesean de apă-canal va externaliza, etapizat, saerviciile de proiectare si de executie a lucrărilor pentru 32 de proiecte finantate din surse proprii În perioada 2025-2029, Apa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei