Iţele unei bătăi ţărăneşti, desluşite după cinci ani, cu detectorul de minciuni
Dimensiune font:
* victima a cerut în instanţă 100.000 lei daune morale, dar n-a primit nimic
Înarmat cu un certificat medico-legal în care se menţiona că are nevoie 7-9 zile de îngrijiri medicale, Ştefăniţă C. din Slobozia-Sireţel a făcut, pe 24 aprilie 2015, plângere penală împotriva consăteanului Ionuţ T., acuzându-l pe acesta de lovire şi alte violenţe. Ştefăniţă susţinea că, în seara precedentă, împreună ce se plimba cu prietena lui pe uliţa principală din sat, lângă el a oprit un Audi din care au coborât doi indivizi, înarmaţi cu un par, care l-au întrebat dacă „mai este şmecher”. Ştefăniţă şi fata au luat-o la fugă, dar, după aproximativ 20 metri, au dat nas în nas cu Ionuţ, înarmat şi acesta. Lovit cu putere peste braţul drept, Ştefăniţă s-a prăbuşit la pământ, dar Ionuţ a continuat să dea. A fost oprit cu greu de cei din Audi, s-a urcat în maşina lor şi a plecat cu ei. Cel bătut a zăcut o vreme, apoi, ajutat de prietenă, s-a întors acasă. Maică-sa, când l-a văzut în ce hal e, a chemat poliţia şi ambulanţa.
Chemat să dea cu subsemnatul, Ionuţ a prezentat o cu totul altă variantă, susţinut că a fost o bătaie bărbătească pornită de Ştefăniţă, în care ambii combatanţi s-au lovit reciproc, ei fiind despărţiţi de cei din Audi. În sprijinul versiunii sale, Ionuţ a adus ca martori pe cei doi bărbaţi din Audi.
S-a ajuns la o stare de „cuvânt contra cuvânt”, ancheta întrând într-un blocaj ce a ţinut cinci ani. Iţele afacerii n-au putut fi desluşite decât în urma apelării la detectorul de minciuni. Astfel, conform raportului de constatare criminalistică din 29 iunie 2020, a reieşit că, la întrebările relevante, respectiv dacă, în noaptea de 23 spre 24 aprilie 2015, l-a lovit şi bătut pe Ştefăniţă, „întrebări la care inculpatul a răspuns negativ, au fost înregistrate modificări specifice comportamentului simulat”. Pe baza acestui act, procurorii au finalizat rechizitoriul, Ionuţ şi ceilalţi doi fiind trimişi în judecată pentru lovire şi alte violenţe.
Pe parcursul procesului, întrucât „din probele administrate există îndoieli cu privire la faptul că H.H. a participat la lovirea persoanei vătămate Ştefăniţă C., a fost aplicat principiul de drept in dubio pro reo, motiv pentru care s-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea de către H.H. a infracţiunii de lovire sau alte violenţe”.
Ştefăniţă s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 100.000 lei, iar Ionuţ, rămas singurul inculpat, a fost judecat în stare de libertate. Magistraţii păşcăneni au dat verdictul la finele săptămânii trecute. Au respins cererea lui Ştefăniţă, iar Ionuţ a primit amendă penală de 1.900 lei. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau