Kundalini, şarpele cu 2.500 de piese de argilă modelate manual
Dimensiune font:
La Iaşi va fi inaugurată astăzi cea mai mare lucrare monumentală din ceramică, realizată în spațiul liber de către artiştii Ramona Biciuscă și Daniel Pop, inițiatorii grupului artistic FireKultur. Ramona Biciuşcă activează ca artist muralist și ceramist de 14 ani, iar Daniel Pop ca şi ceramist monumentalist de 5 ani. „Când ne-am îndrăgostit de ceramică am început să cercetăm tehnologiile specifice acestui domeniu. Experimentând, am descoperit posibilitățile plastice ale argilei, dar și expresiile estetice inedite ale glazurilor”, au spus artiştii într-un dialog legat de pasiunea lor pentru artă.
- Ce lucrare aţi oferit ieşenilor?
- Kundalini este o instalație urbană din ceramică monumentală realizată în Iași, la Șandru Office Building. Are lungimea de 8 metri și este compusă din 2.500 de piese de argilă modelată manual. Majoritatea modulelor au fost realizate în studioul nostru de creație, însă o mare parte dintre acestea au fost adaptate volumetriei, modelate și asezate in situ. Odată ce volumetria a prins contur piesele au fost atent glazurate, fiecare modul fiind supus unui proces de colorare manuală, proces care a implicat o serie repetată de experimente prealabile. Proiectul Kundalini s-a născut după o serie de căutări și reprezintă suma cercetărilor noastre din ultimii ani.
- Cum v-a venit ideea?
- Ideea de a realiza o lucrare de factură monumentală din ceramică în spațiul urban exista de mult timp, însă doream să găsim un ansamblu arhitectural potrivit pentru a creea un sit de artă. Pe de o parte, am dorit să reinventăm ceramica murală de actualitate printr-o propunere artistică inedită. Pe de altă parte, beneficiarul lucrării ne-a motivat prin interesul pe care l-a arătat cu privire la acestă intervenție dedicată spațiului public românesc. El a investit în (re)modelarea și estetizarea peisajului urban cu această intervenție de artă. Lucrarea poate deveni un punct de reper în contextul arhitectural dat și poate contribui la conturarea imaginii identitare a orașului. În străinătate, ceramica murală contemporană reprezintă o practică de actualitate care se dovedește a fi vizibilă în arealul urban. În acest sens, ceramiștii transpun tehnicile tradiționale, adaptându-le ultimelor tehnologii (proiectare digitală, robotică) în domeniu în timp ce arhitecții și designerii de interior dovedesc o reală preocupare pentru colaborarea cu ceramiștii în definirea diverselor proiecte artistice. Pentru noi colaborarea cu arhitecții a generat o serie de lucrări monumentale specice temei proiectului. În acest proiect propunerea a venit din partea beneficiarului.
- Cât timp ați lucrat? Care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-ați întâmpinat?
- Lucrarea a început să prindă contur în luna august 2018, moment în care beneficiarul ne-a propus să realizăm o lucrare care să imprime o încărcătură simbolică spațiului interior. Când primele schițe de idei s-au materializat, după o serie de discuții, am decis că locul potrivit pentru lucrare este în spațiul exterior, la intrare, zonă care preântâmpină vizitatorii dar care reprezintă și un reper vizibil pentru trecători. Inițial, am creat un proiect cu ajutorul unui program de proiectare 3 D. Acest lucru a facut posibilă simularea compoziției și depistarea aspectelor tehnice ce permit redimensionarea și construcția volumetriei. Cea mai mare dificultate am întâmpinat-o la imaginarea și realizarea structurii de rezistență a lucrării, care a implicat studiul diverselor tipuri de materiale. De asemenea, a fost anevoios să lucrăm în sezonul rece, deoarece condițiile nefavorabile au încetinit procesul de creație. Ulterior am construit un cort special din material izolant care a facilitat montarea modulelor. A fost interesat și provocator să lucrăm în acest mod, în viitor vom dezvolta și folosi această metodă de protecție a lucrărilor monumentale. Un proces complex a implicat desfășurarea celor 2500 de module din ceramică pe o suprafață plană pentru a defini compoziția și pentru a varia culorile.
- Cum va rezista în timp lucrarea? Există vreun pericol de deteriorare?
- Ceramica prezintă o serie de caracteristici și proprietăți unice care o recomandă ca material ideal pentru arta urbană. Una din caracteristici este durabilitatea. Ceramica este un material care rezistă uzurii, schimbărilor drastice de temperature, intemperiilor. O altă proprietate este impermeabilitatea, specifică argilei glazurate. Pericolul de deteriorare poate surveni doar în urma unor vandalisme, ceea ce excludem în cazul de față deoarece clădirea este securizată. Din aceste considerente cred că lucrarea va rezista foarte bine timpului. Sigur, compoziția necesită o mentenanță periodică.
Ramona Biciușcă este artist vizual, ceramist și lector universitar în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, direcția de studiu Ceramică. Este membru fondator al grupului FireKultur și al brand-ului Olărit Aiurit (cursuri de ceramică pentru copii și adulți). „Colaborarea cu o serie de designeri și arhitecți reprezintă un privilegiu deoarece fiecare lucrare monumentală ridică o serie de provocări iar realizarea unor astfel de proiecte unicat atrage după sine o lărgire a viziunii despre ceramica monumentală și posibilitățile tehnice ale acesteia. În viitorul apropiat sunt interesată să experimentez glazurile metalice cu efecte rugoase, specice tehnicii Raku”, spune Ramona Biciuşcă.
Daniel Pop este licențiat în Restaurare de Patrimoniu Cultural, a profesat ca restaurator de lemn policrom atât în țară cât și în străinătate. Este membru fondator al brand-ului FireKultur. În prezent lucrează și activează ca şi ceramist monumentalist atât în țară, cât și în străinătate. „Sunt preocupat de îmbinarea glazurilor lucioase cu cele mate, rugoase și de efectele ale luminii. Fiecare proiect atrage după sine un nou drum, pentru mine reprezintă o provocare sau un pretext pentru a evolua ca artist”, spune Daniel Pop.
Maura ANGHEL
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau