Lista completa şi adresa celor 170 de adăposturi speciale pentru caz de război din Iaşi
Dimensiune font:
Autorităţile au făcut publice informaţii cu privire la adăposturile sau buncărele în care ieşenii se pot adăposti în caz de război sau calamitate. În afară de cei care locuiesc în municipiul Iaşi, unde dintre cei aproximativ 400.000 de ieşeni trebuie să se “bată" pe aproximativ 50.000 de locuri din cele 170 de adăposturi, marea majoritate a celor care locuiesc în judeţ nu au niciun loc la dispoziţie. Adăposturi sunt doar două în Paşcani, unul în Holboca, unul în Leţcani, în Valea Lupului există trei adăposturi, în Podu Iloaiei două, în Miroslava un adăpost (Uricani), iar la Sculeni, în comuna Victoria, încă unul. În rest, oamenii trebuie să se descurce, deoarece vor fi la “mila Domnului".
De exemplu, ieşenii care locuiesc în zona Păcurari trebuie să ştie că sunt şase adăposturi, toate la blocurile turn construie cu puţin timp înainte de Revoluţuie. De asemenea, trei adăposturi sunt şi la subsolul blocurilor de pe Independenţei, alte patru în centrul Iaşului pe Sfântul Lazăr, patru pe aleea Grădinari şi cinci pe strada Grădinari, şase pe bulevardul Chimiei, zece pe Alexandru Teodoreanu, alte zece pe strada Petru Şchiopu, şapte pe strada Simionescu din cartierul Dacia, alte cinci pe Aleea Sadoveanu, la căminele C1 şi C3 şi C5. Pentru județul Iași, Lista completă a adreselor o găsiţi aici, iat în josul textului găsiți lista la nivel național, pe județe. În anul 2020, conform datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, în municipiul Iaşi există adăposturi în care ar încăpea doar 50.000 de ieşeni, din totalul celor 400.000.
O parte dintre acestea sunt publice, cum ar fi cel de lângă stadionul Emil Alexandrescu, iar altele sunt private, construite la subsolurile blocurilor noi construite. Culmea este că există trei centre de comandă, de unde vor putea “conduce" şefii Consiliului Judeţean Iaşi şi ai Primăriei Iaşi. În anul 2020, reprezentanţii Pompierilor Iaşi au făcut unele precizări.
“Sunt 135 de adăposturi de protecţie civilă publice care pot adăposti 12.343 persoane, 46 de adăposturi de protecţie civilă private care pot adăposti 5.979 de persoane, 159 spaţii care pot fi amenajate ca adăposturi cu o capacitate de 29.606 persoane şi trei puncte de comandă, dintre care două aparţin Consiliului Judeţean Iaşi şi unul aparţinând Primăriei Municipiului Iaşi", se arăta atunci în documentele celor de la ISU Iaşi. An de an, cei de la ISU Iaşi spun că îşi verifică adăposturile.
“În cursul anului 2019 au fost verificate şi reactualizate fişele de verificare a unui număr de 106 adăposturi de protecţie civilă de pe raza judeţului Iaşi şi a două puncte de comandă - punctul de comandă al municipiului Iaşi şi cel de bază al judeţului Iaşi", se mai arată în bilanţul celor de la ISU Iaşi. Ca un semn bun şi încurajator, în dotarea celor de la ISU Iaşi există o tabără mobilă pentru sinistraţi care are o capacitate de 201 persoane, existând posibilitatea preparării hranei la bucătăria mobilă. Pentru înştiinţarea, alarmarea şi evacuarea ieşenilor, Iaşul beneficiază de un sistem de alarmare format din 190 de sirene, două centrale de alarmare pentru acţionarea sirenelor din municipiul Iaşi şi o altă centrală de alarmare în curs de construcţie. Pentru cazarea temporară a populaţiei evacuate, există la nivel judeţean 705 spaţii care pot asigura cazarea a 52.374 de persoane. Din cele 705 spaţii, doar 105 dispun de 3.724 de paturi sau saltele, iar condiţii de preparare a hranei există numai la 81 de locaţii, pentru aproximativ 6.790 de persoane.
Vedeți AICI, în ordinea alfabetică a județelor, lista tuturor buncărelor din întreaga țară!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau