Lockdown inevitabil!
Dimensiune font:
Iașul a înregistrat opt decese în ultimele 24 de ore, trei dintre acestea fiind raportate în municipiul Iaşi, unde incidenţa a scăzut ușor, din cauza testărilor foarte puține * la o incidență de patru cazuri la mia de locuitori, iminentă, la Iași, comercianții și prestatorii de servicii pot funcționa, indiferent că sunt în spații deschise sau închise, în intervalul 05.00 – 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică * în intervalul orar 18.00 – 5.00, firmele pot activa doar în relația cu cei care fac livrări la domiciliu * în zilele de luni, marți, miercuri și joi se va aplica programul 05.00 - 21.00
În ultimele 24 de ore, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 166 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, în creştere faţă de ultima raportare, a anunţat ieri, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Numărul infectărilor survine în urma efecturării a doar 1.264 de teste, ceea ce explică întrucâtva faptul că incidenţele pe judeţ (2,47/1000), respectiv pe municipiu (101 cazuri din cele 166 şi o incidenţă de de 3,66 cazuri la mia de locitori) sunt într-o uşoară scădere. În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienţilor care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO, menționăm că în ultimele 24 de ore echipajele mobile au realizat 95 de recoltări la domiciliu, după cum urmează: 78 realizate de DSP Iași şi 17 de SAJ Iași.
Din păcate, în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat opt decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, trei dintre acestea fiind raportate pe municipiu. În tot judeţul Iaşi, numărul total de decese a ajuns la 682. De asemenea, de la izbucnirea pandemiei, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 38.290 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre cazurile confirmate pozitiv și internate, în ultimele 38 de ore au fost externate nouă persoane.
Scenariu cu incidenţă de patru cazuri la mia de locuitori
După cum se ştie, vineri seară, Guvernul a introdus noi restricții pentru companii, care sunt legate de incidența cazurilor de coronavirus înregistrate într-o perioadă anterioară de 14 zile. În baza regulilor actualizate din HG 293/2021, sunt posbile cinci mari scenarii în care se poate găsi o localitate în timpul stării de alertă. Iaşul se îndreaptă spre scenariul 4, cu o incidență de peste 4/1000, dar până la 7,5 la mia de locuitori, situaţie în care
spațiile închise ale restaurantelor și cafenelelor (inclusiv terasele considerate spații publice închise) pot funcționa numai dacă sunt în cadrul unităților de cazare, strict pentru clienții cazați. Mai pot funcționa, indiferent dacă sunt în cadrul unităților de cazare sau nu, și cu serviciile de livrare la domiciliu sau mâncare la pachet. De asemenea, terasele considerate spații publice deschise pot funcționa (cu respectarea distanțării de doi metri între mese și cu maximum șase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite), în intervalul 06:00 - 20:00. Sălile de sport și fitness se închid.
Comercianții de produse și prestatorii de servicii pot funcționa, indiferent că sunt în spații deschise sau închise, în intervalul 05.00 – 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18.00 – 5.00, firmele pot activa doar în relația cu cei care fac livrări la domiciliu. În zilele de luni, marți, miercuri și joi se aplică programul 05.00 - 21.00.
Farmaciile, benzinăriile, cei cu activitate de livrare la domiciliu, transportatorii rutieri de persoane care folosesc autovehicule cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv locul șoferului) și transportatorii rutieri de mărfuri care folosesc autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal, fără restricții.
Și alte firme pot funcționa în afara intervalului în care circulația persoanelor este permisă în afara locuinței/gospodăriei (05.00 – 20.00), dar numai cu punerea la dispoziția salariaților a unei adeverințe speciale. De preferat sunt trecerea pe munca la distanță sau cel puțin munca în ture.
Autoritățile locale pot decide, în funcție de mai mulți factori, carantinarea localității, ce implică restricții suplimentare.
În judeţul Iaşi s-au realizat 136.000 de vaccinări
În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID 19, desfășurată la nivelul judetului Iaşi, conform datelor centralizate, până în prezent au fost efectuate 135.935 de vaccinări. Din acest număr, 83.844 de persoane au fost vaccinate cu doza I şi 52.091 cu doza II. Pe data de 29 martie 2021 au fost vaccinate 1987 de persoane. Menţionăm că 564 de persoane au primit doza I și 1423 de persoane au primit doza a II-a. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 273 de reacții adverse ușoare.
385 de paturi ocupate, din care 60 la ATI
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, ieri, 30 martie, în spitalele COVID din judeţul Iaşi erau ocupate 385 de paturi, din care 60 la ATI (9 la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, 7 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 la Spitalul Municipal Paşcani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul CF Iaşi, 17 la Spitalul de Neurochirurgie şi 11 la Spitalul „Sf. Spiridon”. În momentul de faţă sunt libere 6 paturi ATI, după cum urmează: unul la Spitalul de Recuperare, unul la Spitalul CF Iaşi, două la Spitalul de Neurochirurgie şi două la Spitalul „Sf. Spiridon”. În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 173 de paturi: 20 la Spitalul de Boli Infecţioase, 5 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 20 la Spitalul de Recuperare, 50 la Spitalul C.F Iaşi, 14 la Spitalul Militar şi 64 la Spitalul CF Paşcani. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate toate paturile ATI. De asemenea, la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate, în acest moment, toate paturile de la ATI. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau