Lumină în întuneric. Minunile Sfintei Parascheva
Dimensiune font:
Venerată în toată ortodoxia, Sfânta Parascehav este cunoscută pentru numeroasele minuni pe care le-a făcut de-a lungul timpului * acestea includ vindecări miraculoase și intervenții divine care au ajutat oamenii în timpuri de nevoie
Într-o lume în care suferința și disperarea par să preia controlul, există un licăr de speranță care se manifestă prin minunile Sfintei Parascheva. Adorată de milioane de credincioși, Sfânta își întinde mâna protectoare asupra celor aflați în nevoie, aducând alinare și lumină în întunericul vieții lor.
De-a lungul secolelor, numeroase mărturii ale minunilor realizate de Sfânta Parascheva au adunat credincioși în jurul ei, creând un val de speranță și credință care traversează granițele. În fiecare an, pelerinii își fac drum către Iași, locul unde se află moaștele Sfintei, în căutarea vindecării și a mângâierii spirituale.
Pe măsură ce intri în atmosfera încărcată de devoțiune, poți să simți cum speranța înflorește în inimile oamenilor. Unii vin cu dorința arzătoare de alinare a suferințelor, alții î n căutarea luminii divine care să le ghideze pașii în viată.
Atmosfera din jurul raclei este una de reculegere și speranță. Fiecare credincios își găsește alinarea în propria sa poveste de credință și îndurare divină. În fiecare rugăciune se ascunde o poveste de viață, o mărturie a credinței neclintite în minunile Sfintei.
„Vin la Sfântă de când eram studentă. M-am căsătorit devreme, credeam că va fi dragostea vieții mele. Din păcate, a fost un coșmar. Am divorțat după un an, răstimp în care am suferit mult. Mă umilea, eram un nimic pentru el. La ceva devreme de la despărțire am venit la Mitropolie și m-am rugat la icoana Sfintei. Mi-am plâns acolo toate necazurile și am plecat. La ceva vreme mi-am cunoscut actualul soț cu care avem o fiică de 24 de ani. Este absolventă de Medicină. Sfânta m-a ascultat și m-a ajutat să-mi refac viața”, a spus Alina Gheorghe, o ieșeancă pentru care care minunile există.
De fapt, fiecare dintre noi a trăit miracole, iar cei care susțin contrariul probabil că nu le-au dat atenția cuvenită. „În urmă cu mult timp, pe când eram la începutul carierei, o duceam foarte greu cu banii. Și eu, și soțul aveam salarii foarte mici, abia ne descurcam. Nevoi multe, bani puțini... Într-o seară, în drum spre casă, m-am oprit la Mitropolie și m-am rugat la icoana Sfintei. I-am spus toate ofurile mele, am plâns și am plecat spre casă. La câteva zile, soțul meu a primit o ofertă de muncă foarte bună, iar nu prea mult timp mie mi-a crescut leafa. Dacă nu a fost ajutor divin, atunci ce a fost”, a spus și Paula Alexandru, o altă ieșeancă pentru care Sfânta Parascheva este sprijin.
Așa cum Sfânta Parascheva continuă să lumineze viețile celor în suferință prin minunile sale, credința în puterea sa sacră crește, aducând oamenilor nu doar alinare, ci și un sens mai profund al conexiunii și al compasiunii umane.
Minunile Sfintei Parascheva, prezentate de „Noul Gură de Aur”
Despre minunile sale a scris și Sfântul Nicolae Velimirovici, supranumit și „Noul Gură de Aur”. Născut într-un sat din Serbia, el este una dintre vocile respectate ale ortodoxiei. A militat pentru unitatea sârbilor, a pătimit în lagărul de la Dachau, iar după al doilea război a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a predat în câteva seminarii ortodoxe. Tot peste ocean a adunat și multe mărturii despre minunile Sfintei Parascheva. „S-au scris cărţi despre minunile Sfintei Parascheva şi nimeni dintre muritori nu le-ar putea enumera şi reda în scris. Dar eu voi menţiona aici două sau trei minuni care s-au petrecut în vremea noastră. În Cetatea Belgradului există biserica Sfintei Parascheva (Sfânta Vineri), în care cândva s-a aflat chivotul cu trupul ei. Trupul a fost strămutat în România, dar a rămas biserica şi izvorul Apei sfinte în biserică. În fiecare vineri, acolo se adună belgrădenii şi se aduc bolnavii pentru vindecarea cu ajutorul acelei Ape sfinte. Într-o vineri am văzut acolo în faţa bisericii o evreică din Panciova. Multe femei stăteau în juru-i şi o întrebau. Şi ea povestea cum orbise de tot, cum medicii nu au putut-o ajuta de fel; şi la sfatul unei creştine din vecini, a fost adusă la biserica Sfintei Parascheva. De îndată ce s-a spălat cu Apă sfântă, a început să zărească puţin. După trei vineri, a redobândit vederea complet. Când am văzut-o eu, ochii îi erau deschişi, doar la marginea albului din ochi se vedeau rotocoale roşii subţiri. Atunci a spus ea de faţă cu toţi: Eu am făgăduit Sfintei Parascheva că mă voi boteza imediat ce mă voi însănătoşi de tot, şi am s-o fac zilele acestea”, a scris Sfântul Nicolae Velimirovici. Tot învățatul sârb a mai amintit și că Sinaxarul Grecesc face pomenire de minunatul ajutor al Sfintei Parascheva care s-a arătat în Insula Chios, la anul 1442. Un ieromonah pe nume Ambrozie tocmai săvârşea slujba vecerniei în Biserica Sfintei Parascheva. În lăcaș nu mai era nimeni afară de el. Către sfârşitul vecerniei s-a pornit o furtună cumplită, cu vuiet mare, şi toată noaptea a căzut puhoi de ape. Ambrozie nu mai putea ieşi din biserică. Gândind că toată insula va fi potopită de ape şi toţi oamenii de pe ea vor pieri, el a început să se roage Sfintei Parascheva să izbăvească locul acela şi să îmblânzească dreapta mânie a lui Dumnezeu. În zori, Ambrozie a fost doborât de somn. Atunci i s-a părut că acoperişul bisericii s-a făcut nevăzut, un nor de lumină s-a arătat întru înălţimi, iar în el stătea o femeie cu înfăţişare aleasă rugându-se lui Dumnezeu. După ce a săvârșit rugăciunea, ea a zis către preot: „Ambrozie, nu te înfricoșa, pământul tău strămoșesc a fost izbăvit!” – si ploaia s-a oprit indata. De atunci, în fiecare an, Sfânta Parascheva este prăznuită cu mare alai în Insula Chios.
Minunile ei arată devotamentul și credința profundă a credincioșilor, care consideră că Sfânta Parascheva intervine în mod miraculos în viețile lor, aducând alinare și speranță în momente de disperare. Aceste relatări, precum și multe altele, contribuie la popularitatea continuă a Sfintei Parascheva, în special în România, unde sute de mii de pelerini se adună în fiecare an la Iași pentru a o venera pe 14 octombrie, ziua sărbătoririi ei.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau