Lumină în întuneric. Minunile Sfintei Parascheva

sf parascheva

Dimensiune font:

| 12-10-2023 08:48

 Venerată în toată ortodoxia, Sfânta Parascehav este cunoscută pentru numeroasele minuni pe care le-făcut de-a lungul timpului  * acestea includ vindecări miraculoase și intervenții divine care au ajutat oamenii în timpuri de nevoie

Într-o lume în care suferința și disperarea par să preia controlul, există un licăr de speranță care se manifestă prin minunile Sfintei Parascheva. Adorată de milioane de credincioși, Sfânta își întinde mâna protectoare asupra celor aflați în nevoie, aducând alinare și lumină în întunericul vieții lor.

De-a lungul secolelor, numeroase mărturii ale minunilor realizate de Sfânta Parascheva au adunat credincioși în jurul ei, creând un val de speranță și credință care traversează granițele. În fiecare an, pelerinii își fac drum către Iași, locul unde se află moaștele Sfintei, în căutarea vindecării și a mângâierii spirituale.

Pe măsură ce intri în atmosfera încărcată de devoțiune, poți să simți cum speranța înflorește în inimile oamenilor. Unii vin cu dorința arzătoare de alinare a suferințelor, alții î   n căutarea luminii divine care să le ghideze pașii în viată.

Atmosfera din jurul raclei este una de reculegere și speranță. Fiecare credincios își găsește alinarea în propria sa poveste de credință și îndurare divină. În fiecare rugăciune se ascunde o poveste de viață, o mărturie a credinței neclintite în minunile Sfintei.

„Vin la Sfântă de când eram studentă. M-am căsătorit devreme, credeam că va fi dragostea vieții mele. Din păcate, a fost un coșmar. Am divorțat după un an, răstimp în care am suferit mult. Mă umilea, eram un nimic pentru el. La ceva devreme de la despărțire am venit la Mitropolie și m-am rugat la icoana Sfintei. Mi-am plâns acolo toate necazurile și am plecat. La ceva vreme mi-am cunoscut actualul soț cu care avem o fiică de 24 de ani. Este absolventă de Medicină. Sfânta m-a ascultat și m-a ajutat să-mi refac viața, a spus Alina Gheorghe, o ieșeancă pentru care care minunile există.

De fapt, fiecare dintre noi a trăit miracole, iar cei care susțin contrariul probabil că nu le-au dat atenția cuvenită. „În urmă cu mult timp, pe când eram la începutul carierei, o duceam foarte greu cu banii. Și eu, și soțul aveam salarii foarte mici, abia ne descurcam. Nevoi multe, bani puțini... Într-o seară, în drum spre casă, m-am oprit la Mitropolie și m-am rugat la icoana Sfintei. I-am spus toate ofurile mele, am plâns și am plecat spre casă. La câteva zile, soțul meu a primit o ofertă de muncă foarte bună, iar nu prea mult timp mie mi-a crescut leafa. Dacă nu a fost ajutor divin, atunci ce a fost, a spus și Paula Alexandru, o altă ieșeancă pentru care Sfânta Parascheva este sprijin.

Așa cum Sfânta Parascheva continuă să lumineze viețile celor în suferință prin minunile sale, credința în puterea sa sacră crește, aducând oamenilor nu doar alinare, ci și un sens mai profund al conexiunii și al compasiunii umane.

Minunile Sfintei Parascheva, prezentate de „Noul Gură de Aur

Despre minunile sale a scris și Sfântul Nicolae Velimirovici, supranumit și „Noul Gură de Aur. Născut într-un sat din Serbia, el este una dintre vocile respectate ale ortodoxiei. A militat pentru unitatea sârbilor, a pătimit în lagărul de la Dachau, iar după al doilea război a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a predat în câteva seminarii ortodoxe. Tot peste ocean a adunat și multe mărturii despre minunile Sfintei Parascheva. S-au scris cărţi despre minunile Sfintei Parascheva şi nimeni dintre muritori nu le-ar putea enumera şi reda în scris. Dar eu voi menţiona aici două sau trei minuni care s-au petrecut în vremea noastră. În Cetatea Belgradului există biserica Sfintei Parascheva (Sfânta Vineri), în care cândva s-a aflat chivotul cu trupul ei. Trupul a fost strămutat în România, dar a rămas biserica şi izvorul Apei sfinte în biserică. În fiecare vineri, acolo se adună belgrădenii şi se aduc bolnavii pentru vindecarea cu ajutorul acelei Ape sfinte. Într-o vineri am văzut acolo în faţa bisericii o evreică din Panciova. Multe femei stăteau în juru-i şi o întrebau. Şi ea povestea cum orbise de tot, cum medicii nu au putut-o ajuta de fel; şi la sfatul unei creştine din vecini, a fost adusă la biserica Sfintei Parascheva. De îndată ce s-a spălat cu Apă sfântă, a început să zărească puţin. După trei vineri, a redobândit vederea complet. Când am văzut-o eu, ochii îi erau deschişi, doar la marginea albului din ochi se vedeau rotocoale roşii subţiri. Atunci a spus ea de faţă cu toţi: Eu am făgăduit Sfintei Parascheva că mă voi boteza imediat ce mă voi însănătoşi de tot, şi am s-o fac zilele acestea, a scris Sfântul Nicolae Velimirovici. Tot învățatul sârb a mai amintit și că Sinaxarul Grecesc face pomenire de minunatul ajutor al Sfintei Parascheva care s-a arătat în Insula Chios, la anul 1442. Un ieromonah pe nume Ambrozie tocmai săvârşea slujba vecerniei în Biserica Sfintei Parascheva. În lăcaș nu mai era nimeni afară de el. Către sfârşitul vecerniei s-a pornit o furtună cumplită, cu vuiet mare, şi toată noaptea a căzut puhoi de ape. Ambrozie nu mai putea ieşi din biserică. Gândind că toată insula va fi potopită de ape şi toţi oamenii de pe ea vor pieri, el a început să se roage Sfintei Parascheva să izbăvească locul acela şi să îmblânzească dreapta mânie a lui Dumnezeu. În zori, Ambrozie a fost doborât de somn. Atunci i s-a părut că acoperişul bisericii s-a făcut nevăzut, un nor de lumină s-a arătat întru înălţimi, iar în el stătea o femeie cu înfăţişare aleasă rugându-se lui Dumnezeu. După ce a săvârșit rugăciunea, ea a zis către preot: „Ambrozie, nu te înfricoșa, pământul tău strămoșesc a fost izbăvit!” – si ploaia s-a oprit indata. De atunci, în fiecare an, Sfânta Parascheva este prăznuită cu mare alai în Insula Chios.

Minunile ei arată devotamentul și credința profundă a credincioșilor, care consideră că Sfânta Parascheva intervine în mod miraculos în viețile lor, aducând alinare și speranță în momente de disperare. Aceste relatări, precum și multe altele, contribuie la popularitatea continuă a Sfintei Parascheva, în special în România, unde sute de mii de pelerini se adună în fiecare an la Iași pentru a o venera pe 14 octombrie, ziua sărbătoririi ei.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Centru de recuperare de tip ambulatoriu destinat persoanelor cu afecțiuni neuromotorii
03/05/2024 08:30

Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) a depus spre finantare către Guvernul Romaniei un proiect in valoare de 3.376.214,68 lei fără TVA privind infiintarea unui centru de ...

Numărul salariaților din județul Iași, în creștere
03/05/2024 08:22

Efectivul de salariati din judetul Iasi la data de 1 martie 2024 a fost de 195.146 de persoane, in crestere cu 3.352 de persoane (+1,7%) fată de luna corespunzătoare din anul 2023 si in crestere cu 665 de per ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 07:56

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 07:49

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

  Clădirea în care își desfășoară activitatea DGASPC va deveni autonomă energetic!
03/05/2024 07:45

Clădirea in care isi desfăsoară activitatea Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) va deveni autonomă din punct de vedere energetic odată cu implementarea unui proiect ca ...

Accidentul mortal de la Frumoasa - Suceava, învăluit în mister
03/05/2024 07:44

Pe 1 mai, in jurul orei 06:20, Politia Municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la faptul că pe drumul judetean care face legătura intre localitătile Moara si Frumoasa se afla o persoană decedată. ...

Lumină de la Ierusalim și concurs de ciocnit ouă, de Paște, la Suceava
03/05/2024 07:43

Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, le-a transmis celor ce vin in Bucovina invitatia de a participa duminică, 5 mai, in prima zi de Pasti, la traditionalele concerte organizate in perio ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 07:41

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei