Memorandum privind înființarea Parcului Natural „Codrii Iașului”
Dimensiune font:
Asociația „Codrii Iașilor” propune candidaților la alegerile locale din 9 iunie semnarea unui memorandum privind susţinerea propunerii de desemnare a pădurii Bârnova drept Parc Natural, primul de acest fel din Moldova extra-carpatică.
Într-o scrisoare deschisă adresată candidaţilor la alegerile locale şi europarlamentare din judeţul Iaşi, membrii asociației le cer acestora să trimită răspunsul privind semnarea memorandumului până joi, 6 iunie, urmând ca o zi mai târziu decizia să fie adusă la cunoştinţa alegătorilor. „Am ajuns într-un moment important în care, datorită specialiștilor, avem deja studiul științific, piatra de temelie pentru desemnarea unei noi arii protejate, cerință a OUG57/2007, aproape definitivat. Din acest punct, documentația teritorial-administrativă devine următoarea prioritate și vom avea nevoie atât de sprijin administrativ de la autorități, cât și de sprijin politic de la aleșii ieșenilor. Este momentul potrivit pentru ca aceștia să se unească în spatele unei inițiative de care vor beneficia toți locuitorii județului nostru”, declară președintele Asociației „Codrii Iașilor”, Mihai Diac. După cum afirmă acesta, petiția pentru desemnarea Parcului Natural „Codrii Iașilor” are în acest moment peste 35.000 de semnături, iar numărul celor care doresc să se alinieze acestui demers este în continuă creştere. „Memorandumul arată că propunerea este una echilibrată, care are în vedere atât nevoile locuitorilor din oraș pentru recreere si conectare la natură, cât și ale celor din comunele pe suprafața cărora este propusă desemnarea Parcului Natural, prin păstrarea accesului la resurse (lemn, păsuni etc.). Parcul creează chiar o oportunitate pentru un flux monetar dinspre zonele urbane către cele rurale limitrofe prin ecoturism, echilibrând dezvoltarea în județ. Mai mult, memorandumul explică si că desemnarea ar permite o mai bună protejare si valorificarea patrimoniului cultural, si poate creste valorificarea turistică al întregului județ”, susțin inițiatorii propunerii.
Viitorul Parc Natural al Iaşului, administrat de autorităţi şi de societatea civilă
„Faptul că Parcul Natural ar avea o administrație dedicată, care include mai mulți actori interesați (UAT-uri, proprietari, societate civilă) ar facilita menținerea unui echilibru mai bun între rolul de protecție al pădurii și cel de producție. Asociația își asumă prin memorandumul propus continuarea demersurilor, dar solicită angajarea candidaților și oamenilor politici în a-l sprijini teritorial-administrativ, atât din perspectiva rolurilor actuale cât și a celor pentru care candidează, prin parteneriate inter-instituționale, cât și prin asumarea unui calendar de lucru cu ședințe lunare. Așa cum Marșul Pentru Pădurile Iașului a fost un demers apolitic, memorandumul solicită actorilor politici să colaboreze dincolo de granițele partidelor pentru acest obiectiv comun”, afirmă președintele Asociației „Codrii Iașului”.
Demersul pentru desemnarea Parcului Natural „Codrii Iașilor” nu este unul izolat, susține Mihai Diac, dând ca exemplu Bucureștiul, unde Platforma Civică „Împreună Pentru Centura Verde”, fondată de Alex Găvan, din care Asociația „Codrii Iașilor” face parte, militează pentru protecția pădurile din județul Ilfov, inițiativa având susținerea președinților principalelor partide, inclusiv a premierului Marcel Ciolacu. „Rămâne de văzut dacă sucursalele locale vor arăta aceeași unitate și acționa pentru a oferi locuitorilor celei de-a doua aglomerări urbane din țară, din primul județ care a ajuns la 1 milion de locuitori, dreptul la natură”, a afirmat, în încheiere, președintele Asociației „Codrii Iașilor”. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau