Micii artiștiști de la Colegiul „Octav Băncilă”, stagiu de formare profesională în Cipru!

cnob1
cnob2
cnob3
cnob4

Dimensiune font:

| 04-06-2024 07:46

 * cunoștințele și abilitățile dobândite sau dezvoltate în timpul stagiului au fost recunoscute la nivel european prin documentul Europass Mobility, un element de referință în CV-ul fiecărui elev

Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași beneficiază de finanțarea Comisiei Europene pentru formarea profesională a elevilor din ciclul liceal, clasele de arte vizuale, în cadrul Acreditării ERASMUS + aprobate în 2023. În primul an de proiect, 23 de elevi de la clasele de arte plastice, arhitectură și design au luat parte, timp de trei săptămâni (9-30 mai 2024), la activitățile desfășurate în două firme din localitatea Paphos, Cipru. Elevii au fost însoțiți de trei cadre didactice ale colegiului: prof. Sabie Ovidiu-Adrian, profesor de arte vizuale/plastice, prof. Cristescu Dumitru, profesor de arte vizuale/design și inspector de specialitate I.S.J. Iași și prof. Tudor Doina, prof. de arte vizuale/plastice. În timpul mobilității, elevii și-au dezvoltat atât competențe profesionale pe cele două axe de formare ale proiectului - artă ecologică și artă digitală, cât și alte competențe transversale, necesare unei integrări eficiente pe piața artistică a muncii. „A fost un schimb frumos de experiențe practice, în care elevii de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași au demonstrat inspirație și creativitate în lucrările realizate. Am vizitat locuri în care istoria și mitologia greacă au lăsat urme culturale serioase în evoluția societăților europene. Locuri frumoase pline de culoarea florilor, de soare și de albastrul inegalabil al mării care îmbrățișează această insula minunată. Mulțumim gazdelor pentru această organizare  deosebită”, a mărturisit prof.Dumitru Cristescu.

Doamna prof. Doina Tudor consideră că întotdeauna o experiență nouă incită creativitatea, iar Cipru a adus în viața elevilor implicați în proiectul Erasmus nu doar noutate profesională, ci și culturală: „Toată documentarea, experiența de care am beneficiat au fost de bună calitate, ne-au îmbogățit cultural, estetic, informativ. Elevii s-au implicat cu seriozitate și entuziasm în activitățile care li s-au propus, s-au străduit să  lucreze  creativ  și calitativ, în funcție de tematică și materiale. A fost o experiență frumoasa, interesantă și unică.” Elevii au scris diferite testimoniale care pot fi accesate pe siteul proiectului.

Dintre acestea, amintim ceea ce a afirmat eleva Maya-Karina Diaconu, clasa a XI-a F, care a evidențiat nu doar impactul profesional, ci și pe cel personal, manifestat ca urmare a participării la mobilitate: „Experiența ERASMUS+ VET din Paphos, Cipru a fost nu doar un prilej de a mă dezvolta pe plan profesional, dar și personal, întrucât a fost o lecție de viață foarte importantă. Am învățat sa fiu mai tolerantă, să lucrez mai bine în echipă, să nu mă dau bătută atunci când întâmpin obstacole. Mi-am făcut prieteni noi, cu care am deja numeroase momente frumoase petrecute împreună, de care ne amintim deja cu drag și cu o ușoară senzație de nostalgie. Recomand tuturor o astfel de experiență”.

Prof. Ovidiu-Adrian Sabie a evidențiat atât impactul imediat, cât și cel pe termen lung pe care îl deschide formarea profesională a elevilor în firme din două domenii de actualitate în contextul actual - cel digital, respectiv ecologic: „Având în vedere ultimele directive la nivel european/internațional, grija față de mediu a devenit o prioritate. A folosi materiale din natură și a recicla pentru a crea artă înseamnă a împleti nevoile societății actuale cu nevoia ființei de frumos/estetic. Elevii noștri, ca viitori artiști, trebuie să descopere potențialul artistic camuflat în tot ceea ce ne înconjoară, apoi să îl valorifice creativ pentru a apropia, prin artă, oamenii de natură. Digitalizarea a devenit, mai ales după perioada 2020-2021, parte a vieții cotidiene și o modalitate prin oamenii din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii se conectează cu ușurință. De aceea este important ca și în domeniul artistic, această componentă a contemporaneității să fie integrată creativ, astfel încât ceea ce creează cu ajutorul diferitelor programe sau al inteligenței artificiale un artist să încânte privirea și să miște sufletul publicului larg”.

Monitorizarea mobilității din Cipru s-a desfășurat permanent, prin diferite modalități, atât de către direcțiunea colegiului, reprezentată de prof. Dan-Florin Partene, cât și de coordonatorul acreditării, prof.dr. Mihaela Chiribău-Albu, care ne-a confirmat ceea ce au mărturisit și beneficiarii direcți: „Chestionarele online aplicate elevilor în timpul stagiului de practică, discuțiile avute cu profesorii și elevii implicați direct, cu organizațiile de primire și de practică, cu tutorii și mentorul desemnat au indicat clar că mobilitatea și-a atins obiectivele. Competențele, cunoștințele și abilitățile dobândite sau dezvoltate în timpul stagiului au fost recunoscute la nivel european prin documentul Europass Mobility, un element de referință în CV-ul fiecărui elev. Urmează să valorificăm această experiență printr-o serie de ateliere de lucru și alte activități în care vom implica atât elevi din instituție care nu au participat la mobilitate, cât și elevi din alte instituții școlare. În plus, vom încuraja elevii care au beneficiat direct de participarea la o mobilitate Erasmus+ să valorifice experința lor prin crearea unor obiecte artistice pe care să le dăruiască comunității locale în diferite forme: expoziții, tombole sau prin participarea la concursuri de profil”. Adina MARCU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
19/11/2024 23:40

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
19/11/2024 23:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei