Micii artiștiști de la Colegiul „Octav Băncilă”, stagiu de formare profesională în Cipru!
Dimensiune font:
* cunoștințele și abilitățile dobândite sau dezvoltate în timpul stagiului au fost recunoscute la nivel european prin documentul Europass Mobility, un element de referință în CV-ul fiecărui elev
Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași beneficiază de finanțarea Comisiei Europene pentru formarea profesională a elevilor din ciclul liceal, clasele de arte vizuale, în cadrul Acreditării ERASMUS + aprobate în 2023. În primul an de proiect, 23 de elevi de la clasele de arte plastice, arhitectură și design au luat parte, timp de trei săptămâni (9-30 mai 2024), la activitățile desfășurate în două firme din localitatea Paphos, Cipru. Elevii au fost însoțiți de trei cadre didactice ale colegiului: prof. Sabie Ovidiu-Adrian, profesor de arte vizuale/plastice, prof. Cristescu Dumitru, profesor de arte vizuale/design și inspector de specialitate I.S.J. Iași și prof. Tudor Doina, prof. de arte vizuale/plastice. În timpul mobilității, elevii și-au dezvoltat atât competențe profesionale pe cele două axe de formare ale proiectului - artă ecologică și artă digitală, cât și alte competențe transversale, necesare unei integrări eficiente pe piața artistică a muncii. „A fost un schimb frumos de experiențe practice, în care elevii de la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași au demonstrat inspirație și creativitate în lucrările realizate. Am vizitat locuri în care istoria și mitologia greacă au lăsat urme culturale serioase în evoluția societăților europene. Locuri frumoase pline de culoarea florilor, de soare și de albastrul inegalabil al mării care îmbrățișează această insula minunată. Mulțumim gazdelor pentru această organizare deosebită”, a mărturisit prof.Dumitru Cristescu.
Doamna prof. Doina Tudor consideră că întotdeauna o experiență nouă incită creativitatea, iar Cipru a adus în viața elevilor implicați în proiectul Erasmus nu doar noutate profesională, ci și culturală: „Toată documentarea, experiența de care am beneficiat au fost de bună calitate, ne-au îmbogățit cultural, estetic, informativ. Elevii s-au implicat cu seriozitate și entuziasm în activitățile care li s-au propus, s-au străduit să lucreze creativ și calitativ, în funcție de tematică și materiale. A fost o experiență frumoasa, interesantă și unică.” Elevii au scris diferite testimoniale care pot fi accesate pe siteul proiectului.
Dintre acestea, amintim ceea ce a afirmat eleva Maya-Karina Diaconu, clasa a XI-a F, care a evidențiat nu doar impactul profesional, ci și pe cel personal, manifestat ca urmare a participării la mobilitate: „Experiența ERASMUS+ VET din Paphos, Cipru a fost nu doar un prilej de a mă dezvolta pe plan profesional, dar și personal, întrucât a fost o lecție de viață foarte importantă. Am învățat sa fiu mai tolerantă, să lucrez mai bine în echipă, să nu mă dau bătută atunci când întâmpin obstacole. Mi-am făcut prieteni noi, cu care am deja numeroase momente frumoase petrecute împreună, de care ne amintim deja cu drag și cu o ușoară senzație de nostalgie. Recomand tuturor o astfel de experiență”.
Prof. Ovidiu-Adrian Sabie a evidențiat atât impactul imediat, cât și cel pe termen lung pe care îl deschide formarea profesională a elevilor în firme din două domenii de actualitate în contextul actual - cel digital, respectiv ecologic: „Având în vedere ultimele directive la nivel european/internațional, grija față de mediu a devenit o prioritate. A folosi materiale din natură și a recicla pentru a crea artă înseamnă a împleti nevoile societății actuale cu nevoia ființei de frumos/estetic. Elevii noștri, ca viitori artiști, trebuie să descopere potențialul artistic camuflat în tot ceea ce ne înconjoară, apoi să îl valorifice creativ pentru a apropia, prin artă, oamenii de natură. Digitalizarea a devenit, mai ales după perioada 2020-2021, parte a vieții cotidiene și o modalitate prin oamenii din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii se conectează cu ușurință. De aceea este important ca și în domeniul artistic, această componentă a contemporaneității să fie integrată creativ, astfel încât ceea ce creează cu ajutorul diferitelor programe sau al inteligenței artificiale un artist să încânte privirea și să miște sufletul publicului larg”.
Monitorizarea mobilității din Cipru s-a desfășurat permanent, prin diferite modalități, atât de către direcțiunea colegiului, reprezentată de prof. Dan-Florin Partene, cât și de coordonatorul acreditării, prof.dr. Mihaela Chiribău-Albu, care ne-a confirmat ceea ce au mărturisit și beneficiarii direcți: „Chestionarele online aplicate elevilor în timpul stagiului de practică, discuțiile avute cu profesorii și elevii implicați direct, cu organizațiile de primire și de practică, cu tutorii și mentorul desemnat au indicat clar că mobilitatea și-a atins obiectivele. Competențele, cunoștințele și abilitățile dobândite sau dezvoltate în timpul stagiului au fost recunoscute la nivel european prin documentul Europass Mobility, un element de referință în CV-ul fiecărui elev. Urmează să valorificăm această experiență printr-o serie de ateliere de lucru și alte activități în care vom implica atât elevi din instituție care nu au participat la mobilitate, cât și elevi din alte instituții școlare. În plus, vom încuraja elevii care au beneficiat direct de participarea la o mobilitate Erasmus+ să valorifice experința lor prin crearea unor obiecte artistice pe care să le dăruiască comunității locale în diferite forme: expoziții, tombole sau prin participarea la concursuri de profil”. Adina MARCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau