Mii de imigranţi vin anual la muncă, în Moldova
Dimensiune font:
* anul trecut, aproape 3.000 străini şi-au stabilit reşedinţa în judeţul Iaşi * cei mai mulţi sunt din Turcia, Moldova, Nepal, Sri Lanka şi Bangladesh şi au venit aici pentru a munci * în 2021, 6.654 străini au solicitat permise de şedere în Iaşi, Vaslui, Neamţ şi Bacău * 589 cetăţeni occidentali, în majoritate din Italia, Germania şi Spania şi-au ales Iaşul drept domiciliu, iar 13 străini, aflaţi în situaţii ilegale, au fost expulzaţi
Conform centralizatorului întocmit de Serviciul pentru Imigrări Iaşi, în cursul anului 2021, pe raza judeţului, au fost aprobate 2.971 cereri de şedere şi rezidenţă. Cele mai multe, 2.366, au venit din partea cetăţenilor din Turcia, Moldova, Nepal, Sri Lanka şi Bangladesh, dar au existat şi 589 cetăţeni occidentali care au preferat să se stabilească în Iaşi. Cei mai mulţi provin din Italia, Germania şi Spania.
Deşi principalele scopuri declarate au fost angajarea în muncă şi reîntregirea familiei, agenţii economici au depus numai 1.686 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă. 1.381 au fost soluţionate pozitiv, s-au respins 149 cereri, iar 156 sunt încă în aşteptare.
Tot în cursul anului trecut, Serviciul pentru Imigrări Iaşi a eliberat 16 cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţeni ai Uniunii Europene. Practic, am asistat la o triplare a numărului de imigranţi care s-au angajat la firmele ieşene. În 2020 au fost doar 486.
Cât priveşte imigraţia şi şederea ilegală, la Iaşi nu se poate vorbi de un fenomen, sunt doar cazuri izolate. Astfel, în cursul celor 24 acţiuni organizate de autorităţi, au fost depistaţi doar 17 străini în situaţii ilegale, 13 fiind expulzaţi. În celelalte patru cazuri este interzisă returnarea.
La Vaslui, doi muntenegreni şi doi belaruşi şi-au găsit fericirea. Chinezii şi nepalezii au venit la muncă
Deşi mai mic şi mai puţin atractiv din punct de vedere al ofertei de muncă, judeţul Vaslui n-a dus nici el lipsă de imigranţi. Au fost eliberate 607 permise de şedere, dintre care 135 pentru cetăţeni ai Uniunii Europene. Totodată, au fost emise 752 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi. E vorba de indivizi veniţi din Moldova, Turcia, China, Irak, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka şi Nepal. Doi muntenegreni şi doi belaruşi au solicitat rezidenţa în judeţ pentru că s-au căsătorit cu vasluience.
În cele 44 acţiuni şi controale, cei de la Imigrări au depistat 33 străini în situaţii ilegale, împotriva a 17 dintre aceştia s-au emis decizii de returnare, cinci primind interdicţia de a mai intra în România pentru perioade cuprinse între şase luni şi 5 ani. Pentru 14 imigranţi clandestini, veştile au fost excelente, ei fiind puşi în legalitate.
Elveţienilor începe să la placă în Bacău
La Serviciul Imigrări al judeţului Bacău au fost înregistrate, în cursul anului 2021, 1.818 solicitări de permise de şedere. 900 dintre acestea au fost însoţite de cereri de eliberare a avizului de angajare. Ca şi la Vaslui ori Iaşi, cei mai mulţi imigranţi care au venit să lucreze provin din Moldova, Turcia, China, Siria, Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh şi Nepal.
Bacău s-a dovedit un judeţ atractiv şi pentru cetăţenii occidentali. 684 persoane din Italia, Germania, Grecia şi Elveţia au depus cereri pentru obţinerea rezidenţei. Principalul scop declarat a fost reîntregirea familiei.
Ca urmare a aprobării dreptului de şedere, au fost emise 536 permise de şedere temporară, 44 permise de şedere pe termen lung pentru cetăţeni din state terţe şi eliberate 183 de certificate de înregistrare şi cărţi de rezidenţă permanentă pentru cetăţeni ai Uniunii Europene.
În ce priveşte imigraţia ilegală, nici aici nu se poate vorbi de un fenomen. În cele 22 acţiuni au fost depistaţi doar 22 străini în şedere ilegală.
40% dintre străinii stabiliţi în judeţul Neamţ au venit din Uniunea Europeană
Conform bilanţului întocmit de Biroul pentru Imigrări al Judeţului Neamţ, în 2021 s-au rezolvat vizele de şedere pentru 1.258 persoane. 40% dintre străinii ce s-au stabilit aici provin din Uniunea Europeană. La muncă au venit 792 persoane, dintre care 21 din ţările occidentale. Ceilalţi au sosit din Moldova, Turcia, China, Siria, Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh şi Nepal.
În 2021, pe raza judeţului Neamţ, au fost depistaţi 18 străini în situaţii ilegale şi s-au emis nouă decizii de returnare. De asemenea, au fost emise 792 de avize de angajare/detaşare pentru lucrători permanenţi/detaşaţi şi au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 68.000 de lei.
De remarcat e că localnicii au depus 24 invitaţii pentru străini din state cu potenţial migrator, doar una singură fiind respinsă. A fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 546 de permise pentru şedere temporară şi pe termen lung. Au fost eliberate 108 certificate de înregistrare şi cărţi de rezidenţă permanentă.
La Centrul Centrul Regional de la Rădăuţi, 1.334 solicitanţi de azil
Competenţa teritorială a Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil Rădăuţi se întinde pe raza a patru judeţe. Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ. În cursul anului trecut, aici au fost înregistrare 1.334 cereri de azil, fiind soluţionate 1.242 dintre ele. În 148 de cazuri a fost acordată o formă de protecţie din partea statului român, iar 189 persoane au fost incluse în programele de integrare. 595 azilanţi au fost cazaţi în cadrul C.R.P.C.S.A. Rădăuţi. Cei mai mulţi provin din Afganistan, Siria, Irak şi Bangladesh.
Cei de la Rădăuţi dau asigurări că s-a respectat accesul neîngrădit la procedura de azil şi respectat principiul nereturnării, iar toate persoanele care au primit protecţie internaţională, precum şi solicitanţii de azil au beneficiat de documente de identitate şi, după caz, de documente de călătorie.
Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanţii de protecţie internaţională, au fost transmise 91 cereri către alte state membre UE. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau