Ministrul Transporturilor, în vizită pe şantierul A7 din judeţul Iaşi

1santier

Dimensiune font:

| 03-06-2024 21:06

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vizitat, luni, şantierul din zona municipiului Paşcani, curios să vadă cum evoluează lucrările la turbionul care face legătura dintre autostrada A7 şi A8 * ministrul se declară optimist atunci când vine vorba de finalizarea lucrărilor și spune că până la sfârşitul lui 2025 vom merge pe autostradă de la Paşcani la Bucureşti

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, însoțit de directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, și de directorul general al firmei Spedition UMB (constructoril desemnat) , Dorinel Umbrărescu, a efectuat luni o vizită de lucru pe șantierul Autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei),  pentru a vedea la fața locului stadiul lucrărilor la lotul 3 Mircești - Pașcani, parte a secțiunii Bacău – Pașcani a autostrăzii.

Cu acest prilej, în dreptul turbionului care este amenajat în apropiere de Pașcani, ministrul a discutat cu dirigintele de șantier și echipele de muncitori, declarându-se mulțumit de stadiul actual al lucrărilor. „Am constatat o mobilizare bună pe șantierele Autostrăzii Bacău - Pașcani, parte a Autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei). În ciuda problemelor cauzate de condițiile meteorologice, stadiile fizice ale lucrărilor sunt destul de avansate raportat la termenii contractuali. Sunt stadii fizice cuprinse între 25% și 28%, dar sunt și sectoare, cum este pe Lotul 1 (Săucești-Trifești - n.r.) unde nodul rutier de la Săucești a ajuns la un procent de realizare de 35%... Am văzut tot traseul autostrăzii, începută, mă refer la faza de execuţie, în urmă cu un an şi un pic. Să ştiţi că rămân optimist în ceea ce am spus, în sensul că cele şase noduri şi jumătate ce am spus că vor fi finalizate anul acesta, vor fi finalizate. Contractual, cred că ar fi trebuit să fie patru dintre ele: două între Ploieşti - Buzău şi încă două între Buzău și Focşani. Vor fi terminate şase şi jumătate. Jumătatea e acea legătură de la Adjud care va fi folosită pe post de centură şi va ajuta foarte mult la trafic. Celelalte şase şi jumătate, fiindcă vorbim de 13 loturi din A7, vor fi finalizate anul viitor. La sfârşitul anului viitor se va circula de aici, de la Paşcani până la Bucureşti, pe autostradă”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.  

În ceea ce privește nodul rutier care urmează să facă legătura între autostrăzile A7 (Autostrada Moldovei) și A8 (Autostrada Unirii), Sorin Grindeanu s-a arătat optimist că lucrarea va fi finalizată la termen. „Monitorizez îndeaproape și lucrările pe cel de-al treilea lot al Autostrăzii Bacău - Pașcani, respectiv secţiunea Mircești - Pașcani. Astăzi am văzut șantierul nodului turbion din apropierea orașului Pașcani. Stadiul fizic este ceva mai mic, de aproximativ 22%, din motive provocate de condițiile meteorologice. Sunt convins însă că pe măsură ce vremea se îmbunătățește, lucrările vor evolua într-un ritm și mai accelerat”, a afirmat reprezentantul Guvernului.

Potrivit constructorului, în perioada următoare ritmul de lucru se va intensifica şi mai mult, astfel încât stadiul de realizare a Autostrăzii Moldovei să ajungă până la finalul anului la un procent cât mai apropiat de cel stabilit în contract. De altfel, acest lucru a fost întărit şi de directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, care a remarcat mobilizarea superioară a echipelor de muncitori care lucrează la realizarea nodului turbion de lângă Paşcani. „Mobilizarea echipelor de muncitori pe tronsonul Mirceşti-Paşcani a crescut considerabil. Acest nod, unic până acum în România, are un diametru de aproape 2 km şi o lungimne însumată a bretelelor de acces de aproximativ 15 km”, a spus Cristian Pistol, care a adăugat că, în prezent, pe toate loturile de pe Autostrada A7 lucrează peste 600 de muncitori şi mai mult de 330 de utilaje.

Potrivit proiectului tehnic, nodul rutier va fi de tip turbion va include 8 bretele, 12 pasaje și 5 podețe de mici dimensiuni, acesta urmând să acopere o suprafață totală de peste 220 de hectare. Bretelele vor avea o rază cuprinsă între 400 și 600 de metri, cu viteza de proiectare de 80 km/h.

Tronsonul Bacău – Pașcani are o lungime de 77,39 kilometri, fiind împărțit în trei loturi, după cum urmează: lotul 1 Săuceşti (Bacău) – Trifeşti Târg (30,3 km), lotul 2 Trifeşti – Gherăieşti (18,9 km) şi lotul 3 Mirceşti – Paşcani (28 km). Valoarea contractelor pentru cele trei loturi ale tronsonului Bacău – Paşcani se ridică la suma de 4,6 miliarde de lei. În judeţul Iaşi, autostrada A7 va trece prin Paşcani, Mogoşeşti-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Hălăuceşti şi Mirceşti, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 1,8 miliarde de lei.

„În ceea ce priveşte autostrada A8, există unele semne de întrebare”

În ceea ce priveşte Autostrada A8, cea care leagă Estul de Vestul ţării şi de statele occidentale, ministrul Grindeanu spune că este un proiect prioritar care va fi construit din bani europeni, nu şi pe parteneriat public-privat, aşa cum a spus în urmă cu ceva timp şeful său, premierul Maricel Ciolacu. „În ceea ce priveşte autostrada A8, există unele semne de întrebare şi e normal să le aibă unii până la un moment dat. Continuăm să facem ce m-am angajat public şi eu şi alţi colegi de-ai mei, şi ceea ce au spus celor doi Bogdani de faţă aici (Bogdan Cojocaru-candidatul PSD la preşedinţia CJ şi Bogdan Balanişcu-candidatul PSD la Primăria Iaşi - n.r.), şi celorlalţi senatori şi societăţii civile, că A8 rămâne proiect prioritar pentru Ministerul Transporturilor. Autostrada A8 va fi construită din bani europeni, ca să fie cât se poate de clar. Când terminăm o documentaţie o şi scoatem la licitaţie”, a declarat ministrul Grindeanu.

Ministrul a spus că pentru Autostrada A8 există un contract atribuit de la Leghin la Târgu Neamţ. „Mă refer la capătul estic al A8. Este în licitaţie în acest moment Leghin-Pipirig. Se termină documentaţia şi studiile de fezabilitate şi pentru celelalte tronsoane ca să trecem Carpaţii. Asta ca să nu mai fie semne de întrebare şi anumite lucruri să fie puse sub semnul îndoielii. Partea de la Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni, la fel de importantă pentru că face legătura spre Chişinău, studiul de fezabilitate, din ce au spus colegii de la CNIR, se termină pe parcursul acestui an. Deci vom putea până la sfârşitul anului 2025 să scoatem la licitaţie şi această legătură. Eu cred că e o treabă importantă să facem legătura cu Paşcaniul să se poată merge în jos, spre Bucureşti, pe autostradă, şi, binenînţeles, cu A8 peste Carpaţi. A8 se va face din fonduri europene, nu există altă variantă mai sigură decât asta”, a declarat ministrul Transporturilor.

El a exclus posibilitatea ca anumite tronsoane din A8 să fie făcute în parteneriat public privat, însă nu a exclus posibilitatea ca astfel de parteneriate să fie încheiate în cazul altor autostrăzi. „Vom vedea unde vom putea aplica această soluţie. În niciun caz nu va fi aplicată pe autostrada A8 Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş”, a mai spus ministrul Grindeanu.

Ministrul a declarat că se va circula destul de repede pe primul tronson din Autostrada A8, Târgu Neamţ-Leghin. „Constructorul a depus deja proiectul de proiectare. Asta înseamnă că după ce este acceptat şi se acceptă studiul de fezabilitate asta înseamnă că se poate da ordinul de începere a fazei de execuţie. A8 este diferit de A7. A8 este proiectare şi execuţie, A7 este execuţie”, a spus Grindeanu. Laura RADU, Edi MACRI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
19/11/2024 23:40

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Vânzări record în sectorul imobiliar ieșean!
19/11/2024 23:39

* in primele zece luni din 2024, Iasul a bătut toate recordurile tranzactiilor imobiliare din ultimele decenii * au fost vandute 23.526 imobile, dintre care 8.145 apartamente, domeniu in care capitala Moldovei ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
19/11/2024 18:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
19/11/2024 18:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la UAIC
19/11/2024 18:37

Marti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a primit vizita oficială a atasatului cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, Peter Brown, care s-a intalnit cu prof ...

IaȘi Cufărul cu Haine, moda și sustenabilitatea într-o ediție memorabilă la Palatul Culturii
19/11/2024 17:47

Într-o lume in care moda tinde să isi lase o amprentă ecologică grea, Iasul devine un exemplu de responsabilitate prin organizarea celei de-a XII-a editii a „IaSi Cufărul cu Haine”. Pe 24 ...

Femei care schimbă satul. Antreprenoarele ce cultivă vise
19/11/2024 16:49

Pe o vale ascunsă intre dealuri, la Tăcuta, Ioana, o tanără de 35 de ani, a construit un mic imperiu al gastronomiei traditionalei. Crescută intr-o familie unde rolurile erau bine definite – bărbatu ...

Educația sexuală în școli, cheia pentru un viitor informat sau subiect tabu?
19/11/2024 16:41

Clopotelul sună schimbare in scolile din Romania. Subiectul educatiei sexuale in programa scolară a devenit un teren fertil pentru dezbateri, emotii puternice si, uneori, lupte ideologice. Este oare timpul s ...

  Livrat la ușă, revoluția platformelor de livrare și prețul ascuns al comodității
19/11/2024 15:21

Pandemia de COVID-19 a accelerat adoptarea serviciilor de livrare, iar expansiunea lor pare să nu dea semne de incetinire. În Romania, platforme precum Glovo, Bolt Food, Tazz sau Uber Eats au devenit ind ...

De la vise, la joburi cool
19/11/2024 14:44

La Colegiul National „Emil Racovită” din Iasi, atmosfera a fost cu totul specială astăzi. Peste 120 de elevi au lăsat deoparte manualele si timp de oră au fost invitati să participe la o căl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei