Noaptea muzeelor a durat doar câteva ore
Dimensiune font:
* spre deosebire de anii trecuţi, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova şi-au închis uşile mult mai devreme * 7.150 persoane venite din toate colțurile țării au stat la cozi de câteva sute de metri pentr a vizita Palatul Culturii * au fost organizate spectacole literar-muzical-coregrafice, iar vizitatorii au avut parte şi de o surpriză - cu ajutorul tehhologiei, aceștia au vut prilejul de a vedea cum arată emoţiile de pe chipul lor!
Noaptea Muzeelor a deschis uşile celor peste 20 de instituţii de cultură de profil din Iaşi. Au fost 7.150 de persoane care au profitat că intrarea este liberă şi au venit la Palatul Culturii să-l viziteze. Nu a contat că au trebuit să stea la un rând de sute de metri. „Suntem la a XIX-a ediţie a Nopţii Internaţionale a Muzeelor, un eveniment mult aşteptat de publicul ieşean şi nu numai, un eveniment pentru care ne-am pregătit în acest an cu o ofertă bogată. Toate aceste muzee din cadrul Complexului Naţional Moldova din Iaşi au câte ceva de arătat”, a spus Valentina Druțu, managerul interimar al Complexului Muzeal Național Moldova din Iași.
Pe lângă expoziţiile permanente care sunt în cadrul muzeelor de la Palatul Culturii, muzeografii au pregătit şi câteva surprize. „Avem un flash mob pe care l-am organizat împreună cu artiştii, cu studenţii de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, care au fost minunaţi în cadrul acestor momente, momente pe care noi le-am creat gândindu-ne ca vizitatorii care ne calcă pragul în această seară să plece şi cu o amintire frumoasă, să fie o vizită interactivă, o vizită în care nu doar mergi să vizitezi şi vezi expoziţiile din cadrul muzeelor dar pleci cu o amintire. În plus sunt oameni care au venit pentru prima dată la muzeu în această seară. Unii poate nu au avut posibilităţi materiale şi au profitat acum de această ocazie, unii copii sau adulţi care nu au văzut până acum un spectacol de operă sau filarmonică sau nu au văzut în desfăşurare un asemenea eveniment. Cred că este un mare câştig în acest sens, pentru că rolul nostru, al muzeelor, este în primul rând acela de a educa publicul. Şi cum altfel să realizezi acest lucru dacă nu ai o ofertă şi nu faci ca o vizită să fie aproape de cel care este acolo”, a spus Valentina Druţu.
Un aparat special a scanat emoțiile de pe fețele vizitatorilor
Cei care au venit sâmbătă seara la Palat au aşteptat mai bine de o jumătate de oră la un rând de câteva sute de metri pentru a vizita muzeele din incinta instituţiei de cultură. Şi nu au avut motive de care să le pară rău. Au fost organizate spectacole literar-muzical-coregrafic susţinute de elevii de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, cu participarea cvartetului de coarde „Virtuoso String Quartet”, canto clasic, balet şi un moment muzical susţinut la pian.
La Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii vizitatorii veniţi din toate colţurile ţării au aflat cum funcţionează gramofonul bunicii şi multe alte instrumente muzicale de acum vreo sută de ani. „Vin aici în fiecare an. De fiecare dată redescopăr frumuseţea acestor exponate. În seara aceasta sunt expuse obiecte noi pe care nu le-am mai văzut nici măcar pe Internet”, spune o vizitatoare venită din Vaslui.
În sălile muzeelor şi pe holurile Palatului s-au înghesuit foarte mulţi copii. Printre ei şi un grup de elevi din judeţul Vrancea. Au venit la Iaşi pentru a participa la concursul „Ştiu şi aplic”. „Suntem din judeţul Vrancea, de la Străoani, şi am venit la Iaşi să participăm la concursul Ştiu şi aplic. Acum am venit să vizităm Palatul. Am văzut fotografii cu el şi ne-au plăcut. Acum vrem să vedem şi cum e înăuntru. E foarte impresionant şi frumos. Şi muzeele sunt foarte frumoase”, a spus Alex, unul dintre elevi.
De Noaptea Muzeelor, la Palatul Culturii din Iaşi au putut fi vizitate nu doar exponatele Muzeului de Etnografie, Sala Voievozilor, Sala Coandă sau expoziţiile de pictură. Vizitatorii au avut parte şi de o surpriză. Cu ajutorul tehhologiei ei avut prilejul de a vedea cum arată emoţiile de pe chipul lor. „Aparatul ne scanează emoţiile de pe faţă în funcţie de trăsăturile pe care le ai. Am încercat să fac câteva feţe să văd dacă are intuiţia asta. Am observat că dacă zâmbeşti spune că eşti fericit, dacă deschizi puţin gura spune că eşti şocat. Adică în funcţie de trăsăturile feţei îţi arată o trăsătură. Este foarte interesant”, a spus o tânără venită din Vatra Dornei special pentru a vizita muzeele din Iaşi.
Spre deosebire de anii trecuţi, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova şi-au închis uşile mult mai devreme. Cu toate acestea, miile de vizitatori care au reuşit să se strecoare în spaţiile muzeale special amenajate au rămas impresionaţi de frumuseţea lor. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau