O bătrână a murit mistuită de flăcările care i-au cuprins câmpul şi agoniseala
Dimensiune font:
În 2020, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 80 de incendii de vegetație, în 2021 au fost 136 de incendii care au afectat 166 de hectare, iar anul acesta au fost, până acum, 630 de incendii care au afectat 4.300 de hectare
Cadavrul unei femei a fost descoperit întâmplător, după un incendiu de vegetație. Tragedia a avut loc în comuna Miroslava. Alarma a fost dată la serviciul 112 după ce flăcările au cuprins zona de vegetaţie uscată. Cel mai probabil cineva a încercat să dea foc la mirişte însă din cauza căldurii flăcările s-au propagat cu repeziciune.
La faţa locului au fost trimise cinci autospeciale de intervenţie şi stingere, două autocisterne pentru stins incendiul, o autospecială pentru transport personal, o şenilată şi un echipaj de prim ajutor. „Cei 31 de pompieri militari, cărora li s-au alăturat membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă s-au luptat cu flăcările timp de câteva ore. Au fost suplimentate forțele cu două autospeciale de intervenție și stingere. În incendiu a fost descoperită o victimă, femeie în vârstă de aproximativ 72 de ani, era arsă pe mâini, picioare, cap. Era căzută în locul focarului”, spune Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iaşi.
Nici nu au reuşit să stingă bine flăcările de pe câmp, că în scurt timp alarma a sunat din nou. De data aceasta din cauza unui incendiu de vegetaţie uscată în satul Buznea, comuna Ion Neculce. Au intervenit pompierii de la Secția din Târgu Frumos cu două autospeciale de intervenție și stingere. Lor li s-au alăturat şi cei de la SVSU din Paşcani. Incendiul a fost lichidat, însă au ars 2.000 de metri pătraţi de vegetaţie uscată.
La întoarcerea de la incendiu echipajul de pompieri a observat un incendiu de vegetație uscată în localitatea Scobinți. „Echipajul s-a deplasat de urgență la locul incendiului și lucrează pentru localizarea acestuia, ulterior pentru lichidarea incendiului”, a spus Georgică Onofreiasa.
Tragediile nu s-au terminat aici. În cursul după amiezii pompierii au fost chemaţi să mai stingă şi alte incendii. „În majoritatea cauzelor incendiile din spaţiile deschise sunt provocate de focul deschis. Asta înseamnă grătar făcut pe timp de secetă, aruncarea ţigării, fumatul sau curăţarea terenurilor. Terenurile se curăţă numai cu aprobare de la APIA şi secretariatul Gărzii de Mediu, dacă există autorizaţie fitosanitară. Adică, dacă în zona respectivă sunt dăunători foarte mulţi. Este interzisă arderea frunzelor și resturilor vegetale. De asemenea, nu trebuie utilizat focul pe timp de vânt, secetă sau caniculă”, a spus Georgică Onofreiasa.
Cei care nu respectă sau ignoră sfaturile şi recomandările autorităţilor riscă amenzi dure.
În ciuda sancţiunilor pe care le riscă, oamenii din mediul rural ignoră legislaţia. Pompierii spun că asta arată o foarte mare inconştienţă. Transpus în cifre, în 2020, în judeţul Iaşi au fost 80 de incendii, în 2021 au fost 136 de incendii care au afectat 166 de hectare, iar anul acesta au fost, până acum, 630 de incendii care au afectat 4.300 de hectare. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau