O comună ieșeană, în faliment! A acumulat datorii uriașe din cauza unui drum sătesc
Dimensiune font:
Un drum de doar 3 km, făcut cu fonduri europene în urmă cu cinci ani, aduce comuna Dumești în pragul falimentului. Fostul primari și consilierii locali din acea perioadă nu au reușit să voteze în timp util un proiect de Consiliu Local prin care să preia drumul în domeniul public ca mai apoi să obțin avizul de la Ministerul Dezvoltării, așa că acum trebuie să dea banii înapoi. Suma este mult prea mare pentru a putea fi acoperită din bugetul local.
Trei kilometri de drum au băgat acum Primăria Dumești în faliment. 1 milion de euro a primit localitatea, fonduri europene nerambursabile, pentru reabilitarea drumului în 2018. Tot ce avea de făcut Primăria la acel moment era să voteze în Consiliul Local trecerea drumului în domeniul public, după care să obțină un aviz de la Ministerul Dezvoltării. „Ei trebuiau să facă documentaţia, nişte avize. Nu era o simplă hârtie. Era o procedură pe care şi-au asumat că o duc la îndeplinire, cum și alte primarii au făcut același demers. În regiunea Nord-Est este singurul beneficiar care ajunge în executare”, a explicat Anghel Ficu, director AFIR.
Fostul edil a picat, însă, greu la un acord cu Consiliul Local, iar un aviz de la Ministerul Dezvoltării a fost obținut cu două săptămâni întârziere, astfel că Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a cerut banii înapoi, iar instanţa a decis că Primăria Dumeşti este bună de plată. „Ne afectează, dar ce poate să faca actualul primar? Ce să vândă? Ce să facă? Asta ne lipsea”, spune o localnică. „Nu şi-a dat interesul. Şi-au făcut pentru buzunarul lor. Nu le pasă de noi. Nu au atâția bani”, spune un bărbat.
Ar dura fix mandatul noului primar pentru a achita datoria. Noul primar ia în calcul vânzarea de terenuri sau atragerea de investitori în zonă pentru a aduna mai mulți bani la bugetul local.
Și un credit ar putea fi o soluție. „Au întârziat cu 15 zile și nu au dat niște explicații, foștii consilieri și fostul primar. Vor fi bani doar de funcţionare. Vom încerca să găsim soluţii. Acum, instanța de judecată a stabilit că suntem buni de plată, trebuie să recupereze banii de la UAT Dumești. Hotărârea este definitivă, irevocabilă, deci va trebui să găsim soluții. Este o sumă mare, câțiva ani sunt sigur că va fi greu de plătit această sumă, vom încerca să găsim soluții pentru valorificarea anumitor suprafețe, poate găsim anumiți investitori care să ne ajute să creștem un pic bugetul. Noi investiții nu vom putea demara”, spune Gabriel Agavriloaie, primarul comunei Dumești.
În 2023, când cazul a ajuns în instanță, fostul primar promitea că va rezolva situația fără a se ajunge la executare silită. „Caut să fiu optimist. Încerc să fac anumite documentaţii cu care să pot ajunge la anumite instituţii pe care să le pot convinge că noi, din punctul ăsta de vedere, nu ar trebui să suferim, să dăm banii ăştia înapoi”, spunea, în 2023, Mihai Cocoveică, fost primar.
Comuna Dumeşti are o populaţie de 4.000 de oameni și un buget anual de 5 milioane de lei, dintre care jumătate se duc doar pe salarii și facturi.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau