Palatul Culturii, închis în „Noaptea Muzeelor”
Dimensiune font:
* decizia are la bază nemulțumirile angajaților vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din instituțiile de cultură * peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest an a evenimentului „Noaptea Muzeelor”
Palatul Culturii din Iași, instituția-simbol a capitalei Moldovei, nu va fi deschis spre vizitare publicului sâmbătă, 18 mai, cu ocazia „Nopții Muzeelor” 2024. Potrivit reprezentanților Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, decizia are la bază nemulțumirile angajaților vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din instituțiile de cultură.
În acest fel, angajații Palatului Culturii se alătură colegilor lor din celelalte instituții similare din țară care sâmbătă, 18 mai, vor protesta în fața sediului Guvernului, nemulțumiți de sumele alocate de către Executiv acestui sector de activitate.
Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi îşi deschide porţile doar pentru Ziua Internaţională a Muzeelor. Evenimentul se organizează anual pe 18 mai. Uşile se vor închide la ora 17.30. De Noaptea Muzeelor, angajaţii vor sta acasă, în semn de protest faţă de discriminările salariale la care sunt supuşi de ani de zile. „Ziua internaţională a muzeelor, organizată de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), este sărbătorită în fiecare an pe data 18 mai. Anul acesta avem o situaţie specială. Atât Ziua Muzeelor cât şi Noaptea Muzeelor se desfăşoară la aceeaşi dată. Noi nu participăm la Noaptea Muzeelor, în semn de protest, dar vom participa la Ziua Muzeelor, programul de funcţionare fiind între 9 şi 17,30. Intrarea este gratuită”, spune purtătorul de cuvânt al Complexul Muzeal Naţional „Moldov”" Iaşi, Coralia Costaş.
„Colegii mei vor fi acolo și vor primi gratuit vizitatorii. În noaptea de sâmbătă spre duminică, de Noaptea Muzeelor, nu vom lucra, pentru că asta ar însemna să încălcăm Codul Muncii, care prevede 8 ore de muncă pe zi, una la mână, și doi la mână, sâmbătă, 18 mai, avem un protest în desfășurare la București, în Piața Victoriei, la care urmează să mergem şi noi, pentru revendicarea unor drepturi salariale ale angajaților din domeniul culturii, sector care în ultimii 20 de ani a beneficiat de o subfinanțare cronică”, a declarat Celia Iacob, reprezentanta sindicatului din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova”.
De altfel, din luna aprilie cei din muzeele CMNM Iaşi şi din alte muzee din ţară sunt în grevă japoneză. „Am fost acuzaţi de premier că e un şantaj. Nu e adevărat. E un protest faţă de inechităţile din sistemul bugetar, cu precădere a celor care lucrează în Cultură, în muzee. Suntem în aceeaşi situaţie cu angajaţii din biblioteci. Angajaţii CNMM au decis să nu participe la Noaptea Muzeelor, o activitate neremunerată, la care se participă de bază de voluntariat. Cei mai afectaţi sunt cei care fac parte din personalul de supraveghere, care nu primesc sporuri pentru munca depusă în fiecare weekend sau zilele de sărbători deşi vin la muncă. Practic, în privinţa salarizării, suntem ultimii pe listă”, spun sindicaliştii.
Ofertă generoasă din partea celor de la MNLR
În schimb, cei de la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MLR) Iaşi îşi deschide larg porţile pentru ca instituţiile să poată fi vizitate gratuit în seara zilei de 18 mai, de Noaptea Muzeelor.
Mai mult, au pregătit şi un program generos. Astfel, între orele 17 şi 00.30, publicul va avea acces gratuit la muzeele aflate în subordine, respectiv, Muzeul „Nicolae Gane”, Muzeul „Vasile Pogor” - Casa Junimii, Muzeul „Ion Creangă" Iaşi - Bojdeuca, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecţia „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul "Mihai Codreanu", Casa Muzeelor (în cadrul căreia funcţionează Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Pogromului de la Iaşi), Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mirceşti.
Invitaţie şi la Ateneu
La Noaptea Muzeelor ne invită şi cei de la Ateneul Naţional din Iaşi. Evenimentele vor începe la ora 18,00 şi se vor desfăşura până la miezul nopţii, intrarea fiind fi liberă.
În decursul serii de 18 mai la Ateneu vor putea fi admirate mai multe expoziţii tematice, se va desfăşura parada costumelor de epocă şi Clubul Lunaticilor. De asemenea, va fi proiectat filmul documentar Povestea Ateneului Naţional din Iaşi: O Incursiune în Trecutul Cultural, vor avea loc lecţii deschise de dans, susţinut de Ansamblul Coconiţe iar invitaţii noştri vor susţine momente muzicale speciale. „Suntem nespuşi de bucuroşi pentru prezenţa instituţiei noastre la această ediţie aniversară a evenimentului Noaptea Muzeelor. Pe 18 mai, aşteptăm cu drag câţi mai mulţi vizitatori pentru că am pregătit mai multe activităţi interactive iar manifestările se vor desfăşura în toate spaţiile instituţiei şi se adresează publicului de toate vârstele”, a declarat managerul Ateneului, Gheorghiţă Rusu-Persic.
Pe lângă activităţile ce se vor desfăşura la sediul Ateneului Naţional din Iaşi, la Baia Turcească publicul va putea vizita expoziţii din cadrul Romanian Creative Week. Laura RADU, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau