Până la ultimul vot! Nimeni nu-şi asumă înfrângerea!
Dimensiune font:
* cu o prezenţă la vot extrem de redusă, undeva în jurul a 37 de procente, Iaşul nu a făcut parte de pe lista localităţilor unde s-au realizat exit-poll-uri * în schimb a existat un sondaj telefonic și numărătorile paralele ale partidelor, cei de la PNL clamând victoria ambilor candidaţi: Mihai Chirica la Primăria Iaşi, respectiv Costel Alexe la Consiliul Judeţean Iaşi * de altfel, declaraţiile celor doi candicaţi PNL oferite aseară, al scurt timp după închiderea urnelor, indicau faptul că tandemul Chirica - Alexe s-a impus în aceste alegeri locale * paradoxal, social-democraţii s-au arătat încrezători în victoria lui Maricel Popa la CJ Iaşi, în vreme ce useriştii au spus că au câştigat Primăria Iaşi!
Favorit în cursa pentru un nou mandat în fruntea palatului Roznovanu, Mihai Chirica, se pare, a câştigat detaşat alegerile locale 2020. O spun, însă, doar liberalii, aseară neexistând cifre oficiale pentru municipiul
Potrivit PNL Iaşi, şi şefia CJ Iaşi ar fi fost câştigată de reprezentantul lor, Costel Alexe. „Ziua de astăzi a consfinţit faptul că în urma acestor alegeri locale au câştigat românii iar dacă este să ne referim la judeţul nostru, au câştigat ieşenii. Astăzi, ieşenii din municipiul Iaşi şi din zona metropolitană, de la Iaşi la Paşcani, de la Miroslava la Cristeşti, ieşenii au ales un proiect de dezvoltare al judeţului nostru, au respins categoric tot acest circ politic făcut de adversarii noştri în ultima perioadă şi evident nu au uitat anii guvernărilor trecute când Iaşiul a fost lăsat pradă intereselor politice meschine şi, evident, decalajele dintre estul şi vestul ţării s-au acutizat. Mă bucur foarte mult că ieşenii au ales o echipă în care ieşenii au încredere că împreună cu ei în următorii 4 ani putem să aducem investiţii majore şi importante pentru dezvoltarea judeţului nostru. Mă bucur foarte mult că ieşenii au validat programul nostru de guvernare locală şi judeţeană realizat în urma a zeci de dezbateri, evenimente, întâlniri cu miniştri, vizite ale premierului Ludovic Orban la Iaşi, şi au înţeles că doar astfel putem construi pentru judeţul nostru. Mă bucur foarte mult că PNL a câştigat la Iaşi pentru prima dată în aceşti 30 de ani de democraţie atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean. Aceasta este o victorie nu doar a PNL ci este mai degrabă o încredere pe care ieşenii şi-o pun în listele consilierilor locali şi judeţeni, primari. Îi felicit pe toţi primarii din judeţ care şi-au câştigat mandatele astăzi. Cred că sutele de consilieri locali şi judeţeni care zi de zi în această precampanie şi campanie electorală au promovat principiile şi programul nostru de guvernare locală şi judeţeană. Vreau să îi asigur pe ieşeni că anii ce vor urma vor fi ani în care împreună cu ei o victorie a judeţului nostru”, a declarat Costel Alexe.
Niciun perdant
Pe de altă parte, cei de la PSD Iaşi au fost extrem de rezervaţi, atât în ceea ce priveşte enunţarea unor rezultate parţial, cât şi declaraţiile de presă. Atmosfera sumbră de la sediul partidului, dar mai ales lipsa unor reacţii indică faptul că social-democraţii par fi resemnaţi în privinţa scorurilor înregistrate la Iaşi, mult în defavoarea lor. „La Iaşi nu s-a făcut niciun exit-poll, aşteptăm numărătorea voturilor. A fost o campanie atipică, fără dezbateri”, a spus Maricel Popa.
În fine, USR Iaşi nu a recunoscut faptul că pierdut alegerile, dimpotrivă, Cossette Chichirău a afirmat că ar fi câştigat Primăria iaşi. „USR este singura formaţiune care se luptă cu mafia din PSD Şi PNL”, a spus aseară, Cosette Chirichirău.
„Suntem mândri că ieșenii și-au pus încrederea în noi și nu îi vom dezamăgi. Vrem să le mulțumim și să le promitem că nu vor fi dezamăgiți. Urmează 4 ani în care vom construi împreună orașul european pe care ni-l dorim, orașul la care până acum doar am visat. Am avut curajul de a visa, iar de acum vom arăta că nu suntem doar visători, miracolul ieșean începe de astăzi!”, a spus, al rândul său, Filip Hăvârneanu, candidat la CL Iaşi. Nici el nu s-a aventurat în a da detalii asupra configuraţiei Consilului Judeţean ori a CL Iaşi, estimând, doart că USR Iaşi a obţinut un scor bun.
Radu Botez: „Orice a posibil”
Pe cale de consecinţă, în lipsa rezultatelor şi a estimărilor de exit-poll, cu o participare la vot mult sub aşteptări, echipele de campanie, candidaţii ori liderii celorlalte partider implicate în campanie au fost foarte reţinuţi în declaraţii şi comentarii. Au amânat discuţiile cât de mult au putut şi e lesne de înţeles de ce au procedat aşa. Pe de o parte, cum recunoştea Radu Botez, candidatul ALDE la Primăria Iaşi, „o prezenţă mică la vot avantajează partidele mici. Susţinătorii noştri sunt foarte decişi şi dedicaţi, merg imediat şi pun ştampila. Cei ai PNL, PSD, USR-PLUS sunt mult mai relaxaţi, ştiu că, oricum, vor câştiga ceva. În lipsa sondajelor, stăm cu sufletul la gură. E posibil să intrăm, e la fel de posibil să nu”, a spus viceprimarul Radu Botez.
Petru Movilă, nemulţumit de scorul PMP
Pentru că tot am început cu partidele „mici”, care au emoţii serioase în a intra în Consiliul Municipal ori în Consiliul Judeţean. Deputatul Petru Movilă, liderul PMP pe judeţul Iaşi, e convins că partidul pe care îl reprezintă izbuteşte să intre în legislativul judeţului şi municipiului, dar nu-i deloc mulţumit de scorul electoral ce se conturează a-l fi obţinut. „Nu ştiu să spun acum mai mult, nu mă hazardez, aştept rezultatele finale, nu există nicio estimare de exit-poll, n-am detalii!”, a spus, cu amărăciune în glas, Petru Movilă. Pentru că, pe bună dreptate, la efortul depus (şi nu doar în campania electorală), se aştepta la alt scor, unul mult mai bun.
Marian Şerbescu nu se hazardează în pronosticuri
Unul dintre cei mai lucizi şi mai eficienţi în materie de administraţie locală, prezent pe listele PSD, fostul prefect Marian Şerbescu, s-a dovedit acelaşi om pragmatic ca acum 20 de ani: „Este prematur să discutăm acum de rezultate în acest moment. Aşteptăm să primim rezultatele oficiale din secţiile de votare. E un proces care se va întinde pe tot parcursul nopţii, până spre dimineată. Avem un optimism rezervat”, a spus acesta.
Au votat 293.979 de ieşeni
Aseară, la ora 21. prezenţa la vot în judeţul Iaşi a fost de 37,27%. În municipiul Iaşi şi în judeţ au fost organizate 759 secţii de votare, au fost 786.928 persoane înscrise pe listele permanente, şi 1480 înscrise pe liste complementare.
La acest scrutin au fost prezenţi 284.728 persoane de pe listele permanente, 5.965 votanţi pe liste complementare, şi 3.115 votanţi cu urnă mobilă. În total au votat 293.979 persoane cu drept de vot, adică 37,27%.
Cei mai mulţi dintre votanţi au fost din categoria 45-64 de ani, numărul acestora fiind de 55.194.
Din categoria 18-24 de ani au fost doar 13.226 bărbaţi şi 13.172 femei.
Statisticile Biroului Electoral Judeţean Iaşi arată că au fost mai multe femei la vot, numărul acestora fiind 147.321 în timp ce numărul bărbaţilor care au venit să voteze a fost de 146.658.
În ceea ce priveşte zona din care provin, cei mai mulţi votanţi au fost din zona rurală – 180.653, spre deosebire de urban, unde prezenţa a fost de 113.327.
50 de intervenţii ale oamenilor legii la Iaşi
Ieri, aproximativ 1.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri din judeţul Iaşi s-au aflat în misiune pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la cele 759 de secţii de votare aflate în 491 de locaţii, pe timpul desfăşurării procesului electoral.
Până la ora 16.00, în urma sesizărilor primite, echipele din teren au avut peste 50 de intervenţii în legătură cu derularea procesului electoral, reprezentanţii forţelor de ordine acţionând cu celeritate pentru verificarea şi soluţionarea acestora. De asemenea, pe drumurile publice din judeţul Iaşi au fost nostru organizate filtre ale poliţiştilor rutieri şi de la ordine publică, în vederea prevenirii turismului electoral.
Tudor DAMASCHIN, Marcel FLUERARU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau