Pandantiv de piatră vechi de peste 20.000 de ani, descoperit la Piatra Neamţ

default

Dimensiune font:

| 14-08-2013 07:06

* o echipă de cercetători din Târgovişte a descoperit la Piatra Neamţ un pandantiv de piatră, cu elemente decorative unice, datând de peste 20.000 de ani * descoperirea a fost făcută sâmbăta trecută pe şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, fiind al treilea obiect de acest gen descoperit în România * în acelaşi sit arheologic au fost găsite mai multe oase de ren şi bizon, aşezarea respectivă fiind folosită pentru activităţi de vânătoare 

Cercetările arheologice din Poiana Cireşului, situată în zona Bâtca Doamnei din Piatra Neamţ, au început în urmă cu 16 ani însă descoperirile din acest an sunt printre cele mai importante, completând informaţiile referitoare la culturile gravetiene de pe teritoriul României. Studiile sunt realizate de o echipă de cercetători de la Complexul Muzeal Naţional „Curtea Domnească” din Târgovişte şi studenţi şi doctoranzi de la Universitatea Valahia. Cea mai importantă descoperire este un pandantiv de piatră gravat, care a aparţinut cel mai probabil unui vânător. „Este vorba despre un pandantiv superb gravat, cu 23 de incizii pe circumferinţă, pe avers cu 4 linii relativ paralele, dar intenţionat retuşate, iar pe revers cu două linii trase foarte ferm. Este al treilea obiect de podoabă de acest gen din România şi printre puţinele descoperite în această parte a Europei. Particularităţile lui culturale sunt cu totul deosebite, de aceea şantierul este o mândrie a cercetării paleolitice şi a cercetării arheologice în general”, a explicat prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte
Obiecte de podoabă, unelte şi resturi de faună
Materialul arheologic scos la lumină de echipa de cercetători este unul complex, cuprinzând obiecte de podoabă, unelte, dar şi resturi de faună. Este vorba în special de elemente anatomice de la reni, cu ajutorul cărora, prin cercetări paleontologice realizate cu sprijinul unor cercetători francezi, s-a stabilit şi faptul că aşezarea respectivă era una sezonieră, fiind locuită din primăvară până în toamnă. În afară de resturile provenite de la reni, tot zilele trecute, au fost descoperite la o adâncime de peste 3 m şi elemente anatomice aflate în conexiune de la un bizon, ceea ce reprezintă o raritate pentru această zonă. „Am avut surpriza să descoperim în apropierea unei vetre elemente anatomice care vin în conexiune de la specia bos bison, deşi specia care predomină aici este renul. Elementele de faună sunt destul de alterate din punct de vedere al conservării în primul rând din cauza solului acid. Însă un alt factor care a dus la fragmentarea oaselor este exploatarea măduvei care era extrasă pentru consum. Trebuie să intervenim de urgenţă când descoperim astfel de elemente pentru că ele se deshidratează odată cu pierderea umidităţii şi se fragmentează”, a adăugat Daniela Iamandi, dr. restaurator expert.
De o mare importanţă este şi materialul litic descoperit la Poiana Cireşului, diferit ca origine şi tehnici de realizare, oferind informaţii despre locuitorii din zona Văii Bistriţei şi migraţia în acest teritoriu a populaţiilor din Estul Europei. „În situl de la Poiana Cireşului avem practic o succesiune de comunităţi gravetiene, încadrate paleoliticului superior. Marea majoritate a materialelor litice descoperite aici sunt cioplite din roci locale, aflate exact aici în zona sitului care probabil a reprezentat o atracţie importantă, dar şi roci aduse de la o distanţă considerabilă cum sunt fragmentele de lame folosite pentru tăierea şi răzuirea pieilor de animale, realizate din silex de Prut”, a precizat Cristina Niţu, dr. cercetător ştiinţific.
Alina Ferenţ

Şantierul de la Poiana Cireşului este cel mai important din Sud-Estul Europei pentru paleoliticul superior, materialele descoperite aici în 15 ani fiind mai multe decât tot ce s-a descoperit în România de-a lungul timpului pentru perioada respectivă, de aceea se doreşte extinderea cercetărilor. Printre obiectele de valoare descoperite aici în anii trecuţi se numără un colier din cochilii de melci şi un fluier din falangă de ren, singurul de acest gen găsit vreodată în România. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei