Parcările subterane, un eșec

1parcari

Dimensiune font:

| 04-11-2023 07:59

Despre crearea unor locuri noi de parcare se vorbește de 10-15 ani fără însă nici un rezultat concret * în Iaşi nu au fost implementate niciodată soluţii de smart-parking, pe de o parte din cauza costurilor mari, iar pe de altă parte din cauza lipsei de terenuri * rugat să abordeze din nou acest subiect, primarul Iaşului spune că zona centrală nu mai avea are nevoie de parcări, în timp ce în cartiere, realizarea unor parcări ingropate ar şubrezi fundaţiile blocurilor * practic, în viitor va trebuie să ne aşteptăm la două locuri: realizarea doar a parcărilor supraterane şi migraţia unor posesori de maşini personale către alte variante de deplasare

De ani buni, ieșenii se plâng că orașul este sufocat de mașini, iar găsirea unui loc de parcare reprezintă cu adevărat un noroc de care, din păcate, nu fiecare posesor de mașini are parte. Deși problema are un caracter național, majoritatea municipiilor confruntându-se cu un deficit de locuri de parcare, Iașul se diferențiază de restul orașelor mari atât timp cât prognozele induc o acutizare a fenomenului, determinată de creșterea indicelui de motorizare. Dacă, cu ceva timp în urmă, era vorba de 321 de mașini la mia de locuitori, în 2030 se va ajunge la către 417 la mia de locuitori, aspect care pune o presiune suplimentară pe parcările rezidenţiale.

În urmă cu şase ani, parcările hidraulice subterane erau o soluţie

Până în prezent abordarea pentru parcările rezidenţiale s-a rezumat la demolarea garajelor improvizate şi amenajarea unor parcări la sol, multe dintre acestea fiind închiriate la un preț mediu de 150 de lei/lună. „Pentru a putea rezolva eficient problema parcării în zonele de locuinţe colective va fi nevoie de lansarea unor proiecte complexe, la nivel de cartier care să se concentreze pe reconfigurarea spaţiilor interstiţiale. Pe baza acestor proiecte complexe se poate calcula cu precizie deficitul de locuri de parcare urmând ca pe baza resurselor de teren disponibile să fie inserate parcări subterane, parcări hidraulice cu 1-3 niveluri sau cu peste 5 niveluri”, se arată în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană din 2017.

Nimeni nu mai dorit să investească în astfel de proiecte

Însă odată cu trecerea anilor, ideea parcărilor subterane pe mai multe niveluri a dispărut. Asta deşi în Iași un întreprinzător privat a reușit să producă un prototip de parcare hidraulică supraetajată, oarecum asemnătoare cu ceea ce au făcut sud-coreenii în București. S-a vorbit doar de realizarea unor parcări etajate supraterane, pe structură metalică ușoară sau din beton, însă nici acestea nu au mai fost realizate. Mai mult, nici actualul Plan de Mobilitate Urbană nu mai face referire la necesitatea unor parcări noi,

evident, cu excepţia celor de la marginea oraşului, acele park-and-ride, axându-se în principal pe promovarea transportului public şi a celui alternativ.  

Eşecul parcărilor subterane etajate este confirmat şi de refuzurile oamenilor de afaceri ieşeni de a investi într-o astfel de parcare. Municipalitatea ieşeană a intenţionat să concesioneze platforma betonată denumită generic „Esplanada Piaţa Naţiunii”, cu suprafaţa de 5.279 metri pătraţi, şi eveluată la 4.769.250 euro celui care se obligă să realizeze o parcare pentru minim 25 de ani, contra unei redevenţe anuale nu mai mică de 182.665 euro/an, dar nu s-au găsit clienţi.  Şi ideea parcării subterane care era propusă a se realiza în proximitatea Teatrului Naţional a fost abandonată, municipalitatea nedorind să atragem prezența unui număr sporit de autovehicule în zona centrală. „Intenţia mea ca prima este ca accesibilitatea auto spre centru să fie redusă. Şi oricum zona centrală este acoperită de investiţia de la Palas, găseşti acolo mereu locuri de parcare. Mai e şi cea de la Unirea, cu 300 de locuri. Prin urmare, e greu să mai construim parcări în centru, pentru că odată nu avem unde şi apoi nici nu ar mai trebui”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un pericol pentru fundaţiile blocurilor

Cât priveşte apariţia parcărilor subterane etajate în cartiere, şi aici sunt probleme. Le explică edilul-şef. „Astfel de parcări s-ar preta în partea de cartiere, dar nu subterane pentru că nu sunt spaţii. Adică vorbim de suprafeţe foarte înguste, în apropierea fundaţiilor de blocuri, care sunt de suprafaţă. Le mai subrezeşti cu construcţii adânci în proximitatea lor”, spune Mihai Chirica.

Cumva viitorul pare sumbru pentru posesorii de maşini din perspectiva locurilor de parcare. Practic, un număr de 2.000 de locuri noi, şi acelea la suprafaţă, create în fiecare an în Iaşi, nu ar fi de ajuns. De altfel, primarul Iaşului, crede că nu va mai dura mult şi vremea maşinii personale va trece, oamenii urmând să opteze pentru alte variante de deplasare din cauza preţurilor la combustibili care este posibil să explodeze în urma conflictelor politice din ce în ce mai numeroase. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul municipiului Iaşi avertizează că şcolile din oraş vor fi închise, iar circulaţia maşinilor va fi limitată, dacă vor fi căderi abundente de zăpadă
15/11/2024 20:28

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că, in cazul unor căderi masive de zăpadă in municipiu in această iarnă, nu vor fi repetate greşelile din trecut, ci se vor inchide şcolile şi ...

”Războiul pomilor de Crăciun”: Municipiul Suceava egalează recordul Brașovului / În Moldova va fi adus un molid de  29 de metri de la Ocolul Silvic Breaza
15/11/2024 12:51

Un molid, cu o inăltime de 29 de metri va ajunge la Suceava pentru a infrumuseta municipiul cu ocazia Crăciunului. Un brad cu aceeasi inăltime a fost anuntat si in Brasov, iar oficialii de aici anuntau că e ...

Încă o amânare în procesul fostului șef al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu
15/11/2024 12:09

Magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi au amanat vineri decizia privind o eventuală intoarcere la DNA a dosarului in care Dumitru Buzatu este acuzat de luare de mită. Un nou termen de judecată a ...

Iașul va avea, la SRU, un centru pentru tratarea marilor arşi
15/11/2024 08:59

* Centrul pentru tratarea marilor arşi şi a pacienţilor cu diferite grade de arsuri va fi dotat cu aparatură medicală de ultimă generatie, bloc operator şi toate spaţiile suport şi auxiliare necesare * ...

Primăria va monta și decora 22 de brazi mari în tot orașul
15/11/2024 08:56

* aprinderea iluminatului festiv montat cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă va avea loc duminică, 1 decembrie, in jurul orei 17, in zona bradului de pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in fata sediului Prim ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2024 08:00

* pentru creştinii ortodocsi astăzi incepe Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Mantuitorului, perioadă care se va incheia pe 24 decembrie * cele 40 de zile de post sunt mai usor de tinut fiindcă aproap ...

Specialiștii în oncologie din întreaga lume se întâlnesc la Iași
15/11/2024 08:00

* programul CONFER din acest an va reflecta progresele oncologice in oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, biologie moleculară, hematologie, terapii paliative şi alte specialităţi implic ...

Consiliul de Administraţie al CNIR a aprobat lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ
14/11/2024 19:53

Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR) a aprobat, joi, lansarea licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău – Piatra Neamţ, o investiţi ...

Parc de un milion de euro la Moinești
14/11/2024 19:50

Municipiul Moinesti din judetul Bacău beneficiază de o nouă zonă de relaxare modernă si elegantă, gratie proiectului de reabilitare completă a Parcului Tei, o investitie care a depăsit un milion de euro ...

Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei