Parcările subterane, un eșec

1parcari

Dimensiune font:

| 04-11-2023 07:59

Despre crearea unor locuri noi de parcare se vorbește de 10-15 ani fără însă nici un rezultat concret * în Iaşi nu au fost implementate niciodată soluţii de smart-parking, pe de o parte din cauza costurilor mari, iar pe de altă parte din cauza lipsei de terenuri * rugat să abordeze din nou acest subiect, primarul Iaşului spune că zona centrală nu mai avea are nevoie de parcări, în timp ce în cartiere, realizarea unor parcări ingropate ar şubrezi fundaţiile blocurilor * practic, în viitor va trebuie să ne aşteptăm la două locuri: realizarea doar a parcărilor supraterane şi migraţia unor posesori de maşini personale către alte variante de deplasare

De ani buni, ieșenii se plâng că orașul este sufocat de mașini, iar găsirea unui loc de parcare reprezintă cu adevărat un noroc de care, din păcate, nu fiecare posesor de mașini are parte. Deși problema are un caracter național, majoritatea municipiilor confruntându-se cu un deficit de locuri de parcare, Iașul se diferențiază de restul orașelor mari atât timp cât prognozele induc o acutizare a fenomenului, determinată de creșterea indicelui de motorizare. Dacă, cu ceva timp în urmă, era vorba de 321 de mașini la mia de locuitori, în 2030 se va ajunge la către 417 la mia de locuitori, aspect care pune o presiune suplimentară pe parcările rezidenţiale.

În urmă cu şase ani, parcările hidraulice subterane erau o soluţie

Până în prezent abordarea pentru parcările rezidenţiale s-a rezumat la demolarea garajelor improvizate şi amenajarea unor parcări la sol, multe dintre acestea fiind închiriate la un preț mediu de 150 de lei/lună. „Pentru a putea rezolva eficient problema parcării în zonele de locuinţe colective va fi nevoie de lansarea unor proiecte complexe, la nivel de cartier care să se concentreze pe reconfigurarea spaţiilor interstiţiale. Pe baza acestor proiecte complexe se poate calcula cu precizie deficitul de locuri de parcare urmând ca pe baza resurselor de teren disponibile să fie inserate parcări subterane, parcări hidraulice cu 1-3 niveluri sau cu peste 5 niveluri”, se arată în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană din 2017.

Nimeni nu mai dorit să investească în astfel de proiecte

Însă odată cu trecerea anilor, ideea parcărilor subterane pe mai multe niveluri a dispărut. Asta deşi în Iași un întreprinzător privat a reușit să producă un prototip de parcare hidraulică supraetajată, oarecum asemnătoare cu ceea ce au făcut sud-coreenii în București. S-a vorbit doar de realizarea unor parcări etajate supraterane, pe structură metalică ușoară sau din beton, însă nici acestea nu au mai fost realizate. Mai mult, nici actualul Plan de Mobilitate Urbană nu mai face referire la necesitatea unor parcări noi,

evident, cu excepţia celor de la marginea oraşului, acele park-and-ride, axându-se în principal pe promovarea transportului public şi a celui alternativ.  

Eşecul parcărilor subterane etajate este confirmat şi de refuzurile oamenilor de afaceri ieşeni de a investi într-o astfel de parcare. Municipalitatea ieşeană a intenţionat să concesioneze platforma betonată denumită generic „Esplanada Piaţa Naţiunii”, cu suprafaţa de 5.279 metri pătraţi, şi eveluată la 4.769.250 euro celui care se obligă să realizeze o parcare pentru minim 25 de ani, contra unei redevenţe anuale nu mai mică de 182.665 euro/an, dar nu s-au găsit clienţi.  Şi ideea parcării subterane care era propusă a se realiza în proximitatea Teatrului Naţional a fost abandonată, municipalitatea nedorind să atragem prezența unui număr sporit de autovehicule în zona centrală. „Intenţia mea ca prima este ca accesibilitatea auto spre centru să fie redusă. Şi oricum zona centrală este acoperită de investiţia de la Palas, găseşti acolo mereu locuri de parcare. Mai e şi cea de la Unirea, cu 300 de locuri. Prin urmare, e greu să mai construim parcări în centru, pentru că odată nu avem unde şi apoi nici nu ar mai trebui”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Un pericol pentru fundaţiile blocurilor

Cât priveşte apariţia parcărilor subterane etajate în cartiere, şi aici sunt probleme. Le explică edilul-şef. „Astfel de parcări s-ar preta în partea de cartiere, dar nu subterane pentru că nu sunt spaţii. Adică vorbim de suprafeţe foarte înguste, în apropierea fundaţiilor de blocuri, care sunt de suprafaţă. Le mai subrezeşti cu construcţii adânci în proximitatea lor”, spune Mihai Chirica.

Cumva viitorul pare sumbru pentru posesorii de maşini din perspectiva locurilor de parcare. Practic, un număr de 2.000 de locuri noi, şi acelea la suprafaţă, create în fiecare an în Iaşi, nu ar fi de ajuns. De altfel, primarul Iaşului, crede că nu va mai dura mult şi vremea maşinii personale va trece, oamenii urmând să opteze pentru alte variante de deplasare din cauza preţurilor la combustibili care este posibil să explodeze în urma conflictelor politice din ce în ce mai numeroase. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei