Parlamentarii ieşeni, interesați de nivelul de trai al electoratului doar în preajma alegerilor!
Dimensiune font:
Deputaţii ieşeni s-au dovedit extrem de activi în week-end-ul recent încheiat. Pe undeva, este şi normal: campania electorală se apropie cu paşi repezi, în condiţiile în care, în actuala legislatură, o parte dintre ei au dezamăgit ţinând cont că nu au mişcat un deget pentru promovarea proiectelor importante ale oraşului, ne referim aici la A8, SRU, Centura Iaşului sau Sala Polivalentă.
Un exemplu în acest sens este, deputatul AUR, Mihail Albișteanu. În mandatul său, acesta a semnat pentru inițierea a 5 proiecte legislative, dintre care niciunul axat pe problemele ieșenilor. În schimb, a avut interpelări pe subiectul demolării Hanului Trei Sarmale, reabilitarea urgentă a Casei Callimachi-Ghica, pe salvarea Casei Moruzi, cunoscută și drept Casa călăului sau necesitatea introducerii vagoanelor de dormit pe ruta feroviară Iași-București Nord. Mai nou, acesta consideră necesară îmbunătăţirea procesului de donare de sânge în România, depunând un proiect al cărui scop este acela de a facilita şi îmbunătăţi procesul de donare de sânge, dar şi pentru a creşte disponibilitatea sângelui pentru pacienţii care au nevoie de el.
„În România este criză acută de sânge, pacienţii care au atâta nevoie de acest remediu ajungând, din păcate, nu de puţine ori, să-şi piardă viaţa. Una dintre problemele majore cu care se confruntă potenţialii donatori este distanţa mare pe care trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la centrele de recoltare, în România existând doar 43 de astfel de centre, ceea ce face procesul de donare dificil şi inconfortabil pentru mulţi oameni. Acest impediment poate fi remediat prin modificarea legislaţiei actuale, astfel încât procesul de donare să se poată realiza şi în cadrul unităţilor de transfuzie din spitalele orăşeneşti şi municipale, astfel încât persoanele interesate să aibă posibilitatea să doneze într-o locaţie situată la o distanţă mai mică de zona în care acestea locuiesc sau pe care, în mod obişnuit, o frecventează. Acest lucru ar facilita donarea pentru persoanele interesate şi ar reduce distanţa pe care trebuie să o parcurgă pentru a dona sânge”, spune deputatul ieşean.
Legi permise cu abuzatorii sexuali
În schimb, Monica Berescu de la USR, a părut mult mai implicată în problemele Iaşului, cel puţin în perioada pandemică, când s-a interesat de organizarea pelerinajului religios la moaștele Sf. Parascheva în contextul exploziei cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 și lipsa paturilor libere la ATI şi de accesul elevilor din județul Iași la tehnologii și echipamente necesare pentru a participa la studiile în regim online. Zilele trecute, deputatul ieşean a depus un proiect de modificare şi completare a Codului penal pentru a repara o eroare gravă din Legea consimţământului privind actul sexual cu un minor. „Cazurile prezentate în presă sunt de-a dreptul oripilante: abuzuri sexuale şi minore însărcinate în centre de plasament din Giurgiu, Alba, Braşov şi alte judeţe, agresorii fiind angajaţi ai instituţiilor sau alte persoane cu autoritate, inclusiv politicieni, precum primari sau alţi aleşi locali. Este de datoria noastră să protejăm aşa cum se cuvine tinerele şi tinerii vulnerabili. Este inadmisibil ca, prin lege, să le faci cadou agresorilor fete şi băieţi de 16 - 18 ani, pentru a-i abuza sexual, fiind lăsaţi în libertate pentru că legea actuală nu reglementează clar aceste situaţii. Am încredere că PNL şi PSD vor conştientiza urgenţa completării Codului penal şi vor vota propunerea USR până la finalul anului. În caz contrar, din 2024, adolescenţii de peste 16 ani nu vor mai fi protejaţi prin lege în faţa prădătorilor sexuali”, afirmă deputata USR, Monica Berescu, co-iniţiatoare a proiectului de lege.
Pe 28 iunie 2023, Parlamentul a modificat Codul penal în sensul incriminării ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani. Practic, s-a reparat atunci o aberaţie şi s-a prevăzut firesc că un copil de 10, 11 sau 12 ani nu poate consimţi la un act sexual cu un adult. Totuşi, forma finală rezultată din Parlament nu reglementează complet cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani. Concret, de la 1 ianuarie 2024, vor mai fi incriminate doar raporturile sexuale comise prin constrângere de un major cu un minor între 16 şi 18 ani.
Vasile Câtea crede că statul ar trebui să elaborteze o strategie de promovare a Sărbătorilor Iaşului
În fine, social-democratul Vasile Câtea a ajuns la aproape 60 de interpelări şi întrebări. Ultima sa intervenţie face referire la recent încheiatul pelerinaj de la Iaşi. „An de an, Iașul devine, în luna octombrie, gazda a mii de pelerini din întreaga țară, care vin să se închine la moaștele Sfintei Paraschiva. Această manifestare spirituală profundă reprezintă un moment de unicitate în viața credincioșilor ortodocși și este însoțită de o atmosferă de solemnitate și respect. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că, privită din perspectivă economică și turistică, această sărbătoare nu trebuie neglijată. Deși motivul principal al pelerinajului este religios, acest fenomen aduce o serie de
beneficii economice semnificative orașului Iași și regiunii înconjurătoare”, spune Vasile Câtea. Acesta consideră că Ministerul Turismului trebuie să dezvolte o strategie de promovare eficientă pentru acest fenomen, poate şi prin dezvoltarea unor evenimente și activități conexe, cum ar fi târguri, expoziții, spectacole culturale sau concerte. „Este esențial să evaluăm și să valorificăm în întregime potențialul acestei sărbători pentru a aduce beneficii durabile orașului Iași și pentru a promova cultura și tradițiile noastre religioase. Sunt convins că ministerul condus de dumneavoastră este pregătit să colaboreze cu autoritățile locale și Biserica pentru a dezvolta această oportunitate într-un mod responsabil și benefic pentru toți”, spune parlamenatrul ieşean într-o interpelare adresată Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau