Patriotism utilitar: bănci în culorile drapelului național în fața tuturor gospodăriilor dintr-o comună din Botoșani

9_11zon

Dimensiune font:

| 13-02-2024 00:19

Localnicii dintr-o comună botoșăneană au devenit peste noapte „vedetele” Moldovei în materie de patriotism, după ce autoritățile locale au umplut satele cu mobilier stradal în culorile naționale. Edilii spun că vor să facă educație patriotică tinerilor, dar și să fie neutri politic.

Situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul reședință de județ, comuna botoșăneană Leorda a devenit peste noapte o „vedetă” a Moldovei, după ce mobilierul public a căpătat culorile naționale.

Comuna are aproximativ 2.200 de locuitori și problemele specifice așezărilor rurale din nordul Moldovei printre care lipsa locurilor de muncă, dar și sărăcia, iar până acum nu s-a remarcat cu pornirile patriotice.

Autoritățile locale spun că au încercat în ultimul deceniu să modernizeze infrastructura comunei, dar și să reaprindă patriotismul, așa că au venit cu ideea de a vopsit tot mobilierul stradal în culorile naționale, adică în roșu,galben și abastru. Așa a ajuns Leorda, după modelul Clujului lui Funar, să aibă bănci și coșuri de gunoi tricolore.

„Este o populatie vârstnică, îi place să iasă la aer”

Totul a pornit acum opt ani cu un proiect de amplasare a băncilor în comună. După ce a refăcut și asfaltat drumul prin toată comuna, edilul s-a gândit să pună bănci noi în fața fiecărei gospodării. Și aici ne referim în special la cele aflate la strada mare, mai vizibile.

Ideea a pornit de la un obicei al localnicilor de a sta în fața porții la taclale, mai ales cei vârstnici. „Mai ales doamnele, bârfesc de rup. Se adună câte 5-6 la poartă și îi dau bătaie”, mărturisește în spirit de glumă un sătean.

Multe gospodării aveau în față bănci improvizate care nu dădeau bine. Așa că au fost înlocuite cu unele „standard”, făcute pe cheltuiala primăriei. Mai nou, localnici s-au trezit cu bănci vopsite în tricolor în fața porții. „Este o populație vârstnică, căreia îi place să iasă la aer și să stea la poartă. Am zis să îi ajutăm”, spune edilul Ștefan Dulgheru.

Pe lângă bănci, mai ales în zona stațiilor pentru mijloace de transport în comun au fost amplasate și coșuri pentru gunoi. În total, la Leorda au fost montate 202 bănci și 101 coșuri de gunoi, ceea ce este un mic record pentru o așezare rurală, căci s-a ajuns la o bancă pentru fiecare 10 locuitori, practic. Este ca și cum în București ar exista peste 200.000 de bănci.

„Tineretul trebuie educat să respecte tricolorul”

Toate băncile amplasate prin comună, dar și coșurile de gunoi, au fost vopsite de angajații Primăriei în culorile tricolorului. Este un dublu motiv pentru luarea acestei decizii, spune edilul. În primul rând este vorba despre educarea patriotică a tineretului, mai ales la sugestia vârstnicilor.

„Oamenii în vârstă din satele comunei sunt foarte atașați de tricolor. Și de tot ce înseamnă patriotism și România. Avem inclusiv veterani de război care au stat în lagăre de prizonieri și au îndurat mult. Le-am dus bănci tricolore în fața porții și s-au bucurat. În plus, tineretul trebuie educat să respecte tricolorul, trebuie să-i obișnuim cu simbolurile naționale”, precizează edilul din Leorda.

Să nu stârnească băncile din sat zâzanie între partidele politice

Un alt motiv pentru care băncile au fost colorate în albastru, galben și roșu are legătură cu politica. Mai precis, explică autoritățile locale, s-au ferit să dea o culoare obișnuită băncilor pentru a nu stârni comentarii. Edilul este convins că la culorile naționale nimeni nu are ce reproșa.

„Aproape toate culorile sunt luate de câte un partid politic. Și noi nu am vrut să necăjim pe cineva. Nici să aibă vreo conotație politică. Tricolorului nimeni nu are ce să-i reproșeze. Este simbolul național. Băncile nu au costat mult. Au fost făcute cu gospodarii de la Primărie. Au fost cumpărate doar materiile prime. Coșurile de gunoi la fel. Au fost costuri minime”, spune edilul.

Din când în când băncile și coșurile sunt revopsite și reparate.

„Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”

Localnicii, mai ales cei în vârstă, sunt mulțumiți în primul rând că au bănci noi, vopsite. Bătrânii spun că băncile noi sunt leac împotriva singurătății.

„Erau multe bănci răschite (N.R.: deteriorate, învechite) prin sat. Na, oameni bătrâni, copii plecați, cine să le repare. Făcea omul bancă din ce găsea. Acum-i bine, stau toți moșnegii în baston la poartă. Așa mai alungă singurătatea. În casă nu-i caută nimeni, sau prin ogradă. La poartă îi vede lumea, văd și ei lumea, mai schimbă câteva vorbe, se salută”, spune un localnic din Leorda.

În plus, prezența pe bănci a vârstnicilor este cel mai bun indicator că totul este în regulă cu aceea persoană. „Dacă nu-i pe bancă, când îi cald afară, atunci există semne de întrebare și mai strigă lumea la poartă”, adaugă săteanul.

Coșurile de gunoi sunt oarecum controversate printre o parte a localnicilor. „Nu știu ce să zic, tricolorul a ajuns pe coșul de gunoi?”, se întreabă o localnică. În rest însă sătenii sunt mulțumiți, mai ales că au bănci noi și cineva le și îngrijește. „Ne simțim și noi mai patrioți când stăm pe bancă”, concluzionează un alt sătean.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Hainele cu istorie devin simboluri ale stilului și sustenabilității
20/11/2024 16:35

Într-o epocă in care industria modei rapide produce cantităti masive de imbrăcăminte, multe dintre care sfarsesc in gropile de gunoi, oamenii incep să-si reconfigureze prioritătile. În Romania ...

Procurorii și mascații au descins în Botoșani! Comuna în care mii de moldoveni, ucraineni și ruși s-au 'mutat' cu acte false
20/11/2024 15:41

Parchetul General si politisti de frontieră fac miercuri 90 de perchezitii la sediile unor institutii si locuintele unor persoane fizice, intr-un dosar care vizează eliberarea de documente romanesti neconform ...

„Zilele Teatrului Național Iași”, ediția a II-a
20/11/2024 14:56

În perioada 1-6 decembrie, se desfăsoară editia a II-a a microstagiunii „Zilele Teatrului National Iasi”, eveniment care celebrează 128 de ani de la inaugurarea clădirii Nationalului iesea ...

Ovidenia. Ziua Luminii
20/11/2024 14:05

În fiecare an, pe 21 noiembrie, creştinii prăznuiesc Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută in popor drept Vovidenia sau Ovideniile. Tradiţia spune că la Ovidenii, cunoscute ...

Două primării din Botoșani, scotocite de Poliția de Frontieră. Se caută funcționari acuzați de luare de mită din ppartea unor basarabeni, ruși și ucraineni
20/11/2024 13:44

Primăriile din oraşul Bucecea şi comuna Varfu Campului din judeţul Botoşani sunt vizate de percheziţiile din cursul dimineţii de miercuri efectuate de poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei de ...

UAT Comuna AGĂȘ anunță finalizarea proiectului  “Extindere, reabilitare, dotare și construire teren de sport la școala gimnazială din sat AGĂȘ, Comuna AGĂȘ, județul BACĂU”,
20/11/2024 11:40

 COMUNICAT DE PRESĂ  20 noiembrie 2024 FINALIZAREA PROIECTULUI EXTINDERE, REABILITARE, DOTARE SI CONSTRUIRE TEREN DE SPORT LA SCOALA GIMNAZIALĂ DIN SAT AGĂS, COMUNA AGĂS, JUDETUL BACĂU ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
20/11/2024 09:52

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Se caută un Moș! Afacerea care „explodează” în perioada sărbătorilor de iarnă
20/11/2024 09:12

* pentru a angaja un actor care să joace rolul de Mos Crăciun, părintii sunt nevoiti să scoată din buzunare aproximativ 450 de lei pentru o sedintă de o oră, la domiciliu, in zilele de 23, 26 sau 27 dece ...

Hipotermia, ucigașul tăcut care atacă în sezonul rece
20/11/2024 08:41

Chiar temperaturile din termometre au fost mai crescute in ultimele zile, medicii ieseni continuă să tragă semnale de alarmă in randul populatiei. Specialistii vorbesc despre hipotermie ca fiind un „u ...

Un microbuz plin cu muncitori a luat foc în trafic
20/11/2024 08:40

Pompierii de la ISU Iaşi au fost chemaţi să intervină, marti, pentru stingerea incendiului. Din fericire, nu au fost răniţi. Toţi pasagerii au reuşit să se autoevacueze. Ieri dimineaţa, un incendiu a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei