Peste 1.500 pacienți din Moldova au pierdut lupta cu HIV/SIDA
Dimensiune font:
* din cele 4.073 de persoane infectate HIV/SIDA în Regiunea de Nord-Est a țării, în perioada 1985-2023, un număr de 2.501 urmau un tratament la mijlocul acestui an * cele mai multe cazuri erau înregistrate în Bacău (718), județ aflat pe locul al treilea al unui nedorit top național
17.923 de persoane infectate cu virusul HIV trăiesc în țara noastră, iar în anul 2022 au fost diagnosticate 707 cazuri noi, arată datele furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România.
Cele mai multe persoane infectate locuiesc în Regiunea de Nord-Est (2.501), cu trei din cele județe în „top 10 național”, Bacăul fiind județul cel mai afectat din acest punct de vedere.
Din anul 1985, de când au fost monitorizate aceste cazuri, la Bacău au pierdut lupta cu HIV/SIDA 526 de pacienți, fiind în evidențele medicilor, la 1 iulie 2023, nu mai puțin de 718 persoane infectate.
Urmează județul Neamț - 488 infectați (261 decedați din anul 1985), Iași – 465 infectați (214 decedați), Neamț - 488 (261 decedați), Suceava – 365 (164 decedați), Botoșani – 278 cazuri (296 decedați), Vaslui – 187 infectați (111 decedați).
Într-un nedorit top național al infectărilor cu HIV/SIDA, conduce municipiul București – 4.309 cazuri active, utmat de județul Constanța – 1.283, Bacău, Giurgiu – 702, Prahova – 611, Galați – 591, Neamț și Iași.
„La nivelul CNAS intervenim începand cu data de 1 iulie 2023, o dată cu implementarea noului contract cadru și a normelor de aplicare ale acestuia, cu acel segment esențial în managementul maladiei HIV/SIDA și acela al profilaxiei primordiale, al controlului și reducerii factorilor de risc asociați infecției cu HIV/SIDA (comportamentul grupurilor de risc, sfaturi pentru adolescenți în vederea prevenirii consumului de substanțe). Sprijinul pe care îl poate aduce CNAS este de a identifica atât aceste comportamente de risc cât și cele legate de încărcătura emoțională care poate conduce la depresie sau anxietate. Prin urmare medicii de familie, devin, odata cu noul contract cadru, un partener al CNAS în implementarea programelor de prevenție iar bonificarea serviciilor de prevenție și mărirea timpilor alocați în construirea acestor riscograme personale sunt măsuri pe care le-am luat în sprijinul acestor servicii”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, conf. dr. Adela Cojan.
„România a fost prima țară din lume care în 2000-2001 a dat acces universal la terapia antiretrovirală. Am propus atunci lumii ca terapia să fie folosită ca armă de prevenție. Un lucru foarte bun pe care l-am făcut a fost că ne-am preocupat de transmiterea verticală, de la mamă la făt, și așa se face, că în momentul de față prevalența în România este de 0.07%. Pentru anul viitor trebuie să folosim terapia ca prevenție, cu tratament pacientul devine nedetectabil, adică dacă e nedetectabil nu transmite, Nedetectabil = Netransmisibil și acest lucru trebuie implementat de sus și până jos, pentru scăderea ratei de transmitere în populație, evident scăzând astfel și costurile pentru acest program de sănătate. Dacă discutăm de Strategie, în planul de acțiune din ea evident că va trebui să includem și profilaxia preexpunere, PREP”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.
Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2022 sunt: sex neprotejat (heterosexual) - 60,4%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -30, 3%, consumatori de droguri injectabile – 6,6%. Daniel BACIU, Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau